Με πακέτο παροχών 1,6 δισ. θα επιχειρήσει να σβήσει τις φωτιές της κατακραυγής η κυβέρνηση

“Φυγή προς τα εμπρός” με πακέτο παροχών θα επιχειρήσει η κυβέρνηση με σκοπό να ανατρέψει το ζοφερό κλίμα που δημιουργησε η τραγωδία στην Ανατολική Αττική και να ανακάμψει. Έτσι, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται για το φθινόπωρο μέτρα συνολικού ύψους πάνω από 1,6 δισ. ευρώ, αξιοποιώντας τα υπερπλεονάσματα του 2018 και του 2019.

Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, το πρώτο πακέτο παροχών, ύψους 720 εκατ. ευρώ, αναμένεται να εξαγγελθεί στο πλαίσιο της ΔΕΘ και θα αφορά φοροελαφρύνσεις μόνιμου χαρακτήρα, με έναρξη το 2019, με βάση το προβλεπόμενο υπερπλεόνασμα του επόμενου χρόνου.

Σημειώνεται ότι φοροελαφρύνσεις προβλέπονται, ούτως ή άλλως, στα αντίμετρα του 2020, ως αντιστάθμισμα για τη μείωση του αφορολογήτου. Μεταξύ άλλων αυτά αφορούν τη μείωση του χαμηλού συντελεστή εισοδήματος από το 22% στο 20%, τη μείωση ΕΝΦΙΑ για χαμηλές περιουσίες και μηδενισμό της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ

Και δεύτερο “πακέτο”

Ωστόσο οι συνεργάτες του Ευκλείδη Τσακαλώτου θεωρούν ότι μπορεί να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος και για ένα δεύτερο πακέτο παροχών, βασισμένο στο προβλεπόμενο υπερπλεόνασμα του 2018. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η “Καθημερινή” (ρεπορτάζ Ειρήνη Χρυσολωρά) παρά το γεγονός ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δεν προέβλεπε υπερπλεόνασμα, παρά μόνο ένα ποσόν της τάξεως του 0,06% του ΑΕΠ, οι νεότεροι υπολογισμοί του οικονομικού επιτελείου ανεβάζουν το ποσόν σχεδόν στο 0,5% του ΑΕΠ, ως αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης και της συγκράτησης των δημοσίων επενδύσεων.

Με άλλα λόγια προβλέπεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της φετινής χρονιάς θα πλησιάσει το 4% του ΑΕΠ έναντι στόχου 3,5%. Αυτό αφήνει ένα περιθώριο για επιπλέον παροχές περίπου 900 εκατ. ευρώ. Το ποσόν αυτό θα αξιοποιηθεί για ένα εφάπαξ «κοινωνικό μέρισμα», ανάλογο με αυτό που δόθηκε το 2016 και το 2017, σύμφωνα με τις πηγές του οικονομικού επιτελείου και θα ενταχθεί στον Προϋπολογισμό που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Τις παροχές αυτές αναμένεται να συζητήσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με την πρώτη αποστολή των δανειστών στην Αθήνα, το Φθινόπωρο, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης και ήδη το επιτελείο του επεξεργάζεται τα στοιχεία με τα οποία θα επιχειρήσουν να τεκμηριώσουν το μέγεθος του φετινού υπερπλεονάσματος. Στο υπουργείο Οικονομικών ελπίζουν ότι η επιχειρηματολογία τους θα γίνει δεκτή.

Η “μητέρα των μαχών”

Όμως το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης παραμένει η μη εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις, τις οποίες έχει συνομολογήσει στο Eurogroup. Η υπόθεση αυτή θεωρείται από το Μαξίμου ως “η μητέρα των μαχών” με τους δανειστές, καθώς θα ήταν το ισχυρότερο χαρτί του Αλέξη Τσίπρα στις ερχόμενες. Στο επιτελείο του πρωθυπουργού θεωρούν ότι η επίτευξη αυτού του στόχου είναι ίσως η μοναδική σανίδα σωτηρίας για να μην υποστεί ο ΣΥΡΙΖΑ συντριπτική ήττα στις ερχόμενες εκλογές.

Το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί εμφανίζονται τη στιγμή αυτή εξαιρετικά αρνητικοί στο ενδεχόμενο αναστολής της περικοπής των συντάξεων. Αυτό το γνωρίζει καλά ο κ. Τσακαλώτος, γι’ αυτό και εμφανίζεται να κρατά την πιο επιφυλακτική στάση, στις δημόσιες τοποθετήσεις του, ενώ άλλα στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος πλειοδοτούν σεπαροχολογία, με το άγχος της της επόμενης μέρας.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

Καμία δημοσίευση για προβολή