Μεγάλες oι απώλειες και στις Ασιατικές αγορές, μετά το τσουνάμι της Wall Street

Bloomberg: Οι γεωπολιτικές ανησυχίες αναμένεται να κλονίσουν αυτή την εβδομάδα τα χρηματιστήρια

Οι βαριές απώλειες στην Wall Street είχαν άμεση αντανάκλαση στο χρηματιστήριο του Τόκιο, εν μέσω της νέας σφοδρής αντιπαράθεσης που άνοιξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα της χώρας του για το ζήτημα των επιτοκίων.

Ο ιαπωνικός Nikkei σημείωσε ασυνήθιστα μεγάλες απώλειες, οι οποίες έφτασαν το 5%, ευρισκόμενος έτσι στα χαμηλότερα επίπεδά του από τον Μάιο του 2017. Και οι 33 επί μέρους δείκτες του ιαπωνικού χρηματιστηρίου βρέθηκαν στο “κόκκινο”. Η μετοχή της Fuji Electric είχε απώλειες 7%, εκείνη της SoftBank Group άνω του 7,50%, η Fast Retailing υποχώρησε κατά 4,5%, με την Toyota να βυθίζεται επίσης κατά 5%.

Στην Κίνα, ο Shanghai Composite κινείται αρνητικά, αλλά με πιο ήπιες απώλειες της τάξης του 0,88%, με τον  Shenzhen, που αποτυπώνει την κίνηση των μετοχών εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί επίσης κατά 0,81%. Στην Ταϊβάν, ο δείκτης Taiwan Weighted υποχώρησε κατά 1,17%.

Οι αγορές σε Χονγκ Κονγκ, Αυστραλία και Νότια Κορέα είναι κλειστές λόγω της αργίας των Χριστουγέννων.

“Το sell-off έχει ως σχεδόν αποκλειστική αιτία τις εξελίξεις στις αμερικανικές αγορές και όχι εξελίξεις στο εσωτερικό πεδίο”, σημειώνει ο Takashi Hiroki, επικεφαλής στρατηγικής της Monex Securities στο Τόκιο.

Οι βασικοί δείκτες της Wall Street σημείωσαν απώλειες άνω του 2% τη Δευτέρα μετά την επίθεση του προέδρου Τραμπ μέσω Twitter στην Fed, την οποία χαρακτήρισε “το μόνο πρόβλημα της αμερικανικής οικονομίας”.

Οι προσπάθειες του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin να καθησυχάσει τους επενδυτές φαίνεται πως έκαναν τα πράγματα χειρότερα.

Το χρηματιστήριο των ΗΠΑ βαδίζει προς τον χειρότερο Δεκεμβριο μετά το 1931, εν μέσω της τότε παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 1929.

Στην αγορά κυριαρχούν φόβοι για επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, επιδείνωση του κλίματος εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ενώ “αφομοιώνεται” και η τελευταία αύξηση του βασικού επιτοκίου από πλευράς Fed.

Καμία δημοσίευση για προβολή