Mε επιφύλαξη η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης

Στην αύξηση των επιτοκίων της κατά επιπλέον 25 μονάδες βάσης προχώρησε σήμερα η Federal Reserve -επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις αναλυτών και επενδυτών- επιλέγοντας να κινηθεί προσεκτικά εν μέσω των ανησυχιών για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο που έχουν πυροδοτήσει οι πρόσφατοι τραπεζικοί κλυδωνισμοί σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Πιο συγκεκριμένα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος του 4,75%-5,00%.

Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις για την πορεία των επιτοκίων, οι 10 από τους 18 αξιωματούχους της Fed αναμένουν μία ακόμα αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης ώς το τέλος του έτους, στο 5,25%.

Στο 5,25% προέβλεπαν ότι θα φτάσουν τα επιτόκια και τον Δεκέμβριο οι αξιωματούχοι της Fed, αλλά στη σημερινή ανακοίνωση έχει απαλειφθεί η φράση ότι οι «συνεχιζόμενες αυξήσεις» θα είναι κατάλληλες.

Η φράση αυτή βρισκόταν σε κάθε ανακοινωθέν από τις 16 Μαρτίου, όταν ξεκίνησε ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων.

Αντίθετα, στο σημερινό ανακοινωθέν τονίζεται ότι «ίσως να είναι κατάλληλη κάποια επιπροσθέτη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για μία ακόμα αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, ενδεχομένως στην επόμενη συνεδρίαση της Fed.

Η απόφαση ήταν ομόφωνη.

Στο ανακοινωθέν δεν υπάρχει επίσης καμία νύξη ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού έχει κερδηθεί. Το νέο κείμενο δεν περιλαμβάνει τη φράση ότι ο «πληθωρισμός έχει μετριαστεί» και την έχει αντικαταστήσει με τη διαπίστωση ότι ο «πληθωρισμός παραμένει υψηλός».

Eπιμένει η Λαγκάρντ

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα ακολουθήσει μια «στιβαρή» προσέγγιση που θα της επιτρέπει να ανταποκρίνεται στους κινδύνους του πληθωρισμού ανάλογα με τις ανάγκες, αλλά και να βοηθά τις χρηματοπιστωτικές αγορές εάν προκύψουν απειλές, αναφέρει η Κριστίν Λαγκάρντ.

«Η επαναφορά του πληθωρισμού στο 2% μεσοπρόθεσμα είναι αδιαπραγμάτευτη», δήλωσε η ίδια σε συνέδριο παρατηρητών της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη την Τετάρτη. «Θα το πετύχουμε ακολουθώντας μια στιβαρή στρατηγική που εξαρτάται από τα δεδομένα και ενσωματώνει την ετοιμότητα για δράση, αλλά που δεν προχωρά με συμβιβασμούς γύρω από τον πρωταρχικό μας στόχο», συμπλήρωσε σύμφωνα με το Bloomberg.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ βασίστηκε στις παρατηρήσεις που έκανε στους νομοθέτες τη Δευτέρα, υποσχόμενη στήριξη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αν χρειαστεί, αλλά διατηρώντας επίσης σταθερό το βλέμμα στους κινδύνους για τις τιμές των καταναλωτών, για τους οποίους επιμένει ότι δεν έχουν ακόμη δείξει σημάδια διάλυσης εν μέσω της πρόσφατης αναταραχής στις παγκόσμιες αγορές.

«Δεν βλέπουμε σαφείς ενδείξεις ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός τείνει προς τα κάτω», είπε. Ενώ «η πτώση των τιμών της ενέργειας αποδυναμώνει μια βασική κινητήρια δύναμη» των εν λόγω πιέσεων, η κ. Λαγκάρντ πρόσθεσε ότι «οι αυξανόμενες πιέσεις στις εγχώριες τιμές θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν μέρος αυτής της αποπληθωριστικής ώθησης».

Η πρόεδρος επανέλαβε τη διατύπωση που χρησιμοποιήθηκε κατά την απόφαση της περασμένης εβδομάδας, ότι αν η «βασική γραμμή» της ΕΚΤ διατηρηθεί, τότε η ΕΚΤ θα έχει «έδαφος να καλύψει» στη νομισματική της πολιτική.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος Philip Lane, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, δήλωσε ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός θα πρέπει να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου, αν και επικύρωσε την άποψη της κας Λαγκάρντ για τα επιτόκια.

«Θα συμφωνούσα με τη διατύπωση που χρησιμοποίησε η πρόεδρος – αν η βασική γραμμή διατηρηθεί, οπωσδήποτε υπάρχουν περισσότερα να κάνουμε», είπε. «Αλλά θα έχουμε πολύ χρόνο μεταξύ τώρα και της απόφασης του Μαΐου για να το εξετάσουμε αυτό».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή