Μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι ανεβάζουν στροφές στις επενδύσεις σε ΑΠΕ. Προβλέπουν την υλοποίηση έργων ισχύος 7,5 GW

Μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι ανεβάζουν στροφές στις επενδύσεις σε ΑΠΕ

Ανεβάζουν στροφές οι εγχώριοι κατασκευαστικοί όμιλοι αναφορικά με την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματός τους στον τομέα των ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας).

Οι εταιρείες του κλάδου έχουν εκπονήσει ένα φιλόδοξο πλάνο, το οποίο προβλέπει την υλοποίηση νέων έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος της τάξεως των 7,5 GW έως το τέλος της δεκαετίας.

Νέα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν νέα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, όπως επίσης και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, που θεωρούνται «κλειδιά» για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και την ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας της χώρας.

  • Η επιτάχυνση των επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ οφείλεται ασφαλώς στην παρούσα συγκυρία του πολέμου στην Ουκρανία και των συνεπειών του, καθώς ανασχεδιάζεται ο ενεργειακός χάρτης της Ε.Ε., λόγω της επιχειρούμενης απεξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Ταυτόχρονα, οι κατασκευαστικές εταιρείες εκτιμούν ότι η εντονότερη στροφή στα έργα ΑΠΕ θα ενισχύσει σημαντικά την κερδοφορία τους στο μέλλον, θα προσφέρει μεγαλύτερη ορατότητα εσόδων και κερδών, θα βελτιώσει το πράσινο αποτύπωμά τους και θα συμβάλει στην απεξάρτησή τους από την κυκλικότητα των κατασκευαστικών έργων.

Το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα έχει σχεδιάσει ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μέσω της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Η τελευταία δρομολογεί την ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ, συνολικής ισχύος 6,4 GW έως το 2029, έναντι 0,9 GW που είχε σε λειτουργία στο τέλος του 2021.

Εξ αυτών, τα 4 GW θα αφορούν αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα και 1,25 GW υδροηλεκτρικά έργα. Εφόσον υλοποιηθεί το εν λόγω επενδυτικό πρόγραμμα, η εισηγμένη θα εξασφαλίσει ετήσια λειτουργικά αποτελέσματα EBITDA άνω των 700 εκατ. ευρώ και περιθώριο EBITDA άνω του 55%.

Το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας επιταχύνθηκε ήδη από το 2021, καθώς οι επενδύσεις ανήλθαν σε 178 εκατ. ευρώ, από 105 εκατ. ευρώ το 2020.

Μέχρι το τέλος του 2023 η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σχεδιάζει να έχει θέσει σε λειτουργία επιπλέον έργα ΑΠΕ 569 MW, επενδύοντας συνολικά 840 εκατ. ευρώ.

Εξ αυτών, 156 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από ίδια κεφάλαια και 619 εκατ. ευρώ από τραπεζική χρηματοδότηση. Το μεγαλύτερο έργο, ύψους 555 εκατ. ευρώ, θα είναι το αιολικό πάρκο στον Καφηρέα στη Ν. Εύβοια, συνολικής δυναμικότητας 330 MW. Σημαντικό είναι και το φωτοβολταϊκό πάρκο των 110 MW στη Φωκίδα, με το κόστος της εν λόγω επένδυσης να ανέρχεται σε 58 εκατ. ευρώ.

Οι ΑΠΕ, όχι απλώς ρίχνουν, αλλά κατακρημνίζουν το κόστος της ενέργειας

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και συνολικά του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, ανέφερε ότι «οι διεθνείς εξελίξεις και οι επιπτώσεις τους στην παγκόσμια αλλά και την εγχώρια ενεργειακή αγορά έρχονται να επιβεβαιώσουν –δυστυχώς με οδυνηρό τρόπο– όσα υποστηρίζαμε σταθερά χρόνια τώρα σχετικά με την ανάγκη για ταχεία απεξάρτηση της χώρας μας από εισαγόμενη ενέργεια και επιτάχυνση των επενδύσεων στις εγχώριες ΑΠΕ, τόσο για λόγους εθνικής και ενεργειακής ασφάλειας όσο και για λόγους οικονομικούς, πέραν του κρίσιμου ζητήματος της κλιματικής καταστροφής».

  • Σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη, «οι ΑΠΕ, όχι απλώς ρίχνουν, αλλά κατακρημνίζουν το κόστος της ενέργειας».

«Η χώρα μας έχει τη δυνατότητα –έστω και τώρα– με επιτάχυνση των δρομολογημένων επενδύσεων στην παραγωγή και αποθήκευση καθαρής ενέργειας και στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, να εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια και αυτάρκεια, καθώς και χαμηλές τιμές ενέργειας», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Καμία δημοσίευση για προβολή