Μεγάλη άσκηση της Τουρκίας στο Αιγαίο διαφημίζεται από τα κυβερνητικά ΜΜΕ ως «πρόβα πολέμου»

Η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση που έχει πραγματοποιήσει ποτέ η Τουρκία – όπως τη διαφημίζει μέσω του  κρατικού πρακτορείου Anadolu – θα ξεκινήσει στις 27 Φεβρουαρίου και πολλά Τουρκικά ΜΜΕ, που επηρεάζονται από την Τουρκική κυβέρνηση, τη χαρακτηρίζουν ήδη ως «πρόβα πολέμου». Πρόκειται, όπως υπογραμμίζουν, για σαφές μήνυμα προς την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών, των οποίων την εκστρατεία έχει αναλάβει προσωπικά, αφήνοντας σε δεύτερο πλάνο τους υποψήφιους, θέλει να στείλει μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας – πρωτίστως – για την αποτρεπτική ισχύ της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει τους εξοπλισμούς με αμείωτο ρυθμό.

Ενα μήνυμα με αποδέκτες και στο εξωτερικό καθώς ενισχύει το δόγμα απέναντι σε Αθήνα, Λευκωσία, Τελ Αβίβ, αλλά τις εταιρείς που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, ότι η χώρα δεν πρόκειται να δεχθεί «τετελεσμένα» στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου «απεμπολώντας τα δικαιώματα της, όπως ισχυρίζονται σε δηλώσεις τους αξιωματούχοι της Αγκυρας με κάθε ευκαιρία.

Να σημειωθεί ότι τουρκικά ΜΜΕ όπως η Yeni Safak και η Aksam έχουν χαρακτηρίζει την «Γαλάζια Πατρίδα» ως ένα σαφές μήνυμα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, με τις επαφές τόσο του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρ. Ερντογάν όσο και του Ευ. Αποστολάκη με τον Χουλουσί Ακάρ να μην δείχνουν να έχουν κάποιο αποτέλεσμα προκειμένου να μπει τέλος στις προκλήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι σε παλαιότερο δημοσίευμα της η Yeni Safak, παρουσίαζε την συγκεκριμένη άσκηση ως έναν μέσο με το οποίο «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα ενισχύσουν την κυριαρχία τους στην 462 τετραγωνικών χιλιομέτρων θάλασσα και θα απευθύνει μία σαφή προειδοποίηση σε όσους προετοιμάζουν χάρτες εισβολής».

Η Yeni Safak σε νέο της δημοσίευμα στις 13 Φεβρουαρίου, στην αγγλόφωνη ιστοσελίδα της «υπενθυμίζει» σε Ελλάδα και Κύπρο, την «Γαλάζια Πατρίδα» (Mavi Vatan), ακριβώς τη μέρα που ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης συναντούσε τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ….

Και στο αγγλόφωνο δημοσίευμα τονίζεται ότι θα είναι «τα μαζικότερα και μεγαλύτερα ναυτικά στρατιωτικά γυμνάσια στην σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας». Οι στρατιωτικές ασκήσεις με το όνομα “Γαλάζια Πατρίδα” έχουν καθορισθεί από τις 27 Φεβρουαρίου μέχρι τις 8 Μαρτίου και οι οποίες θα λάβουν χώρα την ίδια στιγμή στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.