Μεταρρυθμίσεις, μείωση φόρων και ισχυρό τραπεζικό σύστημα το “τρίγωνο” της οικονομικής πολιτικής

Ως ένα τρίγωνο το οποίο στη μια πλευρά έχει τις μεταρρυθμίσεις, στην άλλη την αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής με μείωση φόρων και δαπανών και στην τρίτη ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα απαλλαγμένο από κόκκινα δάνεια παρουσίασε χθες σχηματικά το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός κ. Κυρ. Μητσοτάκης κατά την ομιλία του σε εκδήλωση του Economist. Μιλώντας ενώπιον οικονομικο-πολιτικού ακροατηρίου, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε το «πάγωμα» του ΦΠΑ για τρία χρόνια σε όλες τις οικοδομικές άδειες τόσο γι αυτές θα εκδοθούν, όσο και γι αυτές που εκδόθηκαν από 1/1 του 2016, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως θα έχει θετική κατάληξη η συζήτηση με τους δανειστές για τη μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα που θα ξεκινήσει όπως είπε εντός του 2020.

Ελληνικής σύλληψης και εκτέλεσης το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων 

Αναλύοντας το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησής του, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως θα προσελκύουν επενδύσεις που φέρνουν δουλειές και έκανε αναφορά στο ξεμπλοκάρισμα των μεγάλων projects. «Εφαρμόζουμε το δικό μας τολμηρό σχέδιο που πηγαίνει πέρα και πάνω από τις συστάσεις των δανειστών. Το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων είναι ελληνικής σύλληψης και εκτέλεσης. Πήρε το πράσινο φως του λαού. Η Ελλάδα συζητά με τους δανειστές, είναι ένας δημιουργικός συνομιλητής», είπε ο πρωθυπουργός.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης, εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως θα έχει θετική κατάληξη η συζήτηση με τους δανειστές για τη μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα που θα ξεκινήσει όπως είπε εντός του 2020: «Αισιοδοξούμε και θα το πετύχουμε να έχουμε επικαιροποιημένη ανάλυση του ελληνικού χρέους, γιατί έχει αποκλιμακωθεί το κόστος δανεισμού δραματικά. Οι μεταρρυθμίσεις μας θα ενισχύσουν τους ρυθμούς ανάπτυξης. Χαμηλότερα επιτόκια και υψηλότερη ανάπτυξη, θα δημιουργούν περισσότερο δημοσιονομικό χώρο. Εδώ επιτρέψτε μου μια ασφαλή πρόβλεψη: Για τα έτη 2021 και 2022 έχουμε πει πώς θα θέσουμε υπό συζήτηση τους στόχους με τα πλεονάσματα με τους εταίρους μας. Αυτή η συζήτηση θα γίνει εντός του 2020, όταν θα έχουμε αποκαταστήσουμε πλήρως την εμπιστοσύνη. Μπορώ να εκφράσω την ισχυρή βεβαιότητα ότι αυτή η συζήτηση θα έχει καλή κατάληξη για την πατρίδα μας».

«Παγώνει ο ΦΠΑ στις οικοδομικές άδειες σε βάθος 14ετίας»

Ως προς την αγορά ακινήτων ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομικές άδειες για τρία χρόνια, σε όλες τις νέες οικοδομικές άδειες, αλλά και σε όσες εκδόθηκαν από 1/1/2006. «Και αυτό το μέτρο θα ισχύει και για το μέτρο της αντιπαροχής», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Το σύνθημά μας είναι ανάπτυξη για όλους και εννοούμε κάθε προσπάθεια που θα την υπηρετεί να γίνεται με τη συνεργασία και των τοπικών κοινωνιών», είπε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε ότι το μετρό της Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί πλήρες το 2023 και τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα και θα προστατευτούν και θα αναδειχθούν.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση του ΦΠΑ, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα οδηγήσει άμεσα στην αναθέρμανση της παγωμένης ( στη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών ) αγοράς ακινήτων, που μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις, να αυξήσει την απασχόληση και να ενισχύσει το εισόδημα δεκάδων επαγγελματιών που σχετίζονται με την οικοδομή.

Πάντα κατά τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, η κίνηση αυτή βελτιώνει θεαματικά τους ισολογισμούς των τραπεζών καθώς αυξάνει την αξία των ενυπόθηκων δανείων στα βιβλία τους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη χορήγηση ρευστότητας από την πλευρά των τραπεζών στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Πλήρης απεξάρτηση από τον λιγνίτη έως το 2028

Ως προς τον τομέα της ςνέργειας, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη δέσμευσή του για πλήρη απεξάρτηση έως το 2028 από τον λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Περισσότερα σε λέξεις

«Το πρόγραμμά μας απλώνεται επίσης στις υποδομές και την ενέργεια. Το 30% του Ελ. Βενιζέλος ιδιωτικοποιείται. 10 περιφερειακά λιμάνια θα αξιοποιηθούν με συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και χιλιάδες ακίνητα δημοσίου», είπε για τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση διευρύνει τη φορολογική βάση. «Αναθεώρηση αντικειμενικών αξιών βάσει των οποίων θα πληρώνεται ο ΕΝΦΙΑ ο οποίος ήδη μειώθηκε και θα μειωθεί κι άλλο».

Επανέλαβε επίσης μια σειρά από δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την επιχειρηματικότητα, με αιχμή την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Οπως είπε, το μέτρο αρχικά θα εφαρμοστεί πυλωτικά. Όσο μειώνεται η φορολογική επιβάρυνση, τόσο αυξάνονται οι απαιτήσεις για φορολογική συμμόρφωση. “Είναι δική μας φροντίδα να μειώσουμε τους φόρους” είπε. Αναφέρθηκε ακόμα στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η ελάφρυνση εισφορώντο , επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση από 1.1.2020, τα οποία στοχεύουν πρωτίστως στην ανακούφιση της  μεσαίας τάξης.  “Είναι λάθος να χαράσσεται οικονομική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο σε υποομάδες του κοινωνικού συνόλου», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική που κράτησε ως αντιπολίτευση το 2014 και στη συνέχεια ως κυβέρνηση.  «Όταν προς τα τέλη του 2014 η χώρα φάνηκε να βγαίνει στο ξέφωτο, η επικράτηση του λαϊκισμού την πήγε πίσω. Τώρα ξέρουμε ποιους βαραίνουν οι ευθύνες για τη μεγάλη οπισθοδρόμηση των τελευταίων ετών. Και βιβλία γράφονται και στόματα ανοίγουν. Ακόμα και παλιοί συνεργάτες τους δεν τους αφήνουν να ησυχάσουν. Καλά ξεμπερδέματα», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Πρόσθεσε, δε, «όλο και περισσότεροι στην Ελλάδα αναγνωρίζουν ότι το προηγούμενο αναπτυξιακό μοντέλο είναι σε αδιέξοδο». «Κατανάλωση με δανεικά δεν σημαίνει και διατηρήσιμη ανάπτυξη. Κεφάλαια για δανεισμό υπάρχουν πολλά. Αλλά δεν είναι για σπατάλη αλλά για επενδύσεις», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ