“Έτοιμος για όλα” προσέρχεται ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Τι περιμένει η Αθήνα από την Άγκυρα

Γεωπολιτικές εξελίξεις: Ετοιμαστείτε για τα χειρότερα! Το ΝΑΤΟ συζητά τον «πολεμικό μετασχηματισμό» του

Με ενισχυμένη τη διπλωματική της «φαρέτρα» θα προσέλθει η Αθήνα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 28-29 του μηνός στη Μαδρίτη.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά κρίσιμο διήμερο για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με τον πρόεδρο Ερντογάν να προσέρχεται αποφασισμένος να θέσει όλη τη βεντάλια των ανιστόρητων διεκδικήσεών της στους συμμάχους και τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, να ετοιμάζεται για μία ακόμα διπλωματική μάχη.

Τα νέα “όπλα” στη φαρέτρα της Αθήνας 

Το Μέγαρο Μαξίμου κρίνει απολύτως ως θετικό τον απολογισμό της διήμερης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε στις Βρυξέλλες, καθώς οι εταίροι και σύμμαχοι της Ελλάδας, έστειλαν εμφατικά μηνύματα στην Τουρκία, να εγκαταλείψει τον αναθεωρητισμό της και να σεβαστεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

  • Το πόσο ισχυρό είναι αυτό το μήνυμα αναγνωρίστηκε και χθες και από μεγάλα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, που, μνημονεύοντας τη σχετική αναφορά στο κείμενο των Συμπερασμάτων, έκαναν λόγο για κείμενο «κόλαφος» για τον Ερντογάν και την επιθετική στρατηγική του.

Η Αθήνα πέτυχε να μεταβάλλει σημαντικά το κλίμα στις Βρυξέλλες για την Άγκυρα, η οποία πλέον εγκαλείται από τους Ευρωπαίους ηγέτες για τις αχαλίνωτες νέο-οθωμανικές του εξάρσεις. Δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά, σε μία στιγμή που οι ευρωπαϊκοί λαοί πληρώνουν βαρύ κόστος, προκειμένου η Ε.Ε να στείλει ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας του ρωσικού αναθεωρητισμού και των παράνομων, απρόκλητων αυθαιρεσιών του προέδρου Πούτιν.

Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα 

Οι επόμενες μέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Η Αθήνα θα κορυφώσει τη στρατηγική της για τη διεθνοποίηση των τουρκικών προκλήσεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, αξιοποιώντας στο έπακρο την ιδιότητά της ως μέλος της Συμμαχίας για να θέσει τους συμμάχους προ των ιστορικών ευθυνών τους έναντι της γενικευμένης αμφισβήτηση της κυριαρχίας της χώρας μας από μία επίσης σύμμαχο χώρα.

Η μάχη, όπως εκτιμούν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη δεν είναι εύκολη. Διότι μπορεί η Αθήνα να διαχωρίσει την Γ.Γ του ΝΑΤΟ από τη συνολική στάση της Συμμαχίας, όμως η πρόταση του κ. Στόλτενμπεργκ να είναι το ΝΑΤΟ η «πλατφόρμα όπου μπορούν να συναντηθούν Ελλάδα και Τουρκία», ήδη βρίσκεται στο τραπέζι.

Και ο κίνδυνος που υπάρχει είναι να στηθεί αυτός ο μηχανισμός, στη βάση της ουδετερότητας με την οποία βλέπει τα πράγματα ο Γ.Γ. της Συμμαχίας, κλείνοντας έτσι το μάτι στην επιτιθέμενη στην Ελλάδα Τουρκία.

Η τουρκική προπαγάνδα έχει “πάρει φωτιά”

Η τουρκική προπαγάνδα έχει πάρει «φωτιά», επιχειρώντας να βρει και εντός των ελληνικών τειχών φωνές υποστηρικτικές στην προοπτική να μην θέσει η Αθήνα το φλέγον ζήτημα του κινδύνου αποσταθεροποίησης στη Νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας.

Με τις συνεχόμενες προκλήσεις της, εμφανίζεται να αδιαφορεί πλήρως τόσο για τα μηνύματα της Ευρώπης, όσο και για την επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και δηλώνει σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους αποφασισμένη να κλιμακώσει κι άλλο την επιθετική στρατηγική της διεκδίκησης της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, όπως φυσικά και της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας επί αυτών.

Οι εκτιμήσεις της Αθήνας 

Στην Αθήνα, κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι η Τουρκία – παρά τους λεονταρισμούς – δεν θα θέσει το ζήτημα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Εκτός και αν μέχρι τότε, δεν έχει λυθεί το θέμα της ένταξης στη Συμμαχία της Σουηδίας και της Φιλανδίας.

Αν η Σύνοδος πραγματοποιηθεί με ανοικτή την εκκρεμότητα του τουρκικού βέτου, τότε δεν θα πρέπει να αποκλείεται ο Ερντογάν να επιδιώξει να αποπροσανατολίσει την προσοχή και να στραφεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για αντιπερισπασμό.

Ήδη, άλλωστε, ο Τούρκος Πρόεδρος δεν κρύβει την οργή του για το γεγονός ότι μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν υπάρχει κανένα σημάδι στον ορίζοντα που να του δίνει βάσιμες ελπίδες για το πολυπόθητο τετ α τετ με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάιντεν, το οποίο διακαώς και με κάθε τρόπο επιδιώκει.

Ο πρωθυπουργός, το Μέγαρο Μαξίμου και το ΥΠΕΞ προετοιμάζονται πυρετωδώς για όλα τα ενδεχόμενα. Και αναλόγως, θα πράξει η Αθήνα.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής στη Μαδρίτη, θα έχει καθοριστική σημασία για τις περαιτέρω συμπεριφορές του Τούρκου προέδρου, ενώ αδιαμφισβήτητα θα επηρεάσει και τις σχέσεις τους με τον Ρώσο πρόεδρο, με τον οποίον μοιράζεται αντίστοιχες αυταρχικές μεθόδους διακυβέρνησης, και ανάλογο, δυσθεώρητο αναθεωρητισμό.

Καμία δημοσίευση για προβολή