Μακρόν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν ένα «ηλεκτροσόκ» για το «εγκεφαλικά νεκρό» ΝΑΤΟ

Ως μια συμμαχία που κοιμόταν χαρακτήρισε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν το ΝΑΤΟ τα τελευταία χρόνια και πως ο Πούτιν με τον πόλεμό του στην Ουκρανία ήταν ένα ισχυρό «ηλεκτροσόκ» που το ξύπνησε.

Όπως μετέδωσε το Βloomberg, o Μακρόν επαίνεσε την αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία και σημείωσε ότι η αμοιβαία αμυντική εγγύηση του ΝΑΤΟ με το άρθρο 5, χρησιμεύει για να «κρατήσει τη Ρωσία υπό έλεγχο».

Ωστόσο, ο ίδιος προειδοποίησε την Ευρώπη να μην «αναθέσει τη σταθερότητα και την ασφάλειά της» στους Αμερικανούς ψηφοφόρους, υπονοώντας τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, το 2024.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπερασπίζεται εδώ και καιρό αυτό που αποκαλεί «ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία», ενώ στο παρελθόν έχει αποδοκιμαστεί από συμμάχους του, επειδή έδειξε να αμφισβητεί τη συμμαχία της Ευρώπης με την Ουάσιγκτον.

Το σχόλιό του το 2019 ότι η συμμαχία «βίωνε εγκεφαλικό θάνατο» ήρθε κατά τη διάρκεια των οδυνηρών ετών της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ. Στη συνέχεια, ακολούθησε τις εντάσεις σχετικά με τη στρατιωτική εκστρατεία της Τουρκίας – μέλος του ΝΑΤΟ – στη Συρία.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Μπρατισλάβα την Τετάρτη (31/5), αναφέρθηκε στη δική του «βαριά ποινή» πριν από τέσσερα χρόνια, η οποία είπε ότι «υπογράμμισε τις διαιρέσεις» που υπήρχαν στο ΝΑΤΟ εκείνη την εποχή. «Σήμερα μπορώ να πω ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν «ξύπνησε» τη συμμαχία με τα χειρότερα ηλεκτροσόκ», τόνισε.

«Από τις πρώτες μέρες της εισβολής στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ εξασφάλισε την ασφάλεια των συνόρων του με μεγάλη αποτελεσματικότητα. Το άρθρο 5 έχει παίξει πλήρως τον ρόλο του και είμαι πεπεισμένος ότι κρατά υπό έλεγχο τη Ρωσία».

Στη διάσκεψη για την ασφάλεια της Μπρατισλάβα, ακούστηκαν προειδοποιήσεις από ευρωπαίους ηγέτες εναντίον της κατάπαυσης του πυρός, που ουσιαστικά εκχωρεί εδάφη στη Ρωσία.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είπε ότι μια κατάπαυση του πυρός κατά μήκος των σημερινών γραμμών μάχης θα ήταν «εγγενώς ασταθής» και θα αποθάρρυνε την ανοικοδόμηση και τις επενδύσεις.

«Σε τελική ανάλυση, μια κατάπαυση του πυρός ίσχυε μετά το 2014 και γνωρίζουμε τι συνέβη με αυτή τη συμφωνία τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία», επεσήμανε.

Ο Μακρόν – ο οποίος έκανε μια αποτυχημένη τελευταία προσπάθεια να διαπραγματευτεί την ειρήνη με τον Πούτιν στις αρχές του περασμένου έτους – είπε ότι οι όροι οποιασδήποτε συμφωνίας «πρέπει να επιλέγονται από εκείνους που δέχθηκαν επίθεση».

Τα μέλη του ΝΑΤΟ, η Τουρκία και η Ουγγαρία ζήτησαν την έγκαιρη κατάπαυση του πυρός, ενώ την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι προωθεί ένα ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων που περιλαμβάνει πλήρη ρωσική απόσυρση.

Καμία δημοσίευση για προβολή