Και άλλα Rafale συζητά η Πολεμική Αεροπορία, ενώ ονειρεύεται τα F-35. Το σχέδιο για πανίσχυρη δύναμη κρούσης και υπεροχής στο Αιγαίο

γαλλικό άρωμα

Μέχρι τώρα οι Έλληνες γνώριζαν τη Γαλλία για τα εκλεκτά αρώματά της. Πλέον φαίνεται ότι θα τη μάθουν καλά και για τα νέα μαχητικά αεροσκάφη Rafale F-3R.

Μάλιστα, σύμφωνα με αρκετές ενδείξεις η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει απόφαση να δώσει ακόμα περισσότερο «γαλλικό άρωμα» στην αμυντική ισχύ της χώρας, σε βαθμό τέτοιο που, αν οι πληροφορίες αληθεύουν, τότε θα μιλάμε για αεροπορική κυριαρχία της Ελλάδας στην περιοχή.

Περισσότερο “γαλλικό άρωμα” στην αμυντική ισχύ της χώρας 

Τα σενάρια για περαιτέρω αναβάθμιση της αεροπορίας μας με περισσότερα γαλλικά αεροσκάφη νέας γενιάς πυροδότησε ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξή του στην τηλεόραση ( “Alpha” ).

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε χαρακτηριστικά «αργά ή γρήγορα θα μπούμε στη συζήτηση για το αεροσκάφος 5ης γενιάς, που είναι το F-35 και φυσικά δεν αποκλείονται περισσότερα Rafale»

Γαλλική κυριαρχία στον αέρα;

Αν η επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης είναι περισσότερα Rafale, τότε ουσιαστικά θα μιλάμε για μια δεύτερη μοίρα σύγχρονων αεροσκαφών, αλλά και για γαλλική κυριαρχία στην από αέρος ελληνική πολεμική αποτρεπτική μηχανή.

Το ενδεχόμενο η Ελλάδα να προμηθευθεί επί πλέον Rafale, θα οδηγούσε στη δημιουργία δεύτερης «γαλλικής» πολεμικής Μοίρας, κάτι που μεταφράζεται σε 30 έως 36 αεροσκάφη, στα οποία αν προσθέσει κανείς τη δύναμη των 24 Mirage 2000-5, τότε μιλάμε για πανίσχυρη δύναμη κρούσης και αεροπορικής υπεροχής στο Αιγαίο και γενικά στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Το γεγονός αυτό μπορεί να έχει ενθουσιάσει τους φίλους της λεγόμενης «γαλλικής σχολής», ωστόσο έχει κάνει τους εντός της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ αντιπάλους τους, αυτούς της «αμερικανικής σχολής» να «κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα», καθώς κάθε αγορά σημαίνει και αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα στερηθεί η αμερικανική πολεμική βιομηχανία.

Παρασκηνιακές πρώτες συζητήσεις

Με ορίζοντα τη χρονιά ολοκλήρωσης του εξοπλιστικού προγράμματος των 18 Rafale F-3R, το 2023 δηλαδή, το αεροπορικό Επιτελείο φέρεται να έχει κάνει την πρώτη συζήτηση με τους Γάλλους ώστε να περάσει σ’ έναν μεγαλύτερο ομοιογενή αεροπορικό Γαλλικό στόλο.

Εδώ και πέντε μήνες που έγιναν οι fast track διαδικασίες για την απόκτηση των Γαλλικών αεροσκαφών, συζητήθηκαν πολλά δεδομένα και το πώς θα μπορούσε με τη συμβολή αυτών των μαχητικών, η Ελλάδα να προκαλέσει κυριολεκτικά «αεροπορικό σεισμό» στην περιοχή του Αιγαίου και της Μεσογείου.

Όπως επισημαίνει για το θέμα ο έγκριτος αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου, η Ελλάδα παραδοσιακά έχει πολύ μεγαλύτερο αριθμό μαχητικών αεροσκαφών από τη Γαλλία σε σχέση με την τελευταία παραγγελία για τα 18 Rafale. Ο ρόλος των Mirage, από την εποχή των F1 φάνηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια, ενώ τα «2λιτρα» Δελταπτέρυγα, άλλαξαν με την εμφάνισή τους την κατάσταση στον ουρανό του Αιγαίου.

Ενίσχυση και της διπλωματικής ισχύος

Αν τα σενάρια και οι πληροφορίες επαληθευθούν και αυξηθεί ο στόλος των ελληνικών αεροσκαφών 4,5 γενιάς, τότε η χώρα μας εκτός από σημαντικά επιχειρησιακά οφέλη όπως αυτά προσδιορίζονται σήμερα από την παραγγελία των 18 Rafale F-3R, θα αποκτήσει και διπλωματικά οφέλη, μιας και η επιχειρησιακή δύναμη κάθε χώρας δεν είναι τίποτε άλλο από τον μακρύ βραχίονα της διπλωματικής της ισχύος.

Σημειώνεται ότι στα 18 υπερσύγχρονα γαλλικά αεροσκάφη πρέπει να προστεθούν και ο στόλος των αναβαθμισμένων F-16 VIPER και εκσυγχρονισμένων Block 50, που θα καταστήσουν την Ελλάδα μία από τις ισχυρότερες χώρες της Ευρώπης στην αεροπορική άμυνα και κορυφαία στην ευρύτερη περιοχή.

Οι συζητήσεις στο παρασκήνιο φαίνεται ότι έχουν ξεκινήσει. Και οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν εγκαίρως γιατί όλοι αναγνωρίζουν ότι όσο περνά ο καιρός, η Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδας πλησιάζει όλο και περισσότερο και στο πρόγραμμα του F-35, του μοναδικού έως σήμερα μαχητικού 5ης γενιάς με χαρακτηριστικά stealth.

Σε ποια αεροσκάφη θα καταλήξει τελικά η κυβέρνηση ώστε να διασφαλιστεί η ελληνική κυριαρχία στην περιοχή για, τουλάχιστον, μια δεκαετία, είναι ένα ζήτημα το οποίο θα απασχολήσει τους ειδικούς, τουλάχιστον για τους επόμενους 12 μήνες, καθώς θα θελήσουν να διακριβώσουν στο πεδίο τις τεράστιες δυνατότητες των Rafale F-3R.

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή