Λογικό το σενάριο εκλογών ακόμα και πριν τις Ευροεκλογές εκτιμά ο Ευάγγελος Βενιζέλος

«Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση συνολικά έχουν αποκτήσει πολύ μεγάλη νευρικότητα, υπάρχει μία επιτάχυνση, υπάρχει μία λογική προεκλογικών παροχών, όλα λειτουργούν με ρυθμούς προεκλογικούς, με πολύ μεγάλο άγχος.  Δεν ξέρω εάν αυτό αντέχει μέχρι τις Ευρωεκλογές, είναι προφανές ότι δεν αντέχει μέχρι το φθινόπωρο που λήγει η θητεία της παρούσας Βουλής.  Άρα, ο καθένας μπορεί να κάνει ένα λογικό σενάριο εκλογών, ακόμη και πριν τις εκλογές τις ευρωπαϊκές και τις αυτοδιοικητικές».

Αυτή την άποψη διατύπωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην εκπομπή «Ακραίως» του ΣΚΑΙ, με τον Τάκη Χατζή, στην οποία συμμετείχε και ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστος. 

Σε ό,τι αφορά την κύρωση της Συνθήκης των Πρεσπών, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι υπάρχει μία μικρή αντίφαση, διότι, εάν ο κ. Τσίπρας καταφέρει να συγκεντρώσει –που κατά τη γνώμη μου θα συγκεντρώσει, γιατί αυτό είναι το επίπεδο του πολιτικού συστήματος μέσα στο οποίο κινούμαστε– 151 βουλευτές για μία κρίσιμη ονομαστική ψηφοφορία, σε σχέση με την κύρωση της Συνθήκης, θα έχει και δεδηλωμένη, όχι ουσιαστική αλλά τυπική.

Αυτό, βέβαια, είπε, δεν σημαίνει ότι δεν θα πάει σε εκλογές. Μπορεί να είναι η τελευταία πράξη, η ακροτελεύτια ενέργεια της κυβέρνησής του, ώστε να έχει και κάποιο επιχείρημα, κάποιο αφήγημα σε σχέση με την υποτιθέμενη ευθύνη του, την υπευθυνότητά του δηλαδή, στα εθνικά θέματα, ενώ έχει πολύ μεγάλη ευθύνη γιατί δεν μπόρεσε να διασφαλίσει συνθήκες συναίνεσης και εθνικής ενότητας στο χειρισμό ενός σημαντικού εθνικού θέματος. Όχι του σημαντικότερου, όχι αυτού που συνδέεται με την ασφάλεια της χώρας, αλλά με κριτήρια ταυτοτικά, ιδεολογικής χρήσης της ιστορίας. Ένα πολύ σημαντικό θέμα.

“Τσίπρας και Καμμένος πιστεύουν στις ίδιες αξίες”

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι ο Πάνος Καμμένος είναι ένας παράγοντας ασάφειας, αβεβαιότητας και νομίζω ότι υπονομεύει την σοβαρότητα της πολιτικής γενικότερα. Και  εκτίμησε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα ήθελε στην τελευταία φάση να αποπλυθεί  από τη συνεργασία με τον κ. Καμμένο, με τον οποίο έχει σχέση αίματος, ταύτισης, αξιακής ταύτισης, όχι κυβερνητικής, πρακτικής ταύτισης.

«Πιστεύουν στις ίδιες αξίες, είπε, γιατί οι αξίες τους είναι αυτές, είναι η χυδαιότητα στην πολιτική, ο διχαστικός λόγος, η επίθεση κατά προσώπων, ο ευτελισμός του δημοσίου λόγου.  Αυτά είναι κοινές αξίες.

Ο κ. Τσίπρας, συνέχισε ο κ. Βενιζέλος, θέλει να βρει μία ευκαιρία, έστω για ένα μικρό διάστημα, συμβολικά, να αποπλυθεί από τη συνεργασία του με τον Πάνο Καμμένο και να εμφανισθεί ως δήθεν ριζοσπάστης και πάλι, και να ισχυρίζεται  ότι ο προνομιακός του εταίρος είναι η κεντροαριστερά, είναι ο δημοκρατικός χώρος. Ενώ στην πραγματικότητα τι θα έχει συμβεί;

Θα έχει εξαντλήσει τη θητεία του με τον κ. Καμμένο και επιπλέον ο κ. Καμμένος, ο οποίος εμφανίζεται ως υπερπατριώτης, ευαίσθητος για το ζήτημα των Σκοπίων –όπως έχω πει και χαίρομαι, γιατί, αυτό  το αντιγράφουν ως έκφραση, και ορθώς το αντιγράφουν– είναι αυτός που έδωσε το στυλό στον κ. Τσίπρα και στον κ. Κοτζιά για να υπογράψουν τη συμφωνία, η οποία διά της υπογραφής γεννά δεσμεύσεις, πέρα από την κύρωση και πριν από την κύρωση».