Συναγερμός για την μετάλλαξη Δέλτα: Γιατί οι ειδικοί θεωρούν δεδομένο ότι θα φθάσει και στην Ελλάδα – Πόσο επικίνδυνη είναι – Πόσο απέχουμε από το τείχος ανοσίας

στέλεχος Δέλτα

Το στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού – η επωνομαζόμενη και «ινδική μετάλλαξη» – είναι ο μεγάλος φόβος των επιστημόνων σε όλη την Ευρώπη μετά την αναζωπύρωση της πανδημίας που προκαλεί στην Βρετανία.

Ο βασικός λόγος που πυροδοτεί αυτή την ανησυχία είναι πως η μετάλλαξη Δέλτα είναι εξαιρετικά μεταδοτική και αυτό εξηγεί τη δυναμική της επέλασής της στη Βρετανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ηδη, το συγκεκριμένο στέλεχος έχει κυριαρχήσει στην Πορτογαλία και προκαλεί τοπικές εξάρσεις της COVID στην Ισπανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Συναγερμός από το ECDC: Το στέλεχος Δέλτα θα κυριαρχήσει στην Ευρώπη

Χθες το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) σήμανε συναγερμό προειδοποιώντας πως η μετάλλαξη Δέλτα θα κυριαρχήσει σε όλη την Ευρώπη σε ποσοστό 90%.

«Υπολογίζουμε ότι έως τα τέλη Αυγούστου θα αποτελεί το 90% των νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη», τόνισε ο ECDC.

Σε ανάλογη σύσταση προχώρησε και το αμερικανικό CDC (Centers for Disease Control and Prevention).

Στο Ηνωμένο Βασίλειο μελέτες δείχνουν ότι παιδιά και ενήλικες κάτω των 50 ετών είναι 2,5 φορές πιθανότερο να μολυνθούν με στέλεχος Δέλτα, και έχουν διπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας σε σχέση με το στέλεχος Άλφα.

Ο τουρισμός θα φέρει και το στέλεχος Δέλτα

Η συγκεκριμένη μετάλλαξη δεν επηρεάζει μέχρι στιγμής την επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά οι επιστήμονες θεωρούν πως στη διάρκεια του καλοκαιριού με τις αφίξεις των τουριστών  θα μπουν στην χώρα σίγουρα κρούσματα με το στέλεχος Δέλτα – εξ ου και κρούουν τον κώδωνα του συναγερμού καλώντας τους πολίτες να εμβολιαστούν εγκαίρως και με την δεύτερη δόση προκειμένου να έχουν θωρακιστεί πλήρως.

Πιο μεταδοτικό κατά 60% το νέο στέλεχος

Το πλέον ανησυχητικό γεγονός είναι πως, με βάση τα στοιχεία του  Public Health England η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι κατά 60% πιο μεταδοτική από το βρετανικό στέλεχος.

Το στέλεχος Δέλτα έχει ένα ιδιαίτερο συνδυασμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα που το κάνει πιο μεταδοτικό, και εμφανίζει μεγαλύτερη συγκέντρωση του ιού στα κύτταρα του αναπνευστικού επιθηλίου.

Το καθησυχαστικό στοιχείο, ωστόσο, είναι πως το νέο στέλεχος μπορεί να οδηγεί σε περισσότερες νοσηλείες, αλλά όχι απαραίτητα βαρύτερης μορφής.

Το τέταρτο κύμα θα πλήξει τους ανεμβολίαστους

Με αυτά τα δεδομένα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε ιδιαίτερα ότι η ένταση ενός τέταρτου κύματος, εάν υπάρξει και στη χώρα μας, θα είναι ηπιότερη ως προς τις νοσηλείες και τους θανάτους και θα αφορά μόνο τους ανεμβολίαστους.

Γι αυτό και οι ειδικοί επιμένουν ιδιαίτερα στην ανάγκη να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός από όλους τους πολίτες.

«Ο εμβολιασμός με δύο δόσεις, το πρόγραμμα δηλαδή στο οποίο έχει επιμείνει η χώρα μας, αποτελεί τη σημαντικότερη ασπίδα προστασίας», δήλωσε η κυρία Θεοδωρίδου τονίζοντας ότι η σημασία .της χορήγησης της δεύτερης δόσης των εμβολίων είναι καθοριστική» απέναντι και στον κίνδυνο του στελέχους Δέλτα.

Το συγκεκριμένο μήνυμα έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα απέχει ακόμη αρκετά από το να χτίσει το λεγόμενο «τείχος ανοσίας».

Η Ελλάδα απέχει ακόμη από το τείχος ανοσίας

Όπως είπε χθες ο καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος για να αποκτήσουμε ανοσία θα πρέπει να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού και μάλιστα με τα νέα στελέχη που κυριαρχούν, ενδεχομένως αυτό το 70% να χρειαστεί να είναι ακόμη υψηλότερο.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, έχει εμβολιαστεί έστω και με μια δόση το 43% του πληθυσμού, άρα απέχουμε ακόμη πολύ από το 70%.

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων και η βρετανική περίπτωση

Σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι και στο στέλεχος Δέλτα, τα ως τώρα δεδομένα από την Ευρώπη και την Βρετανία είναι ενθαρρυντικά: Μετά τις 2 δόσεις, το μεν εμβόλιο της Pfizer έχει 96% αποτελεσματικότητα, της AstraZeneca 92% αποτελεσματικότητα, όπως αναφέρουν τα δεδομένα από το Public Health England.

Αλλά, μετά την 1η δόση είναι μόνο 33% αποτελεσματικά και τα δύο και εκεί, ίσως, εντοπίζεται και το μεγάλο πρόβλημα στη Βρετανία: Η χώρα γνωρίζει ξανά έξαρση της πανδημίας επειδή η κυβέρνηση της Βρετανίας επέλεξε την κατ΄αρχάς «μονοδοσική» εμβολιαστική τακτική – δηλαδή, του εμβολιασμού περισσότερων πολιτών με μία δόση.

Καμία δημοσίευση για προβολή