Μαργαρίτης Σχοινάς: “Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ευκαιρία για μια νέα μεγάλη αρχή στην Ελλάδα”

Είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Ένωση σηκώνει ένα συλλογικό τείχος προστασίας και αλληλεγγύης για τις χώρες που χρειάζονται επανεκκίνηση, είναι η πρώτη φορά που λειτούργησε ως φεντεραλιστικό κράτος και η Ελλάδα είναι η μεγάλη κερδισμένη απ’ αυτή τη συμφωνία, δήλωσε ο επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο Μαργαρίτης Σχοινάς, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ, τόνισε ότι «δεν πρέπει να κινηθεί με την παραδοσιακή λογική του ΕΣΠΑ αλλά με γνώμονα «την επανεκκίνηση της ζώσας οικονομίας, προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό, στη μετάβαση προς την πράσινη ανάπτυξη ,στην ανάπτυξη δεξιοτήτων από τους νέους, την αναζήτηση νέων ευκαιριών».

Πρέπει να κινηθούμε ταχύτητα, δεν έχουμε χρόνο για μεγάλα έργα υπογράμμισε και υιοθέτησε τη θέση του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος είπε ότι η συμφωνία και τα χρήματα αυτά είναι «μια ευκαιρία για μια νέα μεγάλη αρχή για την Ελλάδα».

«Σε καμία περίπτωση οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης δεν συναρτώνται με μνημονιακές αιρεσιμότητες», διαβεβαίωσε ο κ. Σχοινάς, διευκρινίζοντας ότι ισχύουν οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν όλες οι χώρες μέσω της διαδικασίας του ευρωπαϊκού εξαμήνου σαν μια μορφή συμβολαίων μεταρρυθμίσεων.

Στην περίπτωση που υπάρχει εκτροπή των δαπανών από την υλοποίηση των κεντρικών στόχων του εθνικού σχεδίου, τότε μπορεί να έρθει το θέμα για συζήτηση στο Eurogroup και ενδεχομένως να γίνεται διόρθωση, στην οποία όμως όλες οι χώρες έχουν παρουσία και λόγο.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς τοποθετεί την κατάθεση του εθνικού σχεδίου μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου. Επίσης, αναφέρθηκε και στη δυνατότητα να αρχίσει η χρηματοδότηση από τη φετινή χρονιά – ενώ ο κορμός των δαπανών ξεκινά από 1/1/2021 –μέσω γέφυρας ώστε να μην υπάρξει κενό από τη στιγμή που θα σταματήσει η χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος SURE για την εργασία.

Σχετικά με τη δυνατότητα να επεκταθεί η αλληλεγγύη που επιδεικνύει τώρα στον δημοσιονομικό τομέα η Ε.Ε. και σε άλλους τομείς, όπως η μετανάστευση και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η νέα προσέγγιση που δείχνει η Ε.Ε., «η οποία για πρώτη φορά σήκωσε ένα τείχος αλληλεγγύης για τα μέλη της», υποδηλώνει ότι η κοινή διαχείριση των κρίσεων και των μεγάλων προβλημάτων θα είναι ο νέος κανόνας και μια γεύση αυτής της κοινής αντιμετώπισης πήραμε και στον Έβρο.

Ο επίτροπος τέλος τόνισε ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ αυτή την ημερομηνία της 21ης Ιουλίου του 2020 γιατί ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος σταθμός στην ιστορία της Ε.Ε. μετά τη δημιουργία της ενιαίας αγοράς και την εισαγωγή του ευρώ και ο ίδιος δήλωσε ότι ήταν απολύτως πεπεισμένος από την πρώτη στιγμή, ότι όσες μέρες συνεδριάσεων κι αν απαιτούνταν η Ε.Ε. θα κατέληγε σε συμφωνία.

Καμία δημοσίευση για προβολή