Έμμεση αύξηση μισθού κατά 1,21% μέχρι το τέλος του 2022 φέρνουν οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες

προβλέπεται η παράταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών

Με τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που κατατίθεται στο νομοσχέδιο «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά» προβλέπεται η παράταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών – για εργοδότες και εργαζομένους – κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες (από το ύψος που είχαν διαμορφωθεί την 1η Ιουνίου 2020) έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2022, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι περιορίζεται το μισθολογικό κόστος από τη διατήρηση των μειωμένων εισφορών έως το τέλος του επόμενου έτους.

  • Αυτό πρακτικά σημαίνει έμμεση αύξηση μισθού κατά 1,21% μέχρι το τέλος του 2022.

Η μείωση επιμερίζεται σε  1,79 ποσοστιαίες μονάδες στις εργοδοτικές εισφορές και 1,21 ποσοστιαίες μονάδες στις εργατικές.  Υπενθυμίζεται ότι ήδη το δεύτερο εξάμηνο του 2020 οι εισφορές είχαν μειωθεί κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες και πλέον η συνολική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ανέρχεται σε 3,9 ποσοστιαίες μονάδες.

  • Ήδη το υπουργείου εκπονεί οικονομική μελέτη για την διερεύνηση των προοπτικών σωρευτικής μείωσης έως 5 ποσοστιαίων μονάδων μέχρι το 2023.

Ήδη με την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 + 0,9 ποσοστιαίες μονάδες, οδηγούμαστε στην διαμόρφωση του συνολικού ποσοστού των εισφορών στο 36,66% από 40,56%. Η συγκεκριμένη μείωση που εφαρμόζεται στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, αφορά τις εισφορές υπέρ τρίτων και δεν θίγει τις ανταποδοτικές εισφορές κύριας και επικουρικής ασφάλισης.

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εκτιμάται ότι θα επιδράσει θετικά στην απασχόληση, αυξάνοντας τα κίνητρα για προσλήψεις και μειώνοντας αντίστοιχα τα κίνητρα για αδήλωτη απασχόληση, ενώ τονώνεται και το διαθέσιμο εισόδημα των μισθωτών.

Αναλυτικά, πλέον, οι καταβαλλόμενες εισφορές αφορούν το υποχρεωτικό ασφάλιστρο της κύριας σύνταξης στο 20%, 7,10% υπέρ υγείας, 6,5% για επικουρική ασφάλιση και 3,06% για ανεργία και άλλους συνεισπραττόμενους κλάδους υπέρ ΟΑΕΔ.

Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει σωρευτική μείωση της τάξης των 5 ποσοστιαίων μονάδων, ώστε οι εισφορές να φτάσουν στο 35,56% μέχρι το 2023. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι θα διατηρηθεί ως μόνιμη η μείωση των 3 μονάδων που ισχύει φέτος, και να υπάρξει σταδιακά και νέα μείωση, κατά 1,1 μονάδα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη για το 2022 προβλέπεται μείωση μισής ποσοστιαίας μονάδας (0,50) στις εισφορές της επικουρικής ασφάλισης, σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016). Πρόκειται για τη σταδιακή αποκλιμάκωση της αύξησης στις εισφορές που είχε επιβάλει ο νόμος Κατρούγκαλου το 2016. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, από τον Ιούνιο του 2019 έως τον Μάιο του 2022 οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης ανέρχονται σε 6,5%, ενώ από τον Ιούνιο του 2022 οι εν λόγω εισφορές μειώνονται στο 6%.

Ως εκ τούτου για να επιτευχθεί ο κυβερνητικός στόχος για σωρευτική μείωση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες απαιτείται περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,60 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2023.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή