Μέση Ανατολή: Πούτιν και Ερντογάν ψάχνουν να βρουν ρόλους στην “αποκλιμάκωση της κρίσης”

Μέση Ανατολή: Πούτιν και Ερντογάν ψάχνουν να βρουν ρόλους στην

Την ώρα που ΗΠΑ και Ευρώπη προσπαθούν να βρουν τρόπο να… ερμηνεύσουν τι συμβαίνει με τη νέα έκρηξη της βίας στη Μέση Ανατολή, Τουρκία και Ρωσία φαίνεται ότι ψάχνουν να βρουν χώρο για να αυξήσουν την επιρροή τους στην περιοχή.

Έτσι, πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησε την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία, με το Κρεμλίνο να δηλώνει ότι το επίκεντρο ήταν η άμεση κατάπαυση του πυρός και η επανέναρξη των συνομιλιών. Η τουρκική προεδρία, σε ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στο X/Twitter, ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν μέτρα για την αποτροπή της αύξησης των εντάσεων και πρωτοβουλίες για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι φόβοι της Τουρκίας

Σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου εκφράστηκε λύπη για την “καταστροφική αύξηση των θανάτων μεταξύ των αμάχων“, προσθέτοντας ότι η σύγκρουση μπορεί να επιλυθεί μόνο στη βάση ενός σχεδίου “δύο κρατών“, με τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Η τουρκική δήλωση ανέφερε ότι η Άγκυρα θα διατηρήσει τις προσπάθειές της για τη διασφάλιση της ηρεμίας στη Μέση Ανατολή. Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι οι επαφές μεταξύ των δύο ηγετών θα συνεχιστούν.

Παντως, πίσω από τα ευχολόγια και τη διάθεση Μόσχας και Άγκυρας για διαμεσολάβηση για την ειρήνευση στην περιοχή, κρύβονται υπόγειοι στόχοι, αλλά και ανησυχίες των δύο χωρών για τις εξελίξείς στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ο Ερντογάν από τη μία, εμφανιζόμενος ως “ηρακλής” των Παλαιστινίων, επιχειρεί να εδραιώσει το ρόλο της Τουρκίας ως μείζονος δύναμης στον μουσουλμανικό κόσμο, ωστόσο, γνωρίζει ότι αν τραβήξει πολύ το σχοινί, οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ θα μείνουν στην… κατάψυξη.

Η ανησυχία της Μόσχας

Και, φυσικά, ο Τούρκος πρόεδρος θα πρέπει να βάλει φρένο και… φίμωτρο σε ακραίες φωνές ακόμα και μέσα στο κόμμα και την κυβέρνησή του, όπως ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας της Τουρκίας, Ναζίφ Γιλμάζ, ο οποίος, σχολιάζοντας βίντεο που ανήρτησε στο X/Twitter ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπένιαμιν Νετανιάχου, από τις επιθέσεις στη Γάζα, έργαψε ότι “μια μέρα θα πυροβολήσουν και εσένα. Θα πεθάνεις”, σχόλιο το οποίο δείχνει εν μέρει το κλίμα που επικρατεί στην Τουρκία.

Από την άλλη, ο Πούτιν θα ήθελε να εμφανιστεί ως παράγοντας σταθερότητας και φορέας καταλαγής στην “πυριτιδαποθήκη” που ακούει στο όνομα Μέση Ανατολή, αλλά και να μειώσει την επιρροή των ΗΠΑ στην περιοχή. Ωστόσο, η μεγάλη αγωνία του είναι ότι μια πιθανή κλιμάκωση της κρίσης, με εμπλοκή των ΗΠΑ και του Ιράν -το οποίο το Ισραήλ δείχνει ως ηθικό αυτουργό της επίθεσης του Σαββάτου από τη Χαμάς-, θα υποχρεωθεί να εμπλακεί και η Ρωσία σε μια διαμάχη που πιθανότατα θα έχει μόνο χαμένους.

Μπάιντεν προς Νετανιάχου: Συγκρατήσου

Όσον αφορά στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τηλεφώνησε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον κάλεσε να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας. Η κυβέρνηση Μπάιντεν συντονίζεται με άλλες χώρες για την παροχή ασφαλούς διέλευσης από τη Γάζα σε αμάχους που κινδυνεύουν να βρεθούν σε διασταυρούμενα πυρά, καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια πιθανή χερσαία επίθεση μέσα στην πλήρως αποκλεισμένη λωρίδα γης.

Οι άμαχοι στη Γάζα θα διαφύγουν μέσω ενός νότιου διαδρόμου που οδηγεί στην Αίγυπτο, δήλωσαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης στο NBC, ενώ ο Μπάιντεν, μετά το τηλεφώνημα είπε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί εναντίον της Χαμάς και ότι η κυβέρνησή του θα δεσμεύσει την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια για την προστασία της χώρας από μελλοντικές επιθέσεις. “Όπως κάθε έθνος στον κόσμο, το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να απαντήσει – και μάλιστα έχει καθήκον να απαντήσει – σε αυτές τις επιθέσεις”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Καμία δημοσίευση για προβολή