“Με φειδώ” τα μέτρα στήριξης της αγοράς από το ΥΠΟΙΚ . Στόχος η επιστροφή στα πλεονάσματα το 2023 .

Δημόσιο Χρέος

Στο 1 δισ. ευρώ του αποθεματικού που προβλέπει ο προϋπολογισμός για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι αποφασισμένο να περιοριστεί φέτος το οικονομικό επιτελείο, αποφεύγοντας παρεμβάσεις, εκτός από τις εξαιρετικά στοχευμένες, όπως τονίζουν στελέχη του, αλλά και όπως φανέρωσαν οι ανακοινώσεις της περασμένης Παρασκευής, για περιορισμένης έκτασης αναστολές εργαζομένων, σε περιορισμένους κλάδους.

Η Αθήνα εναρμονίζεται με τη σταδιακή στροφή των ευρωπαϊκών οικονομιών στη μετά την πανδημία εποχή και επιστρέφει αργά στον στόχο της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της δημιουργίας πλεονάσματος το 2023.

Όπως εκτιμούν κύκλοι του υπουργείου Οικονομιών, εκτός από ελάχιστους κλάδους οι οποίοι εξακολουθούν να πλήττονται από τη νέα μετάλλαξη Όμικρον και γενικότερα από την πανδημία του κοροναϊού, η οικονομική δραστηριότητα λειτουργεί πλέον σε όλο της το φάσμα.

Μόνο τα άκρως απαραίτητα μέτρα στήριξης 

Αυτό σημαίνει ότι το 2022  θα χρειαστούν μόνον τα απολύτως αναγκαία και στοχευμένα μέτρα, καθώς μέσα στον χρόνο ο σχεδιασμός είναι ο περιορισμός του ελλείματος, ώστε το 2023 να επιστρέψει σε πλεονάσματα.

Το στίγμα που επικρατεί στην Ε.Ε, έδωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ κ. Λουϊς Ντε Γκίντος, ο οποίος, σε συνέντευξή του προ ημερών εκτίμησε ότι η οικονομία «συνηθίζει» τον κοροναϊό και δεν θα χάσει τη δυναμική της. Και παρότι ο πληθωρισμός έδειξε να τον ανησυχεί κάπως, όταν είπε ότι «ίσως να μην είναι τόσο παροδικός», επέμεινε ότι θα πέσει σίγουρα και θα είναι κάτω από τον στόχο το 2023 και το 2024.

Και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, όμως, έσπευσε να τονίσει ότι η  Ελλάδα έχει το υψηλότερο χρέος, το τρίτο υψηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα το 2021, περίπου 7% του ΑΕΠ, δεν είναι σε επενδυτική βαθμίδα και βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Επιπλέον, η ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσει σε πιο περιοριστική πολιτική και η Ευρωπαϊκή Ενωση αλλάζει τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, μια διαπραγμάτευση στην οποία η χώρα πρέπει να προσέλθει με αξιοπιστία για να διασφαλίσει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση απέρριψε εκκωφαντικά στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας την πρόταση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Αδ. Γεωργιάδη για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, εκτιμώντας ότι, ιδιαίτερα στις αρχές του νέου χρόνου, θα ήταν επικίνδυνο να προβεί σε μία τέτοια κίνηση, η οποία θα έχει δημοσιονομικό αποτύπωμα και μάλιστα χωρίς ουδείς να μπορεί να εγγυηθεί πόσο θα διαρκέσει η ενεργειακή κρίση.

Το στοίχημα για την οικονομία, αλλά και για το πολιτικό μέλλον της κυβέρνησης είναι μεγάλο. Αν δεν καταφέρει να μειώσει το χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, επομένως να

Το κρίσιμο στοίχημα της οικονομίας 

Για την κυβέρνηση είναι εξαιρετικά κρίσιμο το στοίχημα της διατήρησης της δυναμικής της ανάπτυξης, με ταυτόχρονη μείωση του ελλείμματος, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα καθυστερήσει η επενδυτική βαθμίδα, θα αυξηθεί το κόστος δανεισμού της, θα παραμείνει σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και ίσως της επιβληθεί ένα νέο πλαίσιο λιτότητας, την ώρα που οι άλλες χώρες θα ανακάμπτουν.

Στη λογική αυτή, το ΥΠΟΚ διαμηνύει ότι τελειώνουμε με τα μέτρα τήριξης και επιστρέφουμε στις μεταρρυθμίσεις.

Αλλωστε, η κυβέρνηση, όπως είπε και ο κ. Σταϊκούρας, πήρε το 4ο υψηλότερο πακέτο μέτρων στήριξης παγκοσμίως. Πριν προλάβει να της καταλογισθεί αυτό ως μειονέκτημα, καθότι υπερχρεωμένη, σπεύδει να το αποσύρει.

Το παιχνίδι θα το κάνει πλέον η οικονομία, όχι η κυβέρνηση 

«Το παιχνίδι θα το κάνει πλέον η οικονομία, όχι η κυβέρνηση, όπως το 2020 και το 2021, όταν δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Η κυβέρνηση έχει κάνει δουλειά, ώστε να διευκολύνει αυτή την προοπτική», τονίζει και  ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, δίνοντας το στίγμα της οικονομικής πολιτικής εφεξής.

Η έλευση των θεσμών 

Προς το παρόν, έχει μπροστά της τις δικές της υποχρεώσεις, ως υπερχρεωμένη χώρα, που εκλήθη από το Eurogroup του Δεκεμβρίου του 2021 να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και να ακολουθήσει συνετή δημοσιονομική πολιτική.

Σε εννέα μέρες θα πραγματοποιηθεί η 13η αξιολόγηση της ενισχυμένης εποπτείας, σε επίπεδο επικεφαλής των θεσμών, και εκεί αναμένεται να προσδιορίσει τις εναπομένουσες εκκρεμότητές της, ώστε να βγει από το ειδικό αυτό καθεστώς τον Ιούνιο, όπως θα ήθελε.

Μια πρόγευση θα πάρει ενδεχομένως ο κ. Σταϊκούρας σήμερα  στο Eurogroup, στις κατ’ ιδίαν επαφές του με τους ομολόγους του και την Κομισιόν.

Καμία δημοσίευση για προβολή