Μικροδάνεια σε “αφερέγγυους” σχεδιάζει η κυβέρνηση και ψάχνει για επενδυτές – δανειστές

φορολογικά έσοδα

Αν τo “σύστημα” σας θεωρεί “αφερέγγυο” με βάση τα τραπεζικά προτύπα και δεν έχετε πρόσβαση στις τράπεζες, πιθανόν το πρόβλημά σας να ληθεί, για μικροδάνεια μέχρι 25.000 ευρώ. Γιατί λίγο πριν τις εκλογές, προωθείται παρέμβαση του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης όπου θα δίνεται η δυνατότητα χορήγησης μικρών δανείων σε κατηγορίες πολιτών που δεν μπορούν να βρουν εύκολα πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

Τα δάνεια αυτά θα προέρχονται από το εξωτραπεζικό περιβάλλον και θα στοχεύουν σε όσους δεν έχουν τις προϋποθέσεις πρόσβασης στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ο ρόλος της Τραπέζης της Ελλάδος

Από την πλευρά του υπουργείου τονίζεται ότι στόχος είναι “να τεθούν σαφείς κανόνες λειτουργίας ώστε να βρουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση οι αποκλεισμένοι”. Πώς όμως θα γίνει αυτό σε πολίτες που θεωρούνται επισήμως ως «χαμηλής φερεγγυότητας»; Πώς θα δοθούν χρήματα σε εκείνους που δεν παρέχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις;

Ηδη το υπουργείο Οικονομίας επιδιώκει να βάλει σε αυτή τη συζήτηση ως επόπτη την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία γνωρίζει το θέμα αλλά αναμένει τις κυβερνητικές προτάσεις, για να πάρει θέση. Και αυτό διότι σύνηθες είναι η κυβέρνηση να αγνοεί πολλές φορές τους κανόνες ασφαλείας για τέτοια ζητήματα και να ζητεί ανεφάρμοστα μα αρεστά στον κόσμο μέτρα.

Ποιοι θα είναι οι χρηματοδότες

Σύμφωνα με πληροφορίες, οργανισμό μικροχρηματοδότησης θα μπορεί να δημιουργήσει οποιοσδήποτε πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου και των κριτηρίων που θα τεθούν, ενώ δεν αποκλείεται να προκύψουν συμπράξεις επενδυτικών κεφαλαίων. Πάντως ήδη από την κυβέρνηση μελετάται το πλαίσιο εποπτείας της Τραπέζης της Ελλάδος να μην είναι αυστηρό και να κινηθεί σε χαλαρότερες γραμμές  από αυτό που ισχύει για τις εμπορικές και τις συνεταιριστικές τράπεζες.

Με βιώσιμο σχέδιο επένδυσης

Πώς θα γίνονται αυτές οι χρηματοδοτήσεις; Μικροί και νέοι επιχειρηματίες ή φυσικά πρόσωπα που σήμερα δεν μπορούν να πάρουν δάνεια από τις τράπεζες θα επισκέπτονται έναν ανεξάρτητο χρηματοδοτικό οργανισμό, θα παρουσιάζουν το σχέδιό τους και αν αυτό κρίνεται βιώσιμο θα λαμβάνουν χρηματοδότηση. Βέβαια, ζητούμενο είναι πώς ένα σχέδιο μπορεί να γίνει λειτουργικό και κερδοφόρο με μόλις 25.000 ή και λιγότερα χρήματα για χρηματοδότηση.

Πάντως, σύμφωνα με τις “διαρροές”,  προκειμένου να «προικίσει» τον νέο θεσμό, το υπουργείο Οικονομίας στοχεύει να συμμετάσχει στα πρώτα στάδια δημιουργίας των οργανισμών μικροπιστώσεων με ένα ποσό το οποίο μπορεί να ανέλθει στα 40 ή 50 εκατ. Ευρώ.

Από το newsroom του economico.gr με πληροφορίες από το newmoney.gr (ρεπορτάζ του Δημήτρη Μαρκόπουλου)

Καμία δημοσίευση για προβολή