Μέση Ανατολή: Νέα «εμπλοκή», η κυβέρνηση του Ιράκ ζητά την αποχώρηση της πολυεθνικής δύναμης από τη χώρα

η κυβέρνηση του Ιράκ ζητά την αποχώρηση της πολυεθνικής δύναμης από τη χώρα

Η κυβέρνηση του Ιράκ συγκροτεί επιτροπή για να προετοιμάσει το κλείσιμο της αποστολής του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ στη χώρα, ανακοίνωσε την Παρασκευή το γραφείο του πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι.

Το μοιραίο χτύπημα

Η δήλωση του Σουντάνι έγινε μία ημέρα μετά το αμερικανικό πλήγμα που σκότωσε έναν ηγέτη πολιτοφυλακής στη Βαγδάτη, προκαλώντας την οργή των ομάδων που πρόσκεινται στο Ιράν και οι οποίες απαίτησαν από την κυβέρνηση να τερματίσει την παρουσία του συνασπισμού στο Ιράκ. “Η κυβέρνηση ορίζει την ημερομηνία για την έναρξη της διμερούς επιτροπής που θα θέσει ρυθμίσεις για τον οριστικό τερματισμό της παρουσίας των δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού στο Ιράκ“, ανέφερε ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού.

Η επιτροπή θα περιλαμβάνει εκπροσώπους του στρατιωτικού συνασπισμού, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος. Ο αμερικανικός στρατός εξαπέλυσε το χτύπημα της Πέμπτης σε αντίποινα για τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον αμερικανικού προσωπικού, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. Οι ΗΠΑ έχουν 900 στρατιώτες στη Συρία και 2.500 στο Ιράκ σε μια αποστολή που, όπως λένε, έχει στόχο να συμβουλεύει και να βοηθά τις τοπικές δυνάμεις ώστε να αποτρέψουν την “ανάσταση” του ISIS, το οποίο το 2014 κατέλαβε μεγάλα τμήματα και των δύο χωρών πριν ηττηθεί.

Φατρίες

Ομάδες πολιτοφυλακής στο Ιράκ και τη Συρία – ορισμένες εκ των οποίων χαρακτηρίζονται ως “τρομοκρατικές” από τη Δύση – που πρόσκεινται στο Ιράν αντιτίθενται στην εκστρατεία του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και θεωρούν εν μέρει υπεύθυνες τις ΗΠΑ. Ο Σουντάνι έχει περιορισμένο έλεγχο σε ορισμένες φατρίες που υποστηρίζονται από το Ιράν, την υποστήριξη των οποίων χρειαζόταν για να κερδίσει την εξουσία πριν από ένα χρόνο και οι οποίες αποτελούν τώρα ένα ισχυρό μπλοκ στον κυβερνητικό του συνασπισμό.

Τονίζουμε την πάγια θέση μας για τον τερματισμό της ύπαρξης του διεθνούς συνασπισμού, αφού έχουν λήξει οι δικαιολογίες για την ύπαρξή του“, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σουντάνι στην ανακοίνωση του γραφείου του. Υπενθυμίζεται ότι το ISIS ανέλαβε την ευθύνη την Πέμπτη για δύο εκρήξεις στο Ιράν που προκάλεσαν τον θάνατο σχεδόν 100 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων σε μνημόσυνο για τον ανώτατο διοικητή Κασέμ Σολεϊμανί, προκαλώντας την οργή και τις απειλές για εκδίκηση από την Τεχεράνη.

“Πονοκέφαλοι”

Ιράκ και Συρία αποτελούν σοβαρούς “πονοκεφάλους” για τις ΗΠΑ, καθώς εκτός από το ISIS, στις δύο χώρες δρουν και ομάδες υποστηριζόμενες από το Ιράν, ενώ τόσο η Βαγδάτη όσο και η Τεχεράνη δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να ισχυριστούν ότι ελέγχουν πλήρως το τι συμβαίνει εκεί. Ιδιαίτερη παράμετρο, δε, αποτελούν οι Κούρδοι στις δύο χώρες, οι οποίοι συνεργάστηκαν με τις ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά αποτελούν μόνιμο στόχο της Τουρκίας, η οποία πραγματοποιεί επιδρομές σε Συρία και Ιράκ, στοχεύοντας “τρομοκράτες”.

Η απόφαση του Σουντάνι να ζητήσει την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από το Ιράκ αποτελεί άλλη μια παρενέργεια της κρίσης που σοβεί εδώ και καιρό στη Μέση Ανατολή, όπου το Ιράν επιδιώκει να αυξήσει την επιρροή του, αλλά χωρίς να εμπλακεί άμεσα στη σύρραξη μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Αναλυτές εκτιμούν ότι περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής ίσως οδηγήσει σε πιο δραστική εμπλοκή και από άλλους “παίκτες” που μέχρι τώρα δρουν στο παρασκήνιο, όπως η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία ή και τα ΗΑΕ.

Καμία δημοσίευση για προβολή