Μίνι ανασχηματισμός: Το παρασκήνιο και οι επιδιώξεις της κυβέρνησης μετά τις αλλαγές σε κρίσιμα υπουργεία

Κυριάκος Μητσοτάκης

Καθώς σταδιακά κατακάθεται ο… κουρνιαχτός από τον ξαφνικό μίνι ανασχηματισμό της κυβέρνησης, όπου άλλαξαν οι κεφαλές σε τρία κρίσιμα υπουργεία (Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εργασίας), αρχίζει σταδιακά να αποκαλύπτεται το παρασκήνιο που έκανε να οδηγηθεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο να προβεί στις «διορθωτικές κινήσεις» δύο μέρες μετά την Πρωτοχρονιά.

Οι στόχοι

Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο στόχος των παρεμβάσεων στο Υπουργικό Συμβούλιο έρχεται να συμπληρώσει και να υπογραμμίσει τα κυβερνητικά στοιχήματα για το 2024, όπως τα έχει οριοθετήσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην κοινωνική διάσταση των μεταρρυθμίσεων που θα προωθήσει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του «πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού».

Το 2024 είναι χρονιά που έχει εκλογικό πρόσημο, καθώς στις 9 Ιουνίου οι πολίτες θα οδηγηθούν στις κάλπες για τις ευρωεκλογές (την κρισιμότητα των οποίων για τη Ευρώπη έχει ήδη υπογραμμίσει το economico.gr). Στο πλαίσιο αυτό οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στόχος του πρωθυπουργού είναι να υπάρξει ένα πιο δυναμικό ξεκίνημα για τη νέα χρονιά το οποίο συνδέεται με την περαιτέρω αποτελεσματικότητα στο κυβερνητικό έργο.

Οι κρίσιμοι τομείς

Στο επίκεντρο των κινήσεων αυτών βρίσκονται τομείς με ιδιαίτερη βαρύτητα και ευθεία αναφορά στην καθημερινότητα των πολιτών και συγκεκριμένα:

  • Ο τομέας της Ασφάλειας αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, κάτι που έχει επισημάνει σε όλα τα υπουργικά συμβούλια ο Κυριάκος Μητσοτάκης,
  • Ο τομέας της Υγείας βρίσκεται στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής με τον πρωθυπουργό να δεσμεύεται για ανάταξη του ΕΣΥ,
  • Ο τομέας της Εργασίας αποτελεί μείζον ενδιαφέρον για την κυβέρνηση, η οποία τονίζει ότι επιδιώκει την περαιτέρω στήριξη των εργαζομένων, και
  • Ο τομέας της Δικαιοσύνης, που επίσης θα βρεθεί στο επίκεντρο μείζονων μεταρρυθμίσεων για την επιτάχυνση της απονομής της.

Τα «μηνύματα»

Ταυτόχρονα, ο κ. Μητσοτάκης, με τις επιλογές των προσώπων που έκανε για να στελεχώσει τα υπουργεία αυτά, δείχνει ότι επιδιώκει να αξιοποιήσει στελέχη με εμπειρία στα χαρτοφυλάκιά τους (Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο Πρόστασίας του Πολίτη και Άδωνις Γεωργιάδης στο Υγείας), καθώς οι τομείς αυτοί έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για την καθημερινότητα των πολιτών, όπως άλλωστε καταγράφεται και σε δημοσκοπήσεις.

Από την άλλη πλευρά, η τοποθέτηση της Δόμνας Μιχαηλίδου στο υπουργείο Εργασίας δείχνει ότι το Κ. Μητσοτάκης εμπιστεύεται νεώτερα στελέχη σε δύσκολα χαρτοφυλάκια, αλλά, παράλληλα, στοχεύει στην αξιοποίηση της εμπειρίας της στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, από την προηγούμενη θητεία της ως υφυπουργός Εργασίας, όπου ήταν αρμόδια για τα «ευαίσθητα» θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Το σίγουρο είναι ότι με τις «σημειακές παρεμβάσεις» στο κυβερνητικό σχήμα, ο Κ. Μητσοτάκης έστειλε κι ένα μήνυμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ότι όλοι αξιολογούνται διαρκώς και ότι ο ίδιος δεν θα διστάσει, αν διαπιστώσει δυσλειτουργίες σε κάποιο τομέα, να κινηθεί άμεσα και… ξαφνικά και να αλλάξει πρόσωπα, προκειμένου να εφαρμοστούν καλύτερα οι κυβερνητικές πολιτικές και στόχοι.

Καμία δημοσίευση για προβολή