Με δυό χρόνια φυλακή απειλεί ο Τούρκος εισαγγελέας τους δύο έλληνες αξιωματικούς

Σήμερα αίρεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία, γεγονός που, θεωρητικά τουλάχιστον, δημιουργεί ελπίδες για την υπόθεση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, καθώς, δεν θα μπορούν να κρατούνται στο εξής, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. 

Ωστόσο, στο επίπεδο της ποινικής διαδικασίας, ο Τούρκος εισαγγελέας ανέφερε ότι υπάρχει «ισχυρή υποψία του εγκλήματος της εισόδου τους σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη» και τόνισε ότι «το κατώτατο όριο της ποινής που προβλέπεται για το συγκεκριμένο έγκλημα είναι τουλάχιστον δυο έτη».

Πως αντιδρά η Αθήνα

Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντέδρασε στη δήλωση αυτή, λέγοντας ότι “η Τουρκία προχωρεί σε κινήσεις εκτός ορίων” και έτσι “περνάμε σε ένα πεδίο αρκετά εχθρικό

“Προφανώς το θέμα αυτό ο κ. Ερντογάν το χρησιμοποιεί για να διαπραγματευθεί για άλλα πράγματα κι αυτό είναι το απαράδεκτο, δεν είναι δυνατό να παίζουμε με ανθρώπινες ζωές στο παιχνίδι της διπλωματικής σύγκρουσης”, επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στο μεταξύ χθες, οδηγήθηκαν για πέμπτη κατά σειρά φορά στο δικαστήριο ο ανθυπολοχαγός, Άγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης, με τους δικαστές να απορρίπτουν και πάλι το αίτημα αποφυλάκισης τους. Το αίτημα κατατέθηκε στο πλαίσιο δικαιώματος που παρέχει η τουρκική νομοθεσία για επανεξέταση του θέματος κάθε μήνα. 

Ο Άγγελος Μητρετώδης, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, ανέφερε στο δικαστήριο: «Δεν είχα την πρόθεση για διάπραξη κάποιου αδικήματος». Στο ίδιο κλίμα και η κατάθεση του λοχία Δημήτρη Κούκλατζη: «Επαναλαμβάνω την ίδια κατάθεση. Δεν έχω να σημειώσω κάτι. Δεν υπήρχε πρόθεση για διάπραξη κάποιου αδικήματος».

Προβληματισμός για τις προθέσεις

Την ίδια ώρα προβληματισμό, προκαλεί η αναφορά του Τούρκου εισαγγελέα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος εισαγγελέας ανέφερε ότι υπάρχει «ισχυρή υποψία του εγκλήματος της εισόδου τους σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη».

Επίσης και παρά τις ενέργειες της Ελληνικής πλευράς για δήλωση μόνιμης κατοικίας των δυο στρατιωτικών στην Τουρκία, ο εισαγγελέας έθεσε το θέμα «της μη ύπαρξης μόνιμης κατοικίας στην Τουρκία, καθώς και το ότι είναι πολίτες μιας ξένης χώρας», και όπως είπε «υπάρχουν βάσιμες υποψίες διαφυγής τους». 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, ο Τούρκος εισαγγελέας ανέφερε ότι «λόγω του γεγονότος ότι το κατώτατο όριο της ποινής που προβλέπεται για το συγκεκριμένο έγκλημα είναι τουλάχιστον δυο έτη, στην παρούσα φάση κρίνεται σκόπιμη η συνέχιση της κράτησής τους». 

Καμία δημοσίευση για προβολή