Με πτώση έκλεισαν την Τετάρτη οι βασικοί δείκτες της  Wall Street, μετά από δύο ημέρες ανόδου

Στο φίνις η Wall Street έκλεισε κοντά στα υψηλά της ημέρας την Τρίτη

Με πτώση έκλεισαν την Τετάρτη οι βασικοί δείκτες της  Wall Street, μετά από δύο ημέρες ανόδου.

Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 269,24 μονάδες ή 0,81% και έχασε εκ νέου το επίπεδο των 33.000 κλείνοντας στις 32.910,90 μονάδες, ενώ πτώση 1,08% σημείωσε και ο ευρύτερος S&P 500, τερματίζοντας στις 4.115,72 μονάδες. Με απώλειες 0,73%, παρά την αρχική άνοδο, ολοκλήρωσε την ημέρα και ο τεχνολογικός Nasdaq, στις 12.086,27 μονάδες.

Τις ανησυχίες των επενδυτών για επιβράδυνση της ανάπτυξης πυροδότησε αρχικά η επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων για την παγκόσμια οικονομία από τον ΟΟΣΑ.

Σημειώνεται ότι ο ΟΟΣΑ μείωσε τις προβλέψεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας φέτος στο 3% από 4,5% προηγουμένως, εκτιμώντας ότι θα επιβραδυνθεί περαιτέρω στο 2,8% το 2023, εξαιτίας “ενός πακέτου δυσμενών σοκ” από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και των lockdowns για τον περιορισμό της πανδημίας στην Κίνα.

Η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ κινείται κοντά στην εκτίμηση για ανάπτυξη 2,9% που έκανε την Τρίτη η Παγκόσμια Τράπεζα.

Από τις 30 μετοχές του δείκτη των blue chips, μόλις τέσσερις τερμάτισαν τη συνεδρίαση ανοδικά, με την Caterpillar να ηγείται με άνοδο 1,19% και τις Salesforce (+1,09%), Nike (+0,60%) και Chevron (+0,52%) να ακολουθούν. Οι υπόλοιπες 26 μετοχές έκλεισαν με απώλειες από 0,19% και πάνω, με τη μεγαλύτερη πτώση να καταγράφουν οι τίτλοι της Intel (-5,28%), Goldman Sachs (-2,12%) και American Express (-1,62%).

Στις επιμέρους μετοχές, απώλειες άνω του 1% σημείωσε η μετοχή της Credit Suisse μετά την προειδοποίηση της τράπεζας ότι περιμένει να εμφανίσει ζημιές στο δεύτερο τρίμηνο ως απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία και της αύξησης των επιτοκίων.

Στο μεταξύ, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ τόνισε την Τετάρτη ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση ο πληθωρισμός να αποδειχθεί ένα πρόβλημα που θα μας ταλαιπωρεί για μια δεκαετία.

Σε δηλώσεις της στο Κογκρέσο, η Γέλεν υποστήριξε ότι ένας πληθωρισμός στο 8% είναι «απαράδεκτα» υψηλός για τις ΗΠΑ και επανέλαβε ότι ο κατάλληλος στόχος για τη Fed παραμένει το 2%.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Γέλεν σημείωσε ακόμα ότι στο τρέχον πληθωριστικό περιβάλλον είναι σημαντικό να συνεχιστεί η μείωση των ελλειμμάτων.

  • Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI κινήθηκε υψηλότερα 2,3% στα 122,11 δολ. και η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,2% στα 1.856 δολ./oz.
  • Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,0720 δολ.

Καμία δημοσίευση για προβολή