Μια βαθμίδα πριν την επενδυτική διατήρησε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s, επιβεβαιώνοντας το σταθερό outlook

H Standard and Poor's αναβάθμισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας 

Στη βαθμίδα BB+ διατήρησε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s, επιβεβαιώνοντας το σταθερό outlook.

Η S&P είχε αναβαθμίσει την Ελλάδα σε BB+ με σταθερό outlook στις 22 Απριλίου. Την τοποθετεί δηλαδή μια βαθμίδα πριν την επενδυτική, όπως και η DBRS. Η Fitch επιβεβαίωσε τον Οκτώβριο την βαθμολογία BB με θετικό outlook που είχε δώσει στις αρχές της χρονιάς, δυο βαθμίδες πριν την επενδυτική ενώ η Moodys διατηρεί την πιστοληπτική αξιολόγηση Βa3 με σταθερές προοπτικές, τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής η Standard and Poor’s “βλέπει” ισχυρή ανάπτυξη 5,8% για τη χώρα μας το 2022, η οποία θα επιβραδυνθεί στο 1,7% το 2023, ενώ πιθανές περαιτέρω ενεργειακές διαταραχές στην Ευρώπη “θολώνουν” τις προοπτικές. Οπως αναφέρει ο οίκος:

  • Μετά από ένα ισχυρό 2022, αναμένει επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα το 2023 κάτω από το 2%, με ενδεχόμενες περαιτέρω ενεργειακές διαταραχές στην Ευρώπη να θολώνουν τις προοπτικές.
  • Ο πληθωρισμός φαίνεται πιθανό να υποχωρήσει από το υψηλό πολλών δεκαετιών τον Σεπτέμβριο, με περιορισμένες αυξήσεις στους μισθούς (0,9% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο του 2022) και μετριάζοντας τη ζήτηση.
  • Η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας συνεχίζει να ωφελείται από τα σημαντικά δημοσιονομικά αποθέματα ασφαλείας της κυβέρνησης και την ευνοϊκή δομή του δημόσιου χρέους. Τα πολύ μεγάλα ταμειακά αποθέματα και οι χαμηλές απαιτήσεις αναχρηματοδότησης θα βοηθήσουν στην ανοσία των δημόσιων οικονομικών έναντι της αύξησης των επιτοκίων παγκοσμίως.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2022 αναμένεται να μειωθεί

Παρά τα δημοσιονομικά μέτρα της κυβέρνησης για την άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων των κραδασμών στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2022 αναμένεται να μειωθεί σε περίπου 4% του ΑΕΠ φέτος, με περαιτέρω μείωσή του το 2023 να θέτει το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ σε καθοδική πορεία.

Οι σταθερές προοπτικές αντανακλούν την προσδοκία ότι τα δημοσιονομικά αποθέματα ασφαλείας της Ελλάδας και η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα πολιτικής θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να απορροφήσει τις έμμεσες επιπτώσεις στην οικονομία και τα δημόσια οικονομικά της από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Η S&P υπογραμμίζει ότι η αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου εξαρτάται από τη συνέχιση των δομικών μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με καλύτερες επιδόσεις στην οικονομία και τον προϋπολογισμό. Στον αντίποδα, η αξιολόγηση θα κινδύνευε με υποβάθμιση σε περίπτωση μεγαλύτερης των προβλέψεων αδυναμία της οικονομίας ή επιδείνωσης στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Υψηλή ανάπτυξη και υψηλά έσοδα το 2022

Τα έσοδα του δημοσίου έχουν λάβει ώθηση από την υψηλή ανάπτυξη το 2022, με πλήρη ανάκαμψη στον τουριστικό τομέα, άνοδο της απασχόλησης και υψηλό πληθωρισμό.

Σε ταμειακή βάση, μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου, τα έσοδα γενικής κυβέρνησης αυξήθηκαν σχεδόν κατά 18% (επίσης χάρη στις μεγαλύτερες μεταφορές από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέτος). Για την ίδια περίοδο, οι κρατικές δαπάνες μειώθηκαν σχεδόν κατά 4% λόγω της σταδιακής κατάργησης της στήριξης που σχετίζεται με τον COVID-19.

Τα ενεργειακά μέτρα το 2022 προβλέπεται να φτάσουν τα 13,4 δισ. ευρώ (ή 6,7% του ΑΕΠ), εκ των οποίων τα 6 δισ. ευρώ (ή 2,8% του ΑΕΠ) θα έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο. Οι ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις θα οδηγήσουν, κατά την άποψη της S&P, σε σημαντική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος φέτος, σε περίπου 4,0% του ΑΕΠ από 7,4% το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα το 2023

Το 2023, η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει σε πρωτογενές πλεόνασμα, κυρίως μέσω της περαιτέρω χαλάρωσης των μέτρων που σχετίζονται με τον COVID-19 και της μη ανανέωσης μέτρων που σχετίζονται με την ενέργεια.

Ο οίκος σημειώνει πως, αν και πιστεύει πως μια επιβράδυνση και πιθανές πρόσθετες πιέσεις στις δαπάνες ενόψει εκλογών ενδέχεται να εμποδίσουν την ικανότητα της κυβέρνησης να επιτύχει τον στόχο του ισοζυγίου, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί περαιτέρω, τοποθετώντας εμφανώς το χρέος ως μερίδιο του ΑΕΠ σε φθίνουσα τροχιά.

Καμία δημοσίευση για προβολή