«Long game» παίζει ο Μητσοτάκης: Σήμερα στο Ισραήλ, αύριο στο Σότσι για συνάντηση με Πούτιν

Σε πραγματικό διπλωματικό «σκάκι» αναμένεται να αποδοθεί σήμερα και αύριο ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος από χθες ήδη άρχισε τις επαφές με διεθνείς παράγοντες.

Συνομιλίες με Μπλίνκεν-Μενέντεζ

Κατ’ αρχάς, τα χθεσινά, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και τον επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ -και ισχυρό σύμμαχο της Ελλάδας-, Μπομπ Μενέντεζ, στη διάρκεια των οποίων συζήτησαν την κατάσταση στην περιοχή καθώς και τις διμερείς σχέσεις Ελλάδος – ΗΠΑ. Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι η Ελλάδα είναι πολύτιμος και αξιόπιστος σύμμαχος και παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Επίσκεψη στο Ισραήλ

Τα δύο αυτά τηλεφωνήματα μάλλον δεν είναι άσχετα με τα ταξίδια του Έλληνα πρωθυπουργού σήμερα και αύριο. Συγκεκριμένα, σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει στο Ισραήλ, όπου θα έχει την πρώτη του συνάντηση με τον νέο Ισραηλινό ομόλογό του, Νάφταλι Μπένετ. Εν συνεχεία, Μητσοτάκης και Μπένετ μαζί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, θα κάνουν δηλώσεις προς τον Τύπο και θα ακολουθήσει η τριμερής συνάντηση κορυφής, με αντικείμενο τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την εμβάθυνση της συνεργασίας των τριών χωρών.

Συνάντηση με Πούτιν

Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, την Τετάρτη ο Κ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται στο Σότσι όπου θα έχει την πρώτη του συνάντηση ως πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο είχε συναντήσει ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην Αθήνα το 2016. Οι δύο ηγέτες θα έχουν την δυνατότητα να συζητήσουν θέματα για τις σχέσεις των δύο χωρών με έμφαση τη συνεργασία στους τομείς της Ενέργειας, του Τουρισμού, του Πολιτισμού και της Παιδείας. Θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Η Ελλάδα στο προσκήνιο

Τα παραπάνω δείχνουν ότι ο Κ. Μητσοτάκης μοιάζει αποφασισμένος να κρατήσει την Ελλάδα στο προσκήνιο των διεθνών εξελίξεων και να την καταστήσει έναν ισχυρό παίκτη στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο. Η συγκυρία στη ανατολική Ευρώπη, με την αυξανόμενη ένταση στην Ουκρανία και την προσφυγική κρίση στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας προφανώς και καθιστούν την επίσκεψη Μητσοτάκη άκρως ενδιαφέρουσα, καθώς είναι ένας Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέπτεται τον Ρώσο πρόεδρο σε μια κρίσιμη στιγμή για τις εξελίξεις, ενώ οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας βαίνουν διαρκώς βελτιούμενες.

Όπως, άλλωστε, σημείωσε και ο Γιάννης Οικονόμου, «η πολύπλευρη και πολυδιάστατη ενεργητική διπλωματία που εφαρμόζουμε τα τελευταία δυόμισι χρόνια ενισχύει πολλαπλώς τη γεωστρατηγική θέση της Πατρίδας και προάγει αποτελεσματικά τα εθνικά μας συμφέροντα». Πόσο μάλλον αν λάβει κανείς υπόψη τις προσπάθειες της Τουρκίας να αξιοποιήσει τη συνεργασία της με τη Ρωσία για να προωθήσει τα μαξιμαλιστικά της σχέδια στην ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο.

Καμία δημοσίευση για προβολή