Μέτωπο των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου στην πρόταση της Κομισιόν για επιβολή πλαφόν 15% στην κατανάλωση φυσικού αερίου

Μήνυμα ΕΕ προς τη Μόσχα: Μη χρησιμοποιείσετε την τρομοκρατική επίθεση κατά της Ουκρανίας

 

Οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότουμαζί και η Ελλάδα – αντιτίθενται στην πρόταση της Κομισιόν για επιβολή πλαφόν 15% στην κατανάλωση φυσικού αερίου στο επόμενο οκτάμηνο, ως απάντηση στον ενεργειακό εκβιασμό της Ρωσίας, συγκροτώντας μία ισχυρή συμμαχία ενόψει και της έντονης αντιπαράθεσης που αναμένεται κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας την ερχόμενη Τρίτη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται ευρωπαϊκές πηγές, τουλάχιστον 12 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν εκφράσει ανησυχίες και ενστάσεις αναφορικά με το σχέδιο του 15% που ανακοινώθηκε.

Η ελληνική στάση

Την Πέμπτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τόνισε πως η Αθήνα δεν συμφωνεί με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επικαλέστηκε τις προτάσεις, που έχει κάνει εδώ και μήνες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης για την ανακούφιση από τις άνευ προηγουμένου ενεργειακές ανατιμήσεις, οι οποίες, όπως είπε, προσφέρουν λύσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Από τη μεριά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας τόνισε ότι «η Ελλάδα, όπως και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, είναι αντίθετη στην πρόταση της Κομισιόν για υποχρεωτική μείωση, κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου, εάν τελικά διακοπεί η τροφοδοσία από τη Ρωσία».

Όπως εξήγησε, «το 70% του φυσικού αερίου που εισάγει η χώρα μας χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, κατά συνέπεια, θα προκαλούνταν πρόβλημα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις». Επιπλέον, ανέφερε ότι μία τέτοια μείωση, δεν πρόκειται να συμβάλλει στην ενίσχυση των βόρειων χωρών, όπως η Γερμανία και η Αυστρία, οι οποίες έχουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Η δεξαμενή σκέψης Bruegel, στις Βρυξέλλες και η Κομισιόν

Το ποσοστό του 15% στη μείωση της κατανάλωσης του φυσικού αερίου είχε ανακοινωθεί στις αρχές του μήνα από ειδικούς της δεξαμενής σκέψης Bruegel, στις Βρυξέλλες. Η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν μηδενική εξάρτηση και άλλες χώρες όπως η Λιθουανία, Φινλανδία και Βουλγαρία είναι εξαρτημένες σε ποσοστό ν 80% έως και 100%.

Οι ειδικοί του Βελγικού ινστιτούτου ωστόσο τόνιζαν ότι το 15% θα έπρεπε να είναι ο μέσος όρος των 27 και η προσαρμογή του στόχου αυτού σε κάθε χώρα θα πρέπει να συνδέεται με τον βαθμό ενεργειακής της εξάρτησης από τη Ρωσία: οι χώρες της Βαλτικής, για παράδειγμα, θα έπρεπε να περιορίσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 54%, ενώ η Ισπανία, η Γαλλία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα, δεν θα έπρεπε να μειώσουν σχεδόν τίποτα.

Η πρόταση της ΕΕ δεν έλαβε υπόψη τις ειδικές ανάγκες υδροηλεκτρικής ενέργειας της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, οι οποίες, λόγω της τρέχουσας ξηρασίας, αναγκάστηκαν να παράγουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από σταθμούς παραγωγής με βάση το αέριο. Η Ελλάδα επίσης, η μείωση κατά 15% της χρήσης φυσικού αερίου, με τις συνθήκες που υπάρχουν στα λιγνιτωρυχεία μετά την απόφαση για πρόωρη απολιγνιτοποίηση, θα οδηγούσε σε μεγάλους περιορισμούς στη λειτουργία της βιομηχανίας, αλλά και στα νοικοκυριά.

Καμία δημοσίευση για προβολή