Μεταμεσονύκτες μάχες στα χαρακώματα της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία. Γιατί η Αθήνα απέρριψε το πρώτο προσχέδιο. Τί προσδοκά από τους συμμάχους

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ Αθήνα Τουρκία

Μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες αναμένεται να συνεχιστεί η μάχη “χαρακωμάτων” στο παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε για το μείγμα «μαστιγίου-καρότου» προς την Τουρκία.

Λίγο μετά τις 22:00 ώρα Ελλάδος ολοκληρώθηκε η πενταμερής έκτακτη συνάντηση που είχαν  ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Αγκελα Μέρκελ, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Νίκος Αναστασιάδης και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ σε μία αγωνιώδη προσπάθεια να αρθεί το διαφαινόμενο αδιέξοδο.

Στην έκτακτη συνάντηση συμφωνήθηκε να γραφτεί ένα ακόμη προσχέδιο με διορθώσεις καθώς το πρώτο απορρίφθηκε  τόσο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και από τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο, ο Σαρλ Μισέλ επρόκειτο να  καταθέσει νέο προσχέδιο συμπερασμάτων, το οποίο θα συζητηθεί αμέσως μετά το δείπνο, κατά τη διάρκεια του οποίου θα έχουν εξαντληθεί τα υπόλοιπα θέματα.

Σύμφωνα με το Politico, το οποίο επικαλείται ως πηγή του του Έλληνα αξιωματούχο, το νέο κείμενο-προσχέδιο θα έχει «σαφή αναφορά στην Τουρκία», αλλά δεν θα περιλαμβάνει τη λέξη «κυρώσεις».

Όπως ανέφερε επίσης το Politico, Κύπριος διπλωμάτης είπε ότι ενδεχομένως οι διαβουλεύσεις για την Ανατολική Μεσόγειο να συνεχιστούν την Παρασκευή.

“Δεν ήταν ισορροπημένο” δήλωσε για το πρώτο draft,  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σχολιάζοντας την απόρριψή του από την Αθήνα.

Σχέδιο συμπερασμάτων με 4 πυλώνες ζητά η Αθήνα

Ειδικότερα, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι ζητήθηκε  από την Αθήνα να οικοδομηθεί ένα σχέδιο συμπερασμάτων το οποίο θα έχει τουλάχιστον τέσσερις πυλώνες :

  • Ο πρώτος, είναι η έμπρακτη αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.
  • Ο δεύτερος πυλώνας είναι η πρόσκληση από την Ευρωπαϊκή Ενωση προς την Τουρκία να σταματήσει αμέσως κάθε παράνομη εξορυκτική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και φυσικά να τερματίσει τις υπόλοιπες προκλητικές ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι άλλοι δύο πυλώνες είναι αλληλένδετοι.
  • Ο τρίτος πυλώνας έχει να κάνει με το «καρότο», όταν η Τουρκία επιδείξει με συνέπεια και συνέχεια ότι εννοεί την αποκλιμάκωση, δηλαδή οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί να παρουσιαστεί στην Τουρκία στο πλαίσιο αυτό.
  • Και ο τελευταίος είναι το «μαστίγιο» αν δεν δείξει η Τουρκία την διάθεση έμπρακτης αποκλιμάκωσης με συνέπεια και συνέχεια.

Άλλωστε, ο Πρωθυπουργός έδωσε τις συντεταγμένες των ελληνικών θέσεων προσερχόμενος στη Σύνοδο.

Οπως τόνισε, έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη να συζητήσει με θάρρος και με ειλικρίνεια τι είδους σχέση θέλει, πραγματικά, να έχει με την Τουρκία.

Η τουρκική συμπεριφορά θίγει σημαντικά γεωπολιτικά συμφέροντα της Ευρώπης στη Μεσόγειο

Η τουρκική προκλητικότητα είτε αυτή εκδηλώνεται μέσα από μονομερείς ενέργειες, είτε εκδηλώνεται μέσα από μια ακραία ρητορική, δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή.

Κι αυτό, όχι μόνο γιατί η τουρκική συμπεριφορά παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης -της Ελλάδας και της Κύπρου- αλλά και γιατί αυτή η τουρκική συμπεριφορά θίγει σημαντικά γεωπολιτικά συμφέροντα ολόκληρης της Ευρώπης στη Μεσόγειο.

Δύο είναι λοιπόν οι δρόμοι: ο ένας είναι ο δρόμος του διαλόγου, της διπλωματίας, ένας διάλογος, ο οποίος πρέπει να στηρίζεται στον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, στην αποφυγή μονομερών ενεργειών και στους κανόνες της καλής γειτονίας.

Ο άλλος δρόμος είναι η κλιμακούμενη ένταση η οποία αναπόφευκτα -αργά ή γρήγορα- θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων από την Ευρώπη εις βάρος της Τουρκίας.

Μετά την πενταμερή, ξεκίνησε το δείπνο των ηγετών, το οποίο συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες.

Παρ ότι στο επίκεντρο ήταν το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και την υπόθεση Ναβάλνι οι Ευρωπαίοι ηγέτες επρόκειτο να συζητήσουν ένα νέο προσχέδιο συμπερασμάτων για το οποίο στην Αθήνα υπάρχει συγκρατημένη εκτίμηση ότι θα ικανοποιήσει τα ελληνικά αιτήματα.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή