Μετάλλαξη Βήτα: Η νέα απειλή που «ξεφεύγει» από τα εμβόλια εμφανίστηκε και στην Ελλάδα – Οι διαφορές με το στέλεχος Δέλτα

Μετάλλαξη Βήτα

Η νέα – μια ακόμη – απειλή στην σκληρή παγκόσμια μάχη των επιστημόνων με τον κορονοϊό είναι η μετάλλαξη Βήτα. Πρόκειται για την μετάλλαξη που εξαπλώνεται κυρίως στη Γαλλία και η οποία μπορεί να παρακάμψει τα εμβόλια, όπως προειδοποιούν βρετανοί επιστήμονες.

Ακριβώς λόγω των προειδοποιήσεων αυτών, η  βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε, πως οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τη Γαλλία – σε αντίθεση με άλλους  πορτοκαλί προορισμούς – πρέπει να συνεχίσουν να μένουν σε καραντίνα ακόμη και αν είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

“Το στέλεχος Βήτα παρακάμπτει τα εμβόλια”

«Δικαίως η κυβέρνηση είναι ανήσυχη με την νέα μετάλλαξη. Αποτελεί απειλή», δήλωσε στον Guardian ο καθηγητής Τζον Εντμουντς της Σχολής Υγείας του Λονδίνου και μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας για Έκτακτες Ανάγκες (Sage) της Βρετανίας.                           
Ο ίδιος εξηγεί πως η μετάλλαξη Βήτα είναι πιθανώς λιγότερο μολυσματική από την Δέλτα, όμως έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τον Covid: μπορεί να ξεφύγει από την ανοσοαπόκριση σε καλύτερο βαθμό.

«Σύμφωνα με στοιχεία από τα Νότια Αφρικήη εν λόγω μετάλλαξη αποφεύγει την ανοσολογική απάντηση, που δημιουργείται με το εμβόλιο, όπως αυτό της AstraZeneca», όπως τόνισε ο Εντμουντς.

Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Νότιο Αφρική                       

Η μετάλλαξη Βήτα εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική και προκάλεσε σοβαρές νοσήσεις κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της χώρας.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα εισαγωγών ασθενών από περισσότερα από 644 νοτιοαφρικανικά νοσοκομεία από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021, μαζί με τον αριθμό των κρουσμάτων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Διαπίστωσαν ότι τα κρούσματα, η νοσηλεία και οι θάνατοι ήταν σε πολύ υψηλότερο επίπεδο κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος όταν η μετάλλαξη Βήτα κυριάρχησε και αυξήθηκε η θνησιμότητα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε το ιατρικό περιοδικό Lancet.

Η μετάλλαξη Βήτα εντοπίζεται και στην Ελλάδα

Την ανησυχία των επιστημόνων για το στέλεχος Βήτα επεσήμανε και εδώ, στην Ελλάδα, ο  πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), Δημήτρης Θάνος.

Με βάση τα ευρήματα, όπως είπε ο κ. Θάνος, το στέλεχος Βήτα εμφανίζει και στην Ελλάδα τις τελευταίες δύο εβδομάδες αύξηση, που παραλληλίζει αυτή του στελέχους «Δέλτα», στην οποία οφείλονται, όπως εξήγησε, πάνω από το 50% των νέων κρουσμάτων.

«Το στέλεχος Βήτα», είπε, «έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και έχει και μεγαλύτερη αντοχή στη φυσική ή στην εμβολιαστική ανοσία».

Μαγιορκίνης: Δεν προκαλεί βαριές λοιμώξεις

Για το ίδιο θέμα , πάντως, ήταν καθησυχαστικός ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Σχετικά με το στέλεχος «Βήτα», δεν έχουμε δει να προκαλεί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Εκτός από τη Νότια Αφρική δεν έχουμε δει άλλη χώρα να έχει ιδιαίτερη εξάπλωση» ήταν η εκτίμηση του κ. Μαγιορκίνη.

«Έχει μεγαλύτερη διεισδυτικότητα», πρόσθεσε, «αλλά δεν ξέρουμε αν έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Και, όντως, δεν έχει φανεί το στέλεχος Βήτα να προκαλεί έτσι ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Έχει διαφυγή από τον εμβολιασμό, ναι μεν, αλλά ακόμα και στο AstraZeneca, ενώ έριχνε την άμυνα του εμβολίου όσον αφορά την πιθανότητα να κολλήσει κάποιος, δεν ανέβαινε σημαντικά η θνητότητα ή η νοσηρότητα. Οπότε ναι, ξεφεύγει, προκαλεί λοιμώξεις αλλά δεν φαίνεται ότι προκαλεί βαριές λοιμώξεις το στέλεχος Βήτα», επεσήμανε ο κ. Μαγιορκίνης.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή