Λέκκας: «Το ρήγμα της Ανατολίας θα δώσει σεισμό 7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη»

Ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και διαχείρισης του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας.

Για σεισμό της τάξεως των 7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη έκανε λόγο ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και διαχείρισης του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας. Ο κ. Λέκκας, επί της ουσίας επιβεβαίωσε τα σχετικά δημοσιεύματα δηλώνοντας πως δεν πρόκειται για κάτι νέο καθώς κρίνεται πως το ρήγμα της Ανατολίας θα μπορούσε να δώσει τέτοιο σεισμό μιας και κάποια κομμάτια του ρήγματος δεν έχουν σπάσει. «Μέχρι το 2023 θα πρέπει να εκτονωθεί ένας σεισμός της τάξης άνω των 7 Ρίχτερ, πρέπει να σπάσει αυτό το κομμάτι του ρήγματος γιατί χρόνο με το χρόνο θα μεγαλώνει. Πράγματι αναμένεται ένας μεγάλος σεισμός».

Ο καθηγητής, μάλιστα, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, τόνισε ότι «οι Τούρκοι είναι έτοιμοι με σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση σεισμό 7,7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη» και σημείωσε επιπλέον τα εξής: «οι μεγάλες αλήθειες πονάνε» και πως «όλος ο κόσμος προχωράει, εμείς μένουμε πίσω. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι σε κάθε περίπτωση για όλα τα ενδεχόμενα. Πρέπει να προσαρμοστούμε στη φύση, όταν η φύση βλέπει πως κάτι δεν γίνεται σωστά, αντιδρά».

«Πλημμύρες και πυρκαγιές θα πολλαπλασιαστούν»

Μιλώντας τόσο για τις πλημμύρες στη Μάνδρα όσο και για την τραγωδία της Ανατολικής Αττικής με τις καταστροφικές πυρκαγιές και τους 96 νεκρούς που άφησαν πίσω τους ο κ. Λέκκας είπε χαρακτηριστικά: «Φαινόμενα σαν το Μάτι αλλά και τις πλημμύρες στη Μάνδρα, μπορεί να βλέπουμε ακόμα και 10 φορές κάθε χρόνο στην Ελλάδα, είναι νομοτέλεια να πολλαπλασιαστούν το επόμενο διάστημα», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος επιγραμματικά στο πόρισμα το οποίο έχουν διαβάσει όπως είπε 250.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ο κ. Λέκκας υπενθύμισε τις πολεοδομικές στρεβλώσεις τονίζοντας ότι άλλες 100 περιοχές της χώρας είναι στο «κόκκινο»: «Τα Μέγαρα και η πίσω πλευρά του ‘Ορους Πατέρα, ο Ωρωπός, ο Κάλαμος, οι Αγιοι Απόστολοι, η Βόρεια Πελοπόννησος, όλες τους είναι περιοχές χωρίς δυνατότητα διαφυγής», είπε ο καθηγητής.

Αναφερόμενος στην ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο διαχείρισης τέτοιων κρίσεων ο κ. Λέκκας ανέφερε τα εξής: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα μάθημα αυτοπροστασίας σε όλο το φάσμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στην Ιαπωνία, το θέμα της προληπτικής εκκένωσης απασχολεί κάθε έξι μήνες τον πληθυσμό που καλείται σε άσκηση». Για την τραγωδία στο Μάτι ο κ. Λέκκας είπε πως «η πολεοδομική διάταξη, η καταπάτηση και η αυθαιρεσία συνέβαλλαν στην τραγική κατάληξη. Επιπλέον ο κόσμος δεν είχε έγκαιρη ενημέρωση». Αυτά τα φαινόμενα θα πολλαπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια εξαιτίας και τις κλιματικής αλλαγής εξήγησε. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι τα επόμενα χρόνια θα αυξηθούν οι πυρκαγιές, τα πλημμυρικά φαινόμενα κατά 30% καθώς και οι κατολισθήσεις κατά 60%.

«Τα μαθήματα αυτοπροστασίας είναι αναγκαία και πρέπει να μπουν στα σχολεία. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μάθημα σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια που να μας λένε για το περιβάλλον, αλλά υπάρχουν άλλα μαθήματα που πραγματικά είναι άχρηστα», είπε.

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή