Μετωπική» στη Βουλή για τα εργασιακά : Σκληρή επίθεση Μητσοτάκη σε Τσίπρα - «Κάνετε αντιπολίτευση με μαγκάλια». Τσίπρας: «Κυβέρνηση οδοστρωτήρας για τα εργατικά δικαιώματα και τους μισθούς». Το στικάκι του Βαρουφάκη και η αντίδραση του προέδρου της Βουλής

Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης αντιπολίτευσης σημειώθηκε στη σημερινή,  η ειδική συνεδρίαση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια της Βουλής με αντικείμενο τα εργασιακά θέματα.

Μητσοτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ επινοεί σκιές και σκεπάζει την αλήθεια γύρω μας

Κατά την εισαγωγική του ομιλία ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η  δημιουργία πολλών καλοπληρωμένων θέσεων αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα και κατηγόρησε τον αρχηγό της αντιπολίτευσης ότι παρουσιάζει μία στρεβλή εικόνα, καθώς ισχυρίζεται ότι υπάρχει αύξηση της ανεργίας, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι αντί για απολύσεις οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης αυξήθηκαν. 65.000 περισσότεροι απο πέρυσι. Όπως περισσότερες είναι και οι επιχειρήσεις.

Οπως είπε ο κ. Μητσοτάκης υπεραμυνόμενος των διατάξεων του νέου νομοσχεδίου, ιδιωτικός τομέας θα δώσει τη λύση, γι αυτό και οι επιχειρήσεις πρέπει να διευκολύνονται ώστε να προσλαμβάνουν ευκολότερα. “Κοινωνία και οικονομία ευημερούν όταν επιχειρήσεις ιδρύονται, αναπτύσσονται” πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε :

“Θέλουμε η Ελλάδα να συγκλίνει στους ευρωπαϊκούς κανόνες εργασίας και όχι να αποκλίνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ επινοεί σκιές και σκεπάζει την αλήθεια γύρω μας. Δεν μπορείτε όμως να κρύψετε την πραγματικότητα. Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα».είστε στο εκεί και τότε, στο 2014.
Όταν ακούω τον κ. Τσίπρα να λέει για μείωση τζίρου τα Χριστούγεννα, λιποθυμίες παιδιών στο σχολείο, επιστρέφετε στην αντιπολίτευση που κάνατε με τα μαγγάλια».

«Αναρωτιέμαι κ. του ΣΥΡΙΖΑ αν μπορείτε να υπάρξετε χωρίς κάποια κρίση. Φοβάμαι ότι έφυγε η κρίση της χώρας και μείνατε εσείς με την δική σας εσωτερική κρίση, την οποία προσπαθείτε να εξάγετε. Με το ζόρι εισπράττετε κάποια χειροκροτήματα», υπογράμμισε.

Τσίπρας: Κυβέρνηση οδοστρωτήρας για τα εργατικά δικαιώματα και τους μισθούς

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση με αιχμή τα εργασιακά εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως «o πρωθυπουργός ξεκίνησε μία ομιλία που είναι πραγματικά εκτός τόπου και χρόνου, έκανε προσπάθεια να ωραιοποιήσει την κατάσταση».

O κ. Τσίπρας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του επιβεβαίωσαν τους χειρότερους φόβους μας και έγιναν πραγματικοί οδοστρωτήρες για τα εργατικά δικαιώματα και τους μισθούς», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Μέσα σε μόλις επτά μήνες η νέα κυβέρνηση επιτέθηκε με απροσδόκητη, ακόμη και για μας, σφοδρότητα σε όλες τις κατακτήσεις των προηγούμενων ετών. Η ένταση της επίθεσης αυτής μπορεί να συγκριθεί μόνο με την μέγεθος της θρασυδειλίας της: Παρεμβάσεις εν κρυπτώ, άγρια προπαγάνδα, τροπολογίες της νύχτας, υπουργικές αποφάσεις στη ζούλα και διάφορα άλλα στα οποία ειδικεύονται ο κύριος Μητσοτάκης και οι Υπουργοί του συνθέτουν μια εικόνα δυστοπική.

Μέσα σε μόλις επτά μήνες η νέα κυβέρνηση σχεδίασε και υλοποίησε οχτώ χειρουργικά χτυπήματα που μας γυρίζουν πίσω στην πιο σκοτεινή περίοδο του Μνημονίου».

Διαβάστε στη συνέχεια: Τι είπαν Γεννηματά και οι άλλοι αρχηγοί 

Περισσότερα σε λέξεις

Γεννηματά: Ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τον δρόμο να επιστρέψει η γαλάζια λαίλαπα

«Αν τα όσα ακούσαμε από Τσίπρα – Μητσοτάκη, είχαν γίνει στο παρελθόν, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα», δήλωσε από το βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά, στην ειδική συνεδρίαση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με αντικείμενο τα εργασιακά θέματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ «άνοιξε τον δρόμο να επιστρέψει η γαλάζια λαίλαπα», υπογράμμισε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ.

«Η ανεργία ξεπερνά το 35% στους νέους. Κανείς δεν μπορεί αν δηλώνει ικανοποιημένος. Μην μου πείτε για μείωση της ανεργίας. Το 57% είναι προσλήψεις με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Ενισχύεται οριζόντια τα κέρδι των επιχειρηματιών. Την ίδια στιγμή μισθωτοί και συνταξιούχοι καλούνται να πληρώσουν 323 εκατομμύρια παραπάνω σε φόρους και 726 εκατομμύρια παραπάνω για ΦΠΑ και ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Αναρωτιέμαι, κύριε Μητσοτάκη, αυτή είναι η άποψή σας για την κανονικότητα; Οι εργαζόμενοι να είναι φτωχοί και οι άνεργοι χωρίς προοπτική;

Κουτσούμπας: Δίνετε μπιρ-παρά το ασφαλιστικό σε εταιρείες και οδηγείτε τους εργαζόμενους στις αγκαλιές των «αρπαχτικών»

Επίθεση στην κυβέρνηση για την πολιτική της στο ασφαλιστικό και γενικότερα στα εργασιακά δικαιώματα εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσύμπας.

Μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια της «μίνι» προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε το νέο ασφαλιστικό «νόμο Κατρούγκαλου/Βρούτση» και σημείωσε πως η σύνταξη θα σπάσει σε ένα μικρό τμήμα που θα εγγυάται το κράτος και από εκεί και πέρα θα υπάρχει ανταποδοτική σύνταξη που θα βασίζεται σε ρίσκο και χρηματιστηριακό τζόγο.

«Αυτές τις μέρες, έχει κορυφωθεί η κυβερνητική προπαγάνδα για να απενοχοποιήσετε το νομοθετικό έκτρωμα. Έχετε δημιουργήσει μια ψεύτικη πραγματικότητα, για να παραδώσετε μπιρ-παρά το ασφαλιστικό στις εταιρείες. Πατάτε στην άγνοια νέων εργαζομένων για να μη μπορούν να ασχοληθούν με αυτό, στέλνοντάς τους στην αγκαλιά των αρπαχτικών με τις φανταχτερές τους διαφημίσεις», είπε και πρόσθεσε: «Έχετε δημιουργήσει το έδαφος για να γίνει το ασφαλιστικό εμπόρευμα για όποιον έχει, όσο έχει και αν έχει».

Βελόπουλος: Το βόλεμα κάποιων δικών μας δεν είναι παραγωγή πλούτου
«Μας είπε [ο πρωθυπουργός] για νέα προγράμματα και νέες θέσεις, αλλά αυτές είναι στους δήμους. Αυτό είναι ανάπτυξη; Το βόλεμα κάποιων δικών μας δεν είναι παραγωγή πλούτου. Άλλο η παροχή υπηρεσίας κι άλλο το να παράγω προϊόντα», είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τα εργασιακά.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης τόνισε πως «παραγωγή πλούτου με ισχυρή φορολόγηση δεν γίνεται»

«Το 2009 η χώρα μας είχε ΑΕΠ 120 δισ. περισσότερα από τη Ρουμανία και σήμερα η Ρουμανία έχει ΑΕΠ 20 δισ. περισσότερα από την Ελλάδα. Τη χώρα την οδήγησαν εδώ οι επιλογές σας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, είναι το ιδιωτικό χρέος, οχι το δημόσιο, και δεν το λέτε».

«Λέτε κ.πρωθυπουργέ ότι το κράτος δεν μπορεί να είναι επιχειρηματίας. Η COSCO, η Fraport, δεν είναι κρατικές; Το κράτος μπορεί να είναι επιχειρηματίας, αρκεί να έχει κατάλληλη ηγεσία, όχι κομματικούς διευθυντές», πρόσθεσε ο κ. Βελόπουλος.

«Για την ανεργία επικαλείστε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που μας οδήγησε στην χρεωκοπία. Το κράτος που δημιουργήσατε πτώχευσε, όχι η Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να πτωχεύσει ποτέ γιατί έχει ανεξάντλητους πόρους που ποτέ δεν ψάξατε», είπε ακόμα.

Ο κ. Βελόπουλος επισήμανε ακόμα ότι «όλες οι πρώτες ύλες είναι εισαγόμενες, γι’αυτό οι εξαγωγές δεν μπορούν να προσθέσουν στο ΑΕΠ» και κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαιτήσει από την ΕΕ τα λεφτά για την περίθαλψη των μεταναστών.

«Έφυγαν 500.000 Έλληνες, το μέλλον της Ελλάδας. Να κάνουμε όλα τα κόμματα μαζί μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων για το πως θα γυρίσουνε αυτά τα παιδια, είναι η μαγιά για το μέλλον», πρόσθεσε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο για τον τουρισμό, που κινδυνεύει από την Τουρκία.

«Αν πάω αυριο στη Γερμανία 300.000 ευρώ δεν θα ελέγχξει κανείς, δεν τους νοιάζει πού τα βρήκα. Πείτε να βγουν τα εκατομύρια από τα σεντούκια να τα φέρουν στις τράπεζες με απαλλαγή φόρων για 10 χρόνια, για να γίνουν επενδύσεις», σημείωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Βαρουφάκης: «Οι μικρομεσαίοι πεθαίνουν και οι μεγάλοι προσοδοφορούν»
Επίθεση τόσο στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη διάρκεια της ειδικής συζήτησης στη Βουλή για τα εργασιακά.

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα είπε «εντυπωσιάζομαι, όχι από την αντιαπαράθεσή σας, αυτή την κακοφωνία, αλλά από τη μεταξύ σας συμφωνία, ότι η κανονικότητα επέστρεψε».

Λίγο πριν από το τέλος της συζήτησης για τα εργασιακά και ενώ πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αντάλλαξαν πυρά και για τα όσα έγιναν την περίοδο της υπουργίας Βαρουφάκη, στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές του 2015, όταν ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 κατέθεσε στα πρακτικά φάκελο για να περιέλθει στα χέρια του Προέδρου της Βουλής, εντός του οποίου όπως δήλωσε ήταν οι πλήρεις ηχογραφήσεις όσων είχαν λεχθεί την τρικυμιώδη περίοδο του πρώτου εξαμήνου του 2015 στις συνεδριάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα.

Ο κ. Βαρουφάκης είχε αναφέρει ότι είχε ηχογραφήσει όλες τις κρίσιμες συνεδριάσεις, προκαλώντας εξ αρχής οξύτατες αντιδράσεις στην Αθήνα και -κυρίως- στις Βρυξέλλες. Τώρα επιδεικνύοντας έναν λευκό φάκελο, είπε απευθυνόμενος στον κ. Τασούλα ότι του τον παραδίδει και πως είναι στην διακριτική ευχέρεια του Προέδρου ως προς την επιλογή του τρόπου κοινοποίησης των ηχογραφήσεων στα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας.

Περισσότερο αναλυτικός ο Πρόεδρος της Βουλής ως προς το είδος του υλικού που φάνηκε ο κ. Βαρουφάκης να «καταθέτει», αλλά και ιδιαιτέρως αιχμηρός προς τον επικεφαλής του ΜέΡΑ25 ο κ. Τασούλας είπε: «Ο κ. Βαρουφάκης άφησε με το χαρακτηρισμό «εμπιστευτικό» προς τον Πρόεδρο της Βουλής ένα φάκελο. Προεξόφλησε στην ομιλία του ότι το περιεχόμενο του φακέλου αφορά στην εκ μέρους του κρυφή μαγνητοφώνηση πρακτικών κορυφαίων συλλογικών οργάνων της ΕΕ και μου δίνει είπε το δικαίωμα, να αποφασίσω αν θα το δώσω στους βουλευτές. Δεν είμαι αχθοφόρος ή βαστάζος των ευθυνών του κ. Βαρουφάκη. Καλώ έναν κλητήρα και επιστρέφω το φάκελο. Η Βουλή δεν πρόκειται να μετατραπεί σε αχθοφόρο οποιασδήποτε δικής του ευθύνης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τασούλας.

«Σωστά ενεργήσατε» σχολίασε αμέσως ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της εθνικής αντιπροσωπείας.