Λαζαρίδης: Το 2020 θα είναι με διαφορά η καλύτερη χρονιά των τελευταίων πολλών χρόνων για το Χ.Α. Θωρακίζεται από νέες Folli Follie

Εξαιρετικά σημαντικές θεσμικές αλλαγές που τίθενται σε εφαρμογή από φέτος και αλλάζουν καταλυτικά τον τρόπο που θα διεξάγονται οι γενικές συνελεύσεις των εισηγμένων εταιρειών, καθώς πλέον διεθνοποιούνται τα πρότυπα για τα Δ.Σ. αλλά και τις δεξιότητες των υψηλόβαθμων στελεχών προαναγγέλει ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης. Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι ελληνικές εισηγμένες εταιρείες θα βρεθούν αντιμέτωπες το 2020 με σημαντικές προκλήσεις, και τονίζει ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν ξεκινήσει,  σε συνδυασμό με την ενίσχυση των δυνατοτήτων των υφισταμένων ελεγκτικών μηχανισμών, είναι κρίσιμης σημασίας για την πρόληψη φαινομένων όπως αυτό της Folli Follie. 

Σε συνέντευξή του, (Καθημερινή, Ελευθερία Κουρτάλη), ο κ. Λαζαρίδης προαναγγέλει την έναρξη κλαδικών roadshows του Χ.A., με στόχο την ανάδειξη ευκαιριών, τα οποία σε συνδυασμό με τη δημιουργία νέων δεικτών θα οδηγήσουν στην ενίσχυση του ενδιαφέροντος και της συμμετοχής των επενδυτών στην ελληνική αγορά.

Μιλώντας για την πορεία του Χ.Α., φέτος, έπειτα από ένα έτος-ρεκόρ, εμφανίζεται αισιόδοξος, επισημαίνοντας πως τόσο σε ό,τι αφορά τις ομολογιακές εκδόσεις όσο και τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, το 2020 θα είναι με διαφορά η καλύτερη χρονιά των τελευταίων πολλών ετών.

“Το δίκαιο για την κεφαλαιαγορά καθορίζεται πλήρως από το ευρωπαϊκό, θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο. Υπάρχουν δύο εξαιρετικά σημαντικές θεσμικές αλλαγές-προκλήσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν άμεσα οι εισηγμένες οι οποίες θα τεθούν σε εφαρμογή εντός του 2020 και απαιτούν έγκαιρη προετοιμασία και ενημέρωση απ’ όλες” σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Λαζαρίδης και προσθέτει ότι οι αλλαγές αυτές σχετίζονται με την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία δύο ευρωπαϊκών θεσμικών κειμένων, α) του Κανονισμού CSDR σχετικά με τη βελτίωση του διακανονισμού αξιογράφων στην Ε.Ε. και τα κεντρικά αποθετήρια τίτλων, και β) της οδηγίας SRD II για την ενθάρρυνση της μακροπρόθεσμης συμμετοχής των μετόχων.

Σε ό,τι αφορά τον πρώτο, με την ευθυγράμμιση του ελληνικού δικαίου και την υιοθέτηση των συλλογικών λογαριασμών (omnibus account), ένα από τα θέματα ασυμβατότητας που ήγειραν επί χρόνια οι ξένοι θεματοφύλακες, όπως λέει,  λύνεται οριστικά.

Πάντα κατά τον κ. Λαζαρίδη, η ευθυγράμμιση αυτή,  σε συνδυασμό με την οδηγία περί δικαιωμάτων μετόχων θα επιφέρει καταλυτικές αλλαγές στον τρόπο διενέργειας των γενικών συνελεύσεων των εισηγμένων εταιρειών, καθώς οι νέες διατάξεις προβλέπουν αυξημένο ρόλο των θεματοφυλάκων λόγω συμμετοχής ξένων επενδυτών, μεγαλύτερη ευελιξία επί συγκεκριμένων διαδικασιών για τους επενδυτές αλλά και αυξημένες απαιτήσεις για προσαρμογές σε διεθνή πρότυπα για τα διοικητικά συμβούλια και τις δεξιότητες των υψηλόβαθμων στελεχών των εταιρειών.

Ταυτόχρονα,όπως υπογραμμίζει,  η αξιοπιστία της ελληνικής αγοράς προς τους διεθνείς αλλά και εγχώριους επενδυτές και η βελτίωση της προσβασιμότητας των ελληνικών επιχειρήσεων στη διεθνή κεφαλαιαγορά είναι θέμα ευρύτερης υπευθυνότητας στην εφαρμογή των βέλτιστων πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης. Η πρωτοβουλία του ΣΕΒ και του Χρηματιστηρίου για επιτάχυνση της δραστηριότητας του Ελληνικού Συμβουλίου Εταιρικής Διακυβέρνησης, η δυναμική συμμετοχή σε αυτό της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών ως νέα μέλη και η ανάληψη της προεδρίας από τον διεθνώς καταξιωμένο καθηγητή του Harvard Γιώργο Σεραφείμ αποτελεί μία πρωτοβουλία προς αυτή ακριβώς την κατεύθυνση.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο πρωτοποριακός «Οδηγός Δημοσιοποίησης Πληροφοριών ESG» που πρόσφατα εξέδωσε το Χρηματιστήριο για τη μη χρηματοοικονομική πληροφόρηση και την ενίσχυση της διαφάνειας σε θέματα βιωσιμότητας, αφουγκραζόμενο τη διεθνή τάση γύρω από την ενσωμάτωση στοιχείων ESG (περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης) στις επενδυτικές αποφάσεις.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή