Μία στις δέκα μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν γνωρίζουν τι θα πει εξαγωγές, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ

Στην Ελλάδα της κρίσης, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να εξάγουν όσα παράγουν και προσφέρουν, με αποτέλεσμα να μη μεγαλώνει η “πίτα” της αγοράς όπως δείχνουν στοιχεία του ΟΟΣΑ .

Σε ειδική μελέτη του ΟΟΣΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καταγράφονται οι κλάδοι όπου βρήκαν καταφύγιο και νέες δουλειές οι εργαζόμενοι. Τρεις στις δέκα νέες θέσεις εργασίας (29%) που δημιουργούνται στην Ελλάδα από νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανήκουν στον κλάδο της Εστίασης και των Καταλυμάτων (καφέ, εστιατόρια, ξενοδοχεία κλπ), όσες σχεδόν και στον χώρο του Εμπορίου (28%). Με διαφορά ακολουθούν οι επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνολογικές δραστηριότητες (12%), ο κατασκευαστικός τομέας (8%), η βιομηχανία (6%), μεταφορές και logistics (6%). Στο «παραπέντε» μιας νέας Τεχνολογικής Επανάστασης, μόλις 3% προσέφεραν οι κλάδοι της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών.

oecd3.jpg

Και ενώ οι πολύ μικρές επιχειρήσεις με λιγότερα από 10 άτομα προσωπικό προσφέρουν την μεγαλύτερη απασχόληση στην χώρα μας (ξεπερνώντας αισθητά τα δεδομένα των χωρών του ΟΟΣΑ) οι θέσεις εργασίας που προσφέρουν έχουν πολύ χαμηλή προστιθέμενη αξία.

oecd2.jpg

Η Έκθεση του ΟΟΣΑ (OECD: SME and Entrepreneurship Outlook 2019) αποτυπώνει ότι οι θέσεις δουλειάς σε πολύ Μικρές ελληνικές επιχειρήσεις (1-9 άτομα προσωπικό), αποφέρουν 40%-50% μικρότερη Προστιθέμενη Αξία σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ. Αντιθέτως οι Μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις (με 50-249 άτομα προσωπικό) προσφέρουν περισσότερες αλλά και υψηλότερης Προστιθέμενης Αξίας θέσεις εργασίας εν σχέσει με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, λειτουργώντας πολλαπλασιαστικά για την ελληνική Οικονομία.

Το πρόβλημα για την ελληνική Οικονομία είναι, όπως φαίνεται, η απουσία Μεγάλων επιχειρήσεων με πάνω από 250 άτομα προσωπικό, που και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό προσφέρουν την πιο μεγάλη προστιθέμενη αξία.

Και αυτό αντανακλάται σε ένα κυρίως στοιχείο: παρά το τεράστιο πλήθος μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μόλις το 8% έχει εξαγωγική δραστηριότητα. Αντίστροφα δηλαδή, το 92% των επιχειρήσεων αυτών δεν ξέρουν ή δεν στοχεύουν να κάνουν εξαγωγές. Το αποτέλεσμα της εσωστρέφειας όμως, όπως καταγράφει και η έκθεση, είναι να παραμένουν εγκλωβισμένες σε ένα ασφυκτικά πιεστικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η έλλειψη ρευστότητας και η αδυναμία αναδιάρθρωσης χρεοκοπημένων επιχειρήσεων και κλάδων –με ό,τι αυτό σημαίνει για το μέλλον τους και για το μέλλον των εργαζομένων και της χώρας.

Από το newsroom του economico.gr σε συνεργασία με του newmoney (ρεπορτάζ του Κωστή Πλάντζου).

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή