Με μικρές απώλειες έκλεισαν οι κύριοι δείκτες της Wall Str.

Με μικρές απώλειες έκλεισαν την Παρασκευή οι κύριοι δείκτες της Wall, χάνοντας την ήπια κερδοφόρα έναρξή τους, καθώς η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ υποχώρησε σε χαμηλό 6 μηνών στον απόηχο της τελευταίας αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων από την Federal Reserve -τη 10η διαδοχική αύξηση-, αναζωπυρώνοντας τους φόβους για μια οικονομική ύφεση.

Ειδικότερα, στο ταμπλό, ο Dow σημειώνει οριακές απώλειες 0,03% στις 33.300,62 μονάδες, ο S&P 500 έχασε 0,16% στις 4.124,08 μονάδες και ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,35% στις 12.284,74 μονάδες.

Στην εβδομάδα, ο βιομηχανικός δείκτης απώλεσε 1,1%, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,3%, με τους δύο δείκτες να παραμένουν σε αρνητικό έδαφος για δεύτερη σερί εβδομάδα. Αντιθέτως, ο Nasdaq συγκράτησε κέρδη της τάξης του 0,4% σε 5νθήμερη βάση.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow, οι 11 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και οι 19 με αρνητικό. Στην κορυφή του δείκτη βρέθηκε η ΙΒΜ με άνοδο 1,57%, ενώ στον πυθμένα η Nike με απώλειες 1,65% και από κοντά η JPMorgan με πτώση 1,45%.

O τίτλος της Tesla έχασε 2,38% στον απόηχο της ανακοίνωσης του Έλον Μασκ πως η Λίντα Γιακαρίνο εντάσσεται στο Twitter ως η επόμενη διευθύνουσα σύμβουλος. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “η Γιακαρίνο θα επικεντρωθεί κυρίως στις επιχειρηματικές δραστηριότητες, ενώ εγώ θα επικεντρωθώ στο σχεδιασμό προϊόντων και στη νέα τεχνολογία”.

Ήδη από τον Νοέμβριο ο Μασκ είχε προαναγγείλει ότι θα περιόριζε τον χρόνο ενασχόλησής του με το Twitter και θα έβρισκε έναν νέο επικεφαλής για να διευθύνει την εταιρεία, εξέλιξη που επιθυμούσαν οι επενδυτές της Tesla φοβούμενοι ότι η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης απορροφούσε τον περισσότερο χρόνο του Μασκ.

Τον τόνο στη σημερινή συνεδρίαση έδωσαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και τα οποία έδειξαν πως ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις 57,7 μονάδες τον Μάιο από 63,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Η τελευταία μέτρηση είναι η χαμηλότερη από τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο δείκτης για τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες διαμορφώθηκε στις 64,5 μονάδες από 68,2 μονάδες τον Απρίλιο, ενώ ο δείκτης για τις προσδοκίες των καταναλωτών διολίσθησε στις 53,4 μονάδες από 60,5% μονάδες.

Η εκτίμηση πάντως των καταναλωτών για τον πληθωρισμό το επόμενο έτος μειώθηκε ελαφρώς στο 4,5% από 4,6% τον προηγούμενο μήνα. Σε πιο μακροπρόθεσμη βάση οι καταναλωτές περιμένουν οι τιμές να εμφανίσουν ετήσια άνοδο 3,2%.

Οι αριθμοί που ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν “δεν είναι φιλικοί προς την αγορά”, σχολίασε σε συνέντευξή του στη ΜarketWatch o Steve Sosnick, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Interactive Brokers.

Ο πληθωρισμός “δεν μειώνεται αρκετά γρήγορα όπως θα επιθυμούσαν οι καταναλωτές”, σημείωσε, για να προσθέσει ότι “η οικονομική και πολιτική ρητορική είναι τόσο θλιβερή που δεν μπορεί να βοηθήσει την εμπιστοσύνη”,  επισημαίνοντας τις ανησυχίες για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ και τον φόβο για την επιβράδυνση της οικονομίας.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου των ΗΠΑ (CBO) ανέφερε την Παρασκευή ότι τα φορολογικά έσοδα και τα έκτακτα μέτρα μετά τις 15 Ιουνίου “θα επιτρέψουν πιθανώς στην κυβέρνηση να συνεχίσει τη χρηματοδότηση των εργασιών τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιουλίου”.

Το επικαιροποιημένο guidance επανέλαβε κατά τα άλλα την προηγούμενη αβεβαιότητα του CBO σχετικά με το ανώτατο όριο του χρέους κατά τις πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου. Παρ’ όλο που τα φορολογικά έσοδα στα μέσα Ιουνίου θα μπορούσαν να μετριάσουν την πίεση μέχρι τον Ιούλιο, εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος στάσης πληρωμών τις πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου, ανέφερε το CBO σύμφωνα με το CNBC. “Αν το όριο του χρέους παραμείνει αμετάβλητο, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος ότι κάποια στιγμή μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου, η κυβέρνηση δεν θα είναι πλέον σε θέση να συνεχίσει να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της”, αναφέρει η έκθεση του CBO.

Αναλυτές της Bank of America εκτιμούν πάντως πως μία παρατεταμένη περίοδος οικονομικής επιβράδυνσης στις ΗΠΑ θα επιφέρει πιέσεις στις τεχνολογικές μετοχές, που επί του παρόντος προσελκύουν κύματα επενδυτών. Η ΒofA αναμένει ότι μία ύφεση “θα προκαλέσει πλήγμα στην πίστωση και την τεχνολογία” με τον τρόπο που το έκανε το 2008.

Όσον αφορά τα επιτόκια και τον πληθωρισμό, η διοικήτρια της FED, Μισέλ Μπόουμαν, δήλωσε σήμερα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα χρειαστεί πιθανότατα να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια και να τα διατηρήσει υψηλά για κάποιο χρονικό διάστημα, εάν δεν σταματήσουν οι πιέσεις στις τιμές και η αγορά εργασίας δεν δείξει σημάδια επιβράδυνσης.

Δήλωσε ακόμη ότι αναζητά ενδείξεις “συνεπούς απόδειξης ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε καθοδική πορεία όταν εξετάζει μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων και σε ποιο σημείο θα έχουμε επιτύχει μια επαρκώς περιοριστική στάση για το επιτόκιο πολιτικής”.

Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ ανήλθε στο 4,9% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα τον Απρίλιο, όπως έδειξαν τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, η πρώτη μέτρηση κάτω του 5% εδώ και δύο χρόνια. Αν και η Fed στοχεύει σε ένα διαφορετικό μέτρο μέτρησης της ετήσιας κίνησης των τιμών -τον δείκτη των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών- όλες οι μετρήσεις τρέχουν με υπερδιπλάσιο ρυθμό από τον στόχο του 2%

Αύξηση 0,4% στις τιμές εισαγωγών τον Απρίλιο

Σε ανοδική τροχιά επέστρεψαν οι τιμές εισαγωγών τον Απρίλιο στις ΗΠΑ, τερματίζοντας ένα πτωτικό σερί από τα τέλη του 2022, όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Ειδικότερα, οι τιμές εισαγωγών αυξήθηκαν 0,4% τον Απρίλιο, μετά από πτώση 0,8% τον Μάρτιο, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Αυτή είναι η πρώτη άνοδος για τις τιμές εισαγωγών από τον Δεκέμβριο του 2022.

Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters περίμεναν μικρότερη άνοδο των τιμών εισαγωγών κατά 0,3%.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές εισαγωγών υποχώρησαν 4,8% μετά από παρόμοια πτώση των Μάρτιο.

Καμία δημοσίευση για προβολή