Με έναν αριθμό μητρώου θα γίνονται οι συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο

Στη δημιουργία ενιαίου μητρώου που θα απλοποιεί τις συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο προχωράει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου ο κάθε πολίτης θα δίνει μόνο μία φορά τα στοιχεία του στο Δημόσιο και όχι σε κάθε υπηρεσία ξεχωριστά. Στόχος, όπως σημείωσε ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης, είναι η συγχώνευση των διαφόρων αριθμών μητρώων σε έναν.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης σχολιάζοντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, τόνισε πως: «έφτασε η ώρα να λύσουμε τα αυτονόητα», εξηγώντας ότι από τον ενιαίο αριθμό μητρώου θα αντλούνται αυτόματα από κάθε υπηρεσία τα στοιχεία του πολίτη, με αποτέλεσμα να περιοριστούν αισθητά οι ουρές, οι καθυστερήσεις και η ταλαιπωρία. «Θα σκοτώσουμε έτσι μια σειρά από ουρές και περιττές επισκέψεις στις δημόσιες υπηρεσίας» είπε χαρακτηριστικά.

Ο αριθμός ταυτότητας θα χρησιμοποιείται απλώς ως ένας αριθμός πιστοποίησης έκδοσης της ταυτότητας.  Ο μοναδικός αριθμός μητρώου θα είναι αυτός που θα χρησιμοποιείται από τις υπηρεσίες, αλλά και από τους πολίτες προκειμένου να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες ηλεκτρονικά από το σπίτι τους. Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις αρχές του 2020 και θα ολοκληρωθεί σε ορίζοντα δύο ετών.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Πιερρακάκη το πρώτο βήμα θα γίνει μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα Gov.gr, όπου οι πολίτες θα μπορούν να φτιάχνουν εξουσιοδότηση και υπεύθυνη δήλωση χωρίς να χρειάζεται επίσκεψη στα ΚΕΠ.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ