Μετα-lockdown αγωνίες: Σχολεία, πλατείες, ανοιχτά μαγαζιά και ένα παράξενο τουριστικό καλοκαίρι

    Της Αγγελικής Σπανού

    Ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς δεν έκρυψε την αγωνία του για τις συναθροίσεις στις πλατείες. Πίσω από το ξέσπασμά του υπάρχει το έντονο άγχος της κυβέρνησης ότι μπορεί να αναζωπυρωθεί η πανδημία λόγω της χαλάρωσης των μέτρων. Γιατί δεν είναι μόνο οι πλατείες. Το σαββατοκύριακο υπήρχε πολύς κόσμος στις παραλίες, μια εικόνα Ιουλίου, ενώ, γενικά, όλη την προηγούμενη εβδομάδα υπήρχε κίνηση – αναμενόμενη μετά από τόσον καιρό μέσα. Αν σε λίγες μέρες αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων, που όλοι ελπίζουν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα εμποδίσουν τη διάδοση του ιού, δεν υπάρχει, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει, plan b. Δεύτερη καραντίνα μέσα στο κατακαλόκαιρο δεν είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο.

    Από σήμερα, άλλωστε, θα ξεκινήσει το μεγάλο τεστ. Ανοίγουν τα σχολεία (Γ λυκείου για αρχή) και τα καταστήματα. Εχει ληφθεί πρόνοια για προστατευτικά μέτρα, όμως κανείς δεν μπορεί να στοιχηματίσει για την αίσια έκβαση του πειράματος. Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι η αντίδραση της ΟΛΜΕ στη μαγνητοσκόπηση των μαθημάτων. Το γεγονός ότι οι συνδικαλιστές των εκπαιδευτικών στέκονται απέναντι στην υπουργό Παιδείας σε μια σειρά θεμάτων δυσχεραίνει τους σχεδιασμούς στην κυβέρνηση για εμπέδωση της νέας κανονικότητας.

    Στο βάθος υπάρχει η μεγάλη ανησυχία για την επερχόμενη ύφεση. Η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός έχει μεγάλο πλεονέκτημα λόγω,  των πολύ καλών επιδόσεων στην αντιμετώπισητης πανδημίας, ωστόσο πλήγμα στο τουρισμό θα υπάρξει και μένει να φανεί στην πράξη πόσο μεγάλο θα είναι. Επειδή ο τουρισμός στηρίζει σε μεγάλο βαθμό το ελληνικό ΑΕΠ, το οικονομικό επιτελείο ανησυχεί για τις δυνατότητες που θα έχει το δημόσιο ταμείο τον Σεπτέμβρη.

    Δεδομένη θεωρείται, εξάλλου, η αύξηση της ανεργίας. Κάποιοι από τους ειδικούς κάνουν εφιαλτικές προβλέψεις. Αλλά ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι θεωρούν ότι για τον ιδιωτικό τομέα έχει ξεκινήσει ήδη μια πολύ δύσκολη περίοδος και πολλοί εργαζόμενοι είτε θα βρεθούν στο κενό είτε θα δουν τις εργασιακές τους σχέσεις να επιδεινώνονται.

    Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ακόμη δεν είναι σαφές αν θα υπάρξει γενναία ευρωπαϊκή στήριξη, με το προσφυγικό-μεταναστευτικό να ξαναέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο και με την πόλωση στην πολιτική ζωή να εντείνεται. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η fast track απόσυρση του σποτ με τον ηθοποιό Χρ. Λούλη που επικρίθηκε ως σεξιστικό ήταν εύλογη – ένα πρόβλημα λιγότερο.

    Καμία δημοσίευση για προβολή