Λιβύη: «Μπλόκο» στην πετρελαϊκή παραγωγή από ένοπλη οργάνωση προσκείμενη στον Χάφταρ, με φόντο τη Διάσκεψη του Βερολίνου

Η λιβυκή Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου (ΕΕΠ) μειώνει την παραγωγή στα πετρελαϊκά κοιτάσματα Ελ Σαράρα και Ελ Φιλ αφού δυνάμεις υπό τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) του Χαλίφα Χάφταρ έκλεισαν έναν αγωγό που μεταφέρει το πετρέλαιο από αυτά, ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία.

«Η ΕΕΠ επιβεβαιώνει πως άτομα από τη Φρουρά Πετρελαϊκών Εγκαταστάσεων υπό τη Γενική Διοίκηση του ΛΕΣ έκλεισαν τον αγωγό πετρελαίου Χαμάντα-Ζαουίγια, υποχρεώνοντας την επιχείρηση να περιορίσει την πετρελαϊκή παραγωγή στα κοιτάσματα Σαράρα και Ελ Φιλ», αναφέρεται στη δήλωση

Νωρίτερα, η οργάνωση η Οργή του Φεζάν, η οποία είχε προηγουμένως κλείσει το μεγαλύτερο πετρελαϊκό κοίτασμα της Λιβύης, ανακοίνωσε ότι το έπραξε και πάλι, καθώς διεθνείς δυνάμεις συγκεντρώνονται στο Βερολίνο για τη διάσκεψη σχετικά με τη λιβυκή κρίση. Αυτή η κίνηση ουσιαστικά σημαίνει το σταμάτημα σχεδόν όλης της πετρελαϊκής παραγωγής της χώρας.

Η οργάνωση Οργή του Φεζάν, που έχει πάρει το όνομά της από την ερημική περιοχή του Φεζάν στη νοτιοδυτική Λιβύη, προχώρησε στο κλείσιμο των πετρελαϊκών κοιτασμάτων Ελ Σαράρα και Ελ Φιλ, για να πιέσει για την ικανοποίηση οικονομικών απαιτήσεών της, καθώς και απαιτήσεων στον τομέα της ασφάλειας, δήλωσε ο ηγέτης της,  Μπασίρ αλ-Σέιχ.

Η προειδοποίηση για το κλείσιμο έγινε μόλις δύο ημέρες αφού έκλεισαν λιμάνια και κοιτάσματα στην ανατολική Λιβύη.

Η λιβυκή Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου ανακοίνωσε πως το κλείσιμο διατάχθηκε από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ και θα οδηγήσει στην απώλεια 800.000 βαρελιών ημερησίων, περισσότερο από το μισό της συνολικής πετρελαϊκής παραγωγής της χώρας.

Το Ελ Σαράρα παράγει περίπου 300.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως και το Ελ Φιλ παράγει περίπου 70.000 βαρέλια ημερησίως. Και τα δύο κοιτάσματα ελέγχονται από οργανώσεις που είναι σύμμαχοι του ΛΕΣ.

Το Reuters σημειώνει πως η κίνηση για το κλείσιμο πετρελαϊκών κοιτασμάτων και λιμανιών αποτελεί τακτική άσκησης πίεσης πριν από τη σύνοδο κορυφής του Βερολίνου, αν και ο ΛΕΣ υποστηρίζει πως είναι το αποτέλεσμα λαϊκής πίεσης. Δεν υπάρχει επιβεβαίωση από ανεξάρτητη πηγή για το κλείσιμο των κοιτασμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καμία δημοσίευση για προβολή