Με άνοδο 2,5% κινήθηκαν οι πωλήσεις των φαρμακαποθηκών το 2018 – Τι δείχνουν τα οικονομικά στοιχεία από 62 επιχειρήσεις για την προηγούμενη χρονιά

Η ανοδική πορεία της αγοράς φαρμάκου το 2018, δείχνει να ευνόησε σε ένα βαθμό τους τζίρους των ελληνικών φαρμακαποθηκών, ο οποίος φαίνεται να παγιώνεται σε ανοδικό ρεύμα μετά από χρόνια σημαντικής υποχώρησης.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία του ΕΟΦ, το 2018 οι πωλήσεις φαρμάκων από φαρμακεία – φαρμακαποθήκες είχαν κινηθεί με άνοδο 7,4%. Την ίδια ώρα πάντως παρατηρείται η διατήρηση των χαμηλών περιθωρίων κέρδους με τον κλάδο να κινείται στο επίπεδο του 1,3% την τελευταία διετία.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία 62 φαρμακαποθηκών για τη χρήση 2018, που συνέλεξε η εταιρεία Newtimes και όπου περιλαμβάνονται οι μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 1.928,7 εκατ. ευρώ έναντι 1.883,6 εκατ. ευρώ το 2017. Την ίδια ώρα τα καθαρά κέρδη βελτιώθηκαν ελαφρά στα περίπου 25 εκατ. ευρώ έναντι 24 εκατ. ευρώ.

Η πορεία αυτή πάντως είναι σχετικά καλύτερη έναντι τις εκτιμώμενης από διάφορες οικονομικές μελέτες που σημείωνα ότι η άνοδος πέρυσι θα ήταν περίπου 2%, ενώ εκτιμάται πως και φέτος θα είναι αντίστοιχη με βάση την πορεία της αγοράς φαρμάκου η οποία σημειώνει αύξηση στα ιδιωτικά φαρμακεία. Υπενθυμίζεται ότι μελέτες έδειχναν πως κατά την προηγηθείσα 7ετία η αγορά (και) των φαρμακαποθηκών είχε απολέσει σημαντικές πωλήσεις.

Οι εγχώριες φαρμακαποθήκες αποτελούν σημαντικό κομμάτι του τομέα υγείας. Στην ελληνική επικράτεια δραστηριοποιούνται αφενός μεν ιδιωτικές επιχειρήσεις (εταιρείες), αφετέρου δε προμηθευτικοί συνεταιρισμοί, οι οποίοι αναλαμβάνουν τη διανομή φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών ειδών, κυρίως, στα μέλη τους. Δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην εξάπλωση του δικτύου διανομής τους, ενώ διακινούν μια διευρυμένη γκάμα φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών ειδών, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να διαθέτει ένα από τα πιο οργανωμένα και πυκνότερα δίκτυα διανομής στην Ευρώπη.

[more]

Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι φαρμακαποθήκες ανήλθαν σε 137 για το έτος 2018 έναντι 128 για το έτος 2017, δηλαδή παρουσίασαν αύξηση 7,0%, εκ των οποίων 40 εκτιμάται ότι είναι οι συνεταιρισμοί. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον από επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) να εισέλθουν στον κλάδο των φαρμακαποθηκών, καθώς ορισμένες από αυτές έχουν ήδη προχωρήσει στην απόκτηση άδειας διανομής φαρμάκων.

Την ίδια ώρα δεν πρέπει να μας διαφεύγει και το γεγονός ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου δημιουργούνται κάποιες μικρές φαρμακαποθήκες οι οποίες έχουν στόχο μόνο τις παράλληλες εξαγωγές, μια διαδικασία η οποία δεν είναι πάντα νόμιμη και για το λόγο αυτό υπήρξαν περιπτώσεις όπου ο ΕΟΦ ανέστειλε τη λειτουργία κάποιων.

Τα προϊόντα που διακινούν οι φαρμακαποθήκες επηρεάζονται τόσο από δημογραφικούς και κοινωνικούς παράγοντες (ηλικία, βιοτικό επίπεδο, τόπος διαβίωσης, επίπεδο μόρφωσης κλπ.) όσο και οικονομικούς παράγοντες (εισόδημα, τιμές υπηρεσιών, επίπεδο ασφάλισης κ.λπ.).

Παράγοντες του κλάδου σημειώνουν ότι το πρόβλημα ρευστότητας παραμένει (όχι στην ίδια ένταση σε σχέση με τα προηγούμενα έτη) προκαλώντας «αναταράξεις» στην αγορά του φαρμάκου και δεν επιτρέπει στην αγορά να ανακάμψει πλήρως και να κινηθεί ανοδικά. Με βάση δε τα οικονομικά στοιχεία των 62 εταιρειών, το 2018 οι συνολικές τους υποχρεώσεις αυξήθηκαν στα 556 εκατ. ευρώ έναντι 539 εκατ. ευρώ, ήτοι άνοδος 3,1%.

Να σημειώσουμε ακόμη ότι σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων, την περίοδο 2009-2013, διαπιστώνεται ότι μειώθηκε σημαντικά το χάσμα μεταξύ του μεγέθους της αγοράς των ιδιωτικών εταιρειών – φαρμακαποθηκών και των συνεταιρισμών του κλάδου. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια και μετά τη συρρίκνωση που υπέστη η αγορά και την εξ αυτής αναδιάταξη – συγκέντρωση, η σχέση μεταξύ εταιρειών – συνεταιρισμών τείνει να σταθεροποιηθεί. Οι εταιρείες εκτιμάται ότι απέσπασαν ποσοστό 56% της συνολικής εγχώριας αγοράς φαρμακαποθηκών, ενώ το υπόλοιπο 44% εκτιμάται ότι κάλυψαν οι προμηθευτικοί συνεταιρισμοί.

Παράλληλες Εξαγωγές
Όπως σημειώσαμε σημαντική ανάσα για τις φαρμακαποθήκες αποτελούν οι παράλληλες εξαγωγές οι οποίες όμως βαίνουν μειούμενες λόγω των σημαντικών ελλείψεων στην ελληνική αγορά. Τα στοιχεία του ΕΟΦ όσον αφορά το παράλληλο εμπόριο φαρμάκων το οποίο διενεργούν οι ελληνικές φαρμακαποθήκες, δηλαδή τα φάρμακα τα οποία νομίμως εξάγουν προς τις αγορές της Ευρώπης σημειώνουν σχετική κάμψη όσον αφορά στην αξία, αλλά άνοδο όσον αφορά τον όγκο. Ειδικότερα, πέρυσι η αξία των παράλληλων εξαγωγών διαμορφώθηκε στα 362,61 εκατ. ευρώ έναντι 384,48 εκατ. ευρώ το 2017 και 400,27 εκατ. ευρώ το 2016, ήτοι μείωση 5,69%. Από πλευράς όγκων το 2018 οι παράλληλες εξαγωγές έφτασαν στα 19.062.426 τεμάχια από 20.567.071 τεμάχια το 2017 και 19.440.146 το 2016. Παράλληλα, αξίζει να σημειώσουμε πως από τα εν λόγω στοιχεία προκύπτει μια μικρή αύξηση της μέσης αξίας των εν λόγω σκευασμάτων στα 19,02 ευρώ από 18,7 ευρώ το 2017 και 20,6 ευρώ το 2016.

Πηγή: Healthmag.gr

[/more]

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή