Μεταφορά στο εξωτερικό σκέφτονται οι γερμανικές εταιρείες – Υπερβολικά ψηλά το κόστος ενέργειας

Το ενεργειακό κόστος στη Γερμανία είναι τόσο υψηλό, ώστε ορισμένες επιχειρήσεις εξετάζουν το σενάριο να φύγουν εντελώς από τη χώρα. Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), Siegfried Russwurm, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.

«Πολλές οικογενειακές επιχειρήσεις…έχουν πολύ λειτουργικά σχέδια μεταφοράς», υποστήριξε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι οι επιχειρηματικές συνθήκες στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχουν δημιουργήσει ένα «κοκτέιλ» εμποδίων για τις εταιρείες.

«Πολλές εταιρείες με έδρα στη Γερμανία έχουν καλές επιδόσεις παγκοσμίως, αλλά δυσκολεύονται στη λειτουργία εντός της δικής τους χώρας», προσέθεσε, αναφέροντας επιπλέον ότι δέχονται πίεση από τη γραφειοκρατία και την καθυστέρηση των διοικητικών διαδικασιών.

Ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Robert Habeck, αναφέρθηκε στα σχέδια ορισμένων επιχειρήσεων για μεταφορά των δραστηριοτήτων τους εκτός Γερμανίας κατά τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου της BDI που διενεργήθηκε αυτή την εβδομάδα.

«Πιστεύω ότι η Γερμανία είναι μία ελκυστική τοποθεσία και για νέες και για υφιστάμενες επιχειρήσεις. Βέβαια, οι εταιρείες υλικών δέχονται πίεση ως αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών ενέργειας, αλλά πρέπει να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις», σημείωσε ο υπουργός.

Τι γίνεται με την ενεργειακή κρίση

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου κατά μήκος της Ευρώπης άγγιξαν ιστορικά υψηλά το 2022, εντείνοντας μέχρι και σήμερα τις πληθωριστικές πιέσεις. Τον Μάιο, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια για δημιουργία «μαξιλαριού» 4 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, τα οποία θα δρομολογούνται προς τις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Στόχος είναι η θωράκιση ορισμένων επιχειρήσεων από το υψηλό κόστος και τις αιφνίδιες διακυμάνσεις.

«Θέλουμε η βιομηχανία…να παραμείνει στη Γερμανία και να της δοθεί μια μεταρρυθμιστική προοπτική. Σε αυτό αποσκοπεί η τιμή ρεύματος της βιομηχανίας», είχε δηλώσει ο Habeck σε συνέντευξη τύπου στα τέλη Μαΐου.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας, Joachim Nagel, είχε δηλώσει τον Απρίλιο ότι η ενεργειακή κρίση στη χώρα έχει «λίγο πολύ λυθεί», επικαλούμενος μία «εγγενή δύναμη», η οποία θα μπορούσε να επιτρέψει στη χώρα να αναρρώσει από το διπλό σοκ της πανδημίας και της εισβολής στην Ουκρανία.

«Η γερμανική βιομηχανία έχει καλές δυνατότητες να αντιμετωπίσει την κατάσταση…και πιστεύω ότι θα αντεπεξέλθουν και ότι θα επιστρέψουν στα επίπεδα που είδαμε πριν την πανδημία», δήλωσε ο Nagel.

Ωστόσο, η BDI έκανε μια δυσοίωνη πρόβλεψη για τη Γερμανία: αναμένει μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης φέτος σε σχέση με το 2022. «Μια ανάπτυξη 2,7% παγκοσμίως και 0 για εμάς δείχνει ξεκάθαρα: η Γερμανία μένει πίσω», δήλωσε ο Russwurm.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας αναθεώρησαν επί τα χείρω την ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου, δείχνοντας ότι η οικονομία περιήλθε σε τεχνική ύφεση (δύο συναπτά τρίμηνα συρρίκνωσης). Αρχικά, η ανάπτυξη υπολογίστηκε στο 0, αλλά αναθεωρήθηκε στο -0,3%.

Καμία δημοσίευση για προβολή