“Μια ωραία ατμόσφαιρα” στην ομάδα ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτω από το χαλί το προβλημα από τον Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε το αναμενόμενο, αυτό που ταιριάζει με τις μεσοβέζικες λύσεις που συνήθως επιλέγει στη διαχείριση των εσωκομματικών υποθέσεων: Δεν δέχθηκε την παραίτηση του Παπαδημούλη αλλά τόνισε ότι ο τρόπος που επένδυσε τα χρήματά του δεν ήταν σωστός. Επομένως, και τον στήριξε και τον αποδοκίμασε. Δύο σε ένα, με σαφή στόχο τη συσκότιση του προβλήματος για να μην γίνει άλλη ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχει την πρωτοβουλία για μία σύσκεψη με τους ευρωβουλευτές της ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η τομεάρχης της ΚΟ για ευρωπαϊκά θέματα, Σία Αναγνωστοπούλου, η υπεύθυνη της ΠΓ για τον τομέα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων, Ράνια Σβίγκου, και ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Καλπαδάκης.

Ο θόρυβος γύρω από την αγορά και ενοικίαση ακινήτων από τον Δημήτρη Παπαδημούλη σε ΜΚΟ για διαμονή προσφύγων καθόρισε τη συζήτηση τόσο που ο Δημήτρης Παπαδημούλης έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δεν τη δέχθηκε αλλά σημείωσε πως ήταν λάθος ο τρόπος που επέλεξε τώρα να επενδύσει τα χρήματα, που απέκτησε νόμιμα και όχι παράνομα.

  • «Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι από τα ιδρυτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με πολυετή προσφορά και χωρίς ψεγάδια στη διαδρομή του. Ήταν λάθος και το έχει κατανοήσει και ο ίδιος», φέρεται να είπε και τόνισε: «Μετά και τη σαφή δέσμευσή του, ότι όσο κατέχει δημόσιο αξίωμα δεν θα εισπράττει ούτε ένα ευρώ από ακίνητα που διαμένουν πρόσφυγες και μετανάστες και θα δίνει το σύνολο των χρημάτων αυτών σε κοινωνικές δράσεις, το θέμα θεωρείται λήξαν».

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως «από εδώ και στο εξής, οποιαδήποτε αναπαραγωγή του θέματος συνιστά μονάχα αντιπερισπασμό της ΝΔ στην προσπάθειά της να κρύψει και να συμψηφίσει τα πραγματικά οικονομικά σκάνδαλα εκατοντάδων εκατομμυρίων που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας. Και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου ανέφερε πως ο Δημήτρης Παπαδημούλης «έκανε λάθος και βλάπτει ο ίδιος την πολιτική του ιστορία και διαδρομή», ενώ επέμεινε στη δήλωση πως «ότι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό» και πως «δεν μπορούμε να επικαλούμαστε τα σκάνδαλα της Δεξιάς». Ανέφερε ακόμη πως η υπόθεση έχει δημιουργήσει ερωτήματα και στον κόσμο της Αριστεράς. Διευκρινίζοντας πως ο ίδιος δεν έχει καμία βλέψη για τη θέση του επικεφαλής της ευρω-ομάδας, ο Στέλιος Κούλογλου υποστήριξε πως εξαιτίας της υπόθεσης ο Δ. Παπαδημούλης θα έπρεπε να παραιτηθεί. Ωστόσο κανένας άλλος από τους μετέχοντες στη σύσκεψη δεν συμμερίστηκε τη γνώμη του.

Το συμπέρασμα είναι ότι ο Α. Τσίπρας προσπαθεί να κρύψει κάτω από το χαλί το πρόβλημα, να αποτρέψει νέα κύματα αρνητικής δημοσιότητας με τη συντήρηση του θέματος στην επικαιρότητα λόγω της διαρκούς αναμόχλευσής του. Θέλει να μπει μια τελεία και ενοχλείται από τις αλλεπάλληλες δηλώσεις στελεχών υπέρ ή κατά του Δ. Παπαδημούλη. Τον στήριξε γιατί φοβάται το εσωκομματικό κόστος και αποστασιοποιήθηκε γιατί δεν θέλει να ταυτιστεί μαζί του. Το χάσμα Παπαδημούλη-Κούλογλου δεν γεφυρώνεται και η δυσλειτουργικότητα της ευρω-ομάδας είναι προφανής.

Σύμφωνα με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο της σύσκεψης συμφωνήθηκε επίσης η ενίσχυση των πρωτοβουλιών του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο σε μία σειρά από κρίσιμους τομείς: Ταμείο Ανάκαμψης και αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης στη βάση προοδευτικών πολιτικών, πράσινη ατζέντα, ψηφιακή πολιτική, Τουρκία και περιφερειακές εξελίξεις και προσφυγικό. Παράλληλα, συζητήθηκε ο κρίσιμος ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ, αυτήν την περίοδο, τόσο εντός της GUE όσο και ως γέφυρα με όλες τις προοδευτικές ευρωπαϊκές δυνάμεις, ειδικά σε συνέχεια των πρόσφατων επαφών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής ευρωπαϊκών κομμάτων (ΑΚΕΛ, Podemos, Αριστερό Κόμμα Σουηδίας, SPD Γερμανίας, Πράσινοι Γερμανίας, PD Ιταλίας).

Καμία δημοσίευση για προβολή