Μήνυμα από τις ΗΠΑ σε μια κρίσιμη στιγμή: Η Γερουσία ενέκρινε το ψήφισμα για τη συνεργασία με την Ελλάδα

Στην έγκριση του διακομματικού ψηφίσματος για την ελληνοαμερικανική φιλία προχώρησε η επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας στις ΗΠΑ.

Το συγκεκριμένο ψήφισμα που είχε κατατεθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον είχε ως στόχο να καλωσορίσει την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου, αλλά και να υπογραμμίσει τον εορτασμό της διαρκούς εταιρικής σχέσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας.

Σταθερός φίλος και σύμμαχος

Την έγκριση του ψηφίσματος χαιρέτισε τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, όσο και ο επικεφαλής της μειοψηφίας, Τζιμ Ρις. Από την πλευρά του, ο γερουσιαστής Μενέντεζ υπενθύμισε ότι οι Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές είχαν την ευκαιρία να πουν στον πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει έναν σταθερό φίλο και σύμμαχο στο πρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτείων. Τόνισε, δε, ότι στόχος αυτού του ψηφίσματος είναι να συνεχίσει να αναπτύσσεται αυτός ο δεσμός για τις επόμενες γενιές.

Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, Τζιμ Ρις, στάθηκε στον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η σημερινή εξέλιξη επιβεβαιώνει τη στήριξη που υπάρχει στο Κογκρέσο για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, καθώς οι ΗΠΑ και η Ελλάδα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν από κοινού τις νέες προκλήσεις που εμφανίζονται στο διεθνές περιβάλλον.

Η κρίσιμη συγκυρία

Η κίνηση αυτή της Γερουσίας των ΗΠΑ έρχεται σε μια στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος μοιάζει να βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους ρεβιζιονισμού καθώς ουσιαστικά καλεί την Ελλάδα να αποποιηθεί κυριαρχικών δικαιωμάτων της στο Αιγαίο, ενώ στενοί συνεργάτες του, όπως ο Ομέρ Τσελίκ, προχωρούν ακόμα και σε ανοιχτές απειλές κατά της χώρας, γράφοντας ότι «μια νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά», υπονοώντας επίθεση κατά της χώρας.

Στο βαρύ αυτό κλίμα που δημιουργείται στο Αιγαίο -και το οποίο θέτει εν αμφιβόλω συνολικά την σταθερότητα στη Ανατολική Μεσόγειο-, η σαφής και χωρίς καμία υποσημείωση δέσμευση της Γερουσίας των ΗΠΑ για στήριξη στην Ελλάδα και αναβάθμιση του επιπέδου συνεργασίας των δύο χωρών στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι οι απειλές της Άγκυρας, εκτός από την Αθήνα, προσκρούουν και στις διαθέσεις της Ουάσινγκτον.

Χάσιμο υπομονής

Ταυτόχρονα, ωστόσο, επιβεβαιώνει την ιδιαίτερη σημασία που δίνουν οι ΗΠΑ στη συμμαχική σχέση με την Ελλάδα, αλλά και την παρατήρηση ότι η Ουάσινγκτον έχει αρχίσει να χάνει σταδιακά την υπομονή της με τα «παιχνίδια» της Άγκυρας και ότι σε πολιτικό επίπεδο επιδιώκει με κάθε ευκαιρία να στέλνει το μήνυμα ότι προτιμά να συνεννοείται και να συνεργάζεται με έναν αξιόπιστο σύμμαχο, παρά με μια χώρα που κινείται απρόβλεπτα.

Τέλος, αναλυτές εκτιμούν ότι όσο ο Ερντογάν θα επιδίδεται σε «ανατολίτικο παζάρι» για το μέλλον της αίτησης ένταξης στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας, τόσο ο πολιτικός κόσμος των ΗΠΑ -διακομματικά- θα στέλνει τέτοιου είδους μηνύματα στην Τουρκία, αλλά και τόσο θα επιδιώκει να υποβαθμίσει τον γεωστρατηγικό της ρόλο, αναβαθμίζοντας, παράλληλα, την επιρροή της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Καμία δημοσίευση για προβολή