Μέτρα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και διεύρυνση της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ

Bloomberg: Η 10η διαδοχική αύξηση των επιτοκίων προκάλεσε πόνο σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά στην Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε μέτρα για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με πιο ευνοϊκούς όρους μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, αφήνοντας παράλληλα αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια.

Ανακοίνωσε επίσης ότι διευρύνει προσωρινά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων με επιπλέον αγορές ύψους 120 δισεκ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει στις 15:30 ώρα Ελλάδος η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Ειδικότερα, η διοίκηση της ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα:

Να επεκτείνει το πρόγραμμα στοχευμένης παροχής ρευστότητας TLTRO και να το εφαρμόσει με ευνοϊκότερους όρους από Ιούνιο 2020 έως Ιούνιο 2021. Το επιτόκιο παροχής ρευστότητας στις τράπεζες για να την κατευθύνουν στις επιχειρήσεις θα είναι 0,25% χαμηλότερο από το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ, δηλαδή θα είναι αρνητικό, ενώ θα αυξηθεί σημαντικά το όριο παροχής δανείων στις τράπεζες στο πλαίσιο του προγράμματος, φθάνοντας στο 50% των χορηγήσεων που είχαν στις 28 Φεβρουαρίου.

Η ΕΚΤ προσθέτει στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ποσοτική χαλάρωση) ένα ποσό ύψους 120 δισ. ευρώ ως το τέλος του τρέχοντος έτους, κάτι που σημαίνει ότι θα αυξηθούν σημαντικά, από 20 σε τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ οι αγορές ομολόγων που θα γίνονται κάθε μήνα. Οι αγορές ομολόγων θα συνεχισθούν όσο χρειάζεται για να υποστηρίζεται η διευκολυντική επίδραση των χαμηλών επιτοκίων και θα σταματήσουν λίγο πριν την επόμενη αύξηση επιτοκίων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η  ΕΚΤ δεν προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων της, αφήνοντας το επιτόκιο χρηματοδότησης των τραπεζών στο 0% και το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,25%, ενώ το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων παραμένει στο -0,50%.

Όπως αναφέρει το Bloomberg η κεντρική τράπεζα προχωρά και σε προσωρινή χαλάρωση των κανόνων για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της αναταραχής που έχει προκαλέσει η επιδημία.

 

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή