Με τις “γενναιόδωρες” αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς θα φτάσουμε την Αργεντινή!

Αύξηση του κατώτατου μισθού ο οποίος θα ισχύσει από 1/2/2019 χωρίς ηλικιακή διάκριση θα κυμαίνεται από 5% το λιγότερο έως 10% το ανώτατο.

Η απόφαση θα ληφθεί εντός του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Ιανουαρίου σε ειδική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά από εισήγηση της κ. Αχτσιόγλου

Στο πόρισμα που αναμένεται να αποσταλεί και στους δανειστές, οι εμπειρογνώμονες εμφανίζονται «γενναιόδωροι» ως προς την αύξηση , επικαλούμενοι τις θετικές προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας και της απασχόλησης.

Για την τελική απόφαση που θα ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό υπερισχύουν δύο σενάρια. Το πρώτο προβλέπει «ταβάνι» για την αύξηση το 8% (+49 ευρώ) και το δεύτερο προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα πλειοδοτήσει δεδομένης και της προεκλογικής περιόδου, αποδεχόμενη την πρόταση για αύξηση 10% .

Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 10% θα σημαίνει συνολικό κόστος για την επιχείρηση/ εργοδότη 940.7 ευρώ μηνιαίως. Οι μικτές αποδοχές για τον εργαζόμενο θα διαμορφωθούν στα 752.2 ευρώ και η καθαρή αμοιβή στα 631.2 ευρώ. Αύξηση +57.4 ευρώ.

Στην τελευταία έκθεσή της πάντως η Κομισιόν προέβαλε 3 ενστάσεις:

1. Κρούει το καμπανάκι του κινδύνου εκτιμώντας ότι η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους έως 24 ετών θα προκαλέσει αύξηση της ανεργίας των νέων σ’ ένα έτος έως και 14,7 %.

2. Για την αύξηση του κατώτατου μισθού τονίζει ότι το ποσοστό αύξησης πρέπει να είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη μέση παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας και για τις κλαδικές αυξήσεις ζητά ακόμη και να θεσπιστούν ρήτρες εξαίρεσης, μετά από συμφωνία των κοινωνικών εταίρων. Οι ρήτρες εξαίρεσης η προσωρινές παρεκκλίσεις συνίσταται να ισχύσουν στις επιχειρήσεις που δεν έχουν ξεπεράσει τα προβλήματα της κρίσης.

3. Επισημαίνει ότι μετά τη φετινή επιτάχυνση της διαδικασίας για την αύξηση του κατώτατου μισθού, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να προχωρήσουν στις επόμενες ετήσιες αναθεωρήσεις του κατώτατου μισθού από το 2020.

Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι η Ελλάδα έχει από χαμηλότερους κατώτατους μισθούς παγκοσμίως σύμφωνα με τα στοιχεία του γερμανικού ινστιτούτου Wirtschafts-und Sozialwissenschaftliches Institut (WSI), που επικαλείται το World Economic Forum (Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ), με την ωρομίσθια αμοιβή στα 4 ευρώ βρίσκεται στις τέσσερις τελευταίες θέσεις του κόσμου, μαζί με την Αργεντινή.  Αλλά και ως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα είναι σε υψηλότερη θέση μόνο σε σύγκριση με την Πορτογαλία, η οποία θα μας φθάσει του χρόνου, και τις φτωχότερες πρώην ανατολικές χώρες.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή