Μέχρι το 2070, δισεκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν σε περιοχές πολύ ζεστές για επιβίωση – Τι αναφέρει νέα μελέτη

Ενώ εξελίσσεται η πανδημία του κοροναϊού, μια νέα μελέτη αποκάλυψε ανησυχητικά νέα σχετικά με το κλίμα.

Στην έρευνα, η οποία αναλύεται στην μελέτη που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα από την  Εθνική Ακαδημία Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (PNAS), αναφέρεται ότι έως το 2070, τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να ζουν σε περιοχές πολύ θερμές για επιβίωση, εάν η Γη συνεχίσει να υπερθερμαίνεται στο τρέχον επίπεδο.

Η μελέτη με τίτλο «Το μέλλον της ανθρώπινης κλιματικής θέσης», αναφέρεται σε ένα στενό εύρος θερμοκρασιών, που θεωρούνται ιδανικές για την επιβίωση και ευημερία και ονομάζεται «κλιματική θέση». Όπως περιγράφεται στη μελέτη, οι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν κατά την εξέλιξη, σε ένα πολύ «στενό υποσύνολο των διαθέσιμων κλιμάτων της Γης» με μέσες ετήσιες θερμοκρασίες περίπου 13 Co.

  • Ωστόσο, εάν ο πλανήτης συνεχίσει να θερμαίνεται με τον τρέχοντα ρυθμό του για τα επόμενα 50 χρόνια, ένα έως τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι θα χρειαστεί να ζήσουν έξω από αυτήν την «ιδανική» θερμοκρασία, σε ακραίες θερμοκρασίες, πολύ υψηλότερες από τις μέσες σημερινές.

Η ομάδα ερευνητών, η οποία περιλαμβάνει αρχαιολόγους, ειδικούς περιβαλλοντολόγους και οικολόγους, προβλέπει ότι για αύξηση ενός μόνο βαθμού Κελσίου, ένα δισεκατομμύριο  άνθρωποι θα χρειαστεί να προσαρμοστούν σε ακραία υψηλές θερμοκρασίες ή να μετακομίσουν σε περιοχές με ψυχρότερο κλίμα, εξηγεί το CNN.

Ο Tim Kohler, συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι αυτό είναι το χειρότερο σενάριο του «τι θα μπορούσε να συμβεί αν δεν αλλάξουμε την αντιμετώπισή μας απέναντι στο πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη».

«Ως αρχαιολόγος, λέω πάντα στους μαθητές μου ότι η τεχνολογία μας, το μυαλό μας και συσωρευτικά ο παγκόσμιος πολιτισμός, μάς έδωσαν τη δυνατότητα να ζούμε οπουδήποτε», δήλωσε ο Kohler στο CNN.

«Αυτό είναι αλήθεια, φυσικά. Αλλά αποδεικνύεται ότι υπάρχει μια ξεχωριστή κλιματική ζώνη στην οποία ο αριθμός μας είναι μεγαλύτερος και εντός του οποίου είμαστε επίσης πιο παραγωγικοί οικονομικά».

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι άνθρωποι προτίμησαν τη ζωή σε θερμότερες συνθήκες τα τελευταία 6.000 χρόνια, χάρη στην τεχνολογία, όπως ο κλιματισμός.

Οι μέσες ετήσιες θερμοκρασίες που βιώνουν οι άνθρωποι, σύμφωνα με την μελέτη, είναι πιθανό να αυξηθούν περίπου 7,5 βαθμούς Κελσίου έως το 2070.

«Είναι λογικό να συμπεράνουμε, ότι αν κάτι ήταν αρκετά σταθερό για 6.000 χρόνια, δεν πρόκειται να το αλλάξουμε ανώδυνα ή γρήγορα», δήλωσε ο Kohler.

Η Σαχάρα της Αφρικής, ένα από τα πιο θερμά μέρη του πλανήτη, διαθέτει ετήσιο εύρος μέσων θερμοκρασιών περίπου 20 Cο, σύμφωνα με την Britannica.

Οι ερευνητές προβλέπουν ότι αυτές οι ακραίες περιοχές θα μπορούσαν να εξαπλωθούν στο 19% της επιφάνειας της Γης.

Η υποσαχάρια Αφρική, η Νότια Αμερική, η Ινδία, η Νοτιοανατολική Ασία, η Αραβική Χερσόνησος και η Αυστραλία θα επηρεαστούν σοβαρότερα, εξήγησε ο συν-συγγραφέας Chi Xu στο CNN.

«Αυτές οι χώρες βρίσκονται κυρίως στον παγκόσμιο νότο, με τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης του πληθυσμού, όπως η Ινδία και η Νιγηρία», είπε.

«Αυτές οι δύο χώρες αναμένεται να φιλοξενήσουν τους μεγαλύτερους πληθυσμούς υπό το καθεστώς ακραίων συνθηκών θερμοκρασίας».

«Το χειρότερο σενάριο μπορεί να αποφευχθεί σε μεγάλο βαθμό, εάν επιτευχθεί αποτελεσματική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου», πρόσθεσε ο Chi Xu, ενώ προσέθεσε πως “Η λήψη αποτελεσματικών μέτρων για τον μετριασμό του κλίματος και την προσαρμογή των λαών, θα συμβάλλουν στην ανακούφιση της αρνητικής επίδρασης της κλιματικής αλλαγής στις ανθρώπινες κοινωνίες.”

Πηγή: globalnews.ca

Διαβάστε επίσης: ΠΟΥ: Κίνδυνος για νέο lockdown αν δεν προσέξουν οι χώρες. Προσεκτική και σταδιακή η επιστροφή στη μερική κανονικότητα

Καμία δημοσίευση για προβολή