Μακελειό στη Μόσχα: Όλοι περιμένουν τώρα την αντίδραση του Πούτιν

Ο Μάθιου Σάσεξ, ειδικός σε θέματα Ρωσίας και αναπληρωτής καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, αναφέρθηκε το Σάββατο (23/03) στο γιατί το Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκε στη Ρωσία και πώς θα μπορούσε η Μόσχα να απαντήσει μετά το μακελειό στο Crocus City Hall, που έγινε την Παρασκευή (22/03).

Συγκεκριμένα, σε σχετικές δηλώσεις του στο BBC, ο Μάθιου Σάσεξ ανέφερε: «Η Ρωσία έχει μακρά ιστορία στο να αντιμετωπίζει πολλούς από τους ανθρώπους στο έδαφός της που είναι μουσουλμάνοι όχι ιδιαίτερα καλά. Είχαμε δύο πολέμους στην Τσετσενία. O δεύτερος από το 1999 έως το 2006 ήταν κάτι σαν ριζοσπαστικός πόλεμος στον οποίο υπήρχαν άνθρωποι που πολέμησαν με το Ισλαμικό Κράτος εναντίον της ρωσικής κυβέρνησης. Έκτοτε, οι δραστηριότητες της Ρωσίας στη Συρία έκαναν το Ισλαμικό Κράτος να βλέπει τη ρωσική κυβέρνηση ως πρωταρχική απειλή».

Ακόμα, ο ίδιος ανέφερε ότι αναμένει ότι η ρωσική απάντηση μετά την επίθεση στο Crocus City Hall θα είναι με «ακραίας βίας», παραθέτοντας ως παραδείγματα τα επακόλουθα της πολιορκίας του θεάτρου της Μόσχας το 2002 και της πολιορκίας του σχολείου στο Μπεσλάν το 2004.

«Ίσως δεν είναι τόσο σημαντικό ποιος πραγματοποίησε τις επιθέσεις, αλλά ποιος αποφασίζει η ρωσική κυβέρνηση ότι φταίει και εναντίον ποίου θα απαντήσει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάθιου Σάσεξ, σημειώνοντας ότι η προειδοποίηση των ΗΠΑ για πιθανή επίθεση, που εκδόθηκε στις 7 Μαρτίου, αντιμετωπίστηκε από το Κρεμλίνο ως προσπάθεια «ανάμειξης» στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές και στις εσωτερικές του υποθέσεις.

 

Την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος

Ο ισχυρισμός μιας θυγατρικής οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση στη Μόσχα θα ήταν, αν αποδειχθεί ορθός, η πιο πρόσφατη από μια σειρά επιθέσεων που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος στη Ρωσία ή εναντίον της κατά τα τελευταία χρόνια.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το BBC, ένα ρωσικό αεροσκάφος ανατινάχθηκε πάνω από την έρημο Σινά της Αιγύπτου το 2015 με 224 επιβαίνοντες, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν Ρώσοι πολίτες. Εκείνη την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο δημοσίευσε αργότερα μια φωτογραφία του εκρηκτικού μηχανισμού. Επίσης, το 2017, μια βομβιστική επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης που στοίχισε τη ζωή σε 15 άτομα συνδέθηκε επίσης με ριζοσπαστικούς ισλαμιστές.

Μαχητικές οργανώσεις πολεμούν τις ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή του βόρειου Καυκάσου της χώρας εδώ και δεκαετίες. Υπενθυμίζεται ότι μεγάλος αριθμός τους συνέρρευσε στη Συρία για να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος, όταν η οργάνωση σχηματίστηκε πριν από 10 χρόνια. Η συγκεκριμένη οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Μόσχα που έγινε την Παρασκευή (22/03), το ISIS-K, είναι η θυγατρική του Ισλαμικού Κράτους στο Χορασάν – ένας παλιός όρος για μια περιοχή που περιλαμβάνει τμήματα του Ιράν, του Τουρκμενιστάν και του Αφγανιστάν.

Ειδικοί της αντιτρομοκρατίας λένε ότι η Ρωσία έχει βρεθεί «στο στόχαστρο» του ISIS-K, το οποίο επικρίνει συχνά τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν. Κατηγορεί το Κρεμλίνο για φρικαλεότητες κατά των μουσουλμάνων σε στρατιωτικές εκστρατείες στην Τσετσενία και στη Συρία, καθώς και για την εισβολή στο Αφγανιστάν κατά τη σοβιετική εποχή.

Καμία δημοσίευση για προβολή