Μήνυμα δυσαρέσκειας από Κ. Μητσοτάκη για τη στάση των τραπεζών. Πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί

Δυσαρέσκεια Μητσοτάκη

Την ενόχλησή του για τη στάση που κρατούν οι τράπεζες, παρά τις εξαιρετικά μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, στο ζήτημα των αυξήσεων των επιτοκίων δανεισμού, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο.

Πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε θέματα οικονομίας και στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα των τραπεζών. «Πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Κάλεσε τις τράπεζες να στηρίξουν τα ευάλωτα νοικοκυριά και να αποτρέψουν τη δημιουργία μιας νέας γενιάς «κόκκινων δανείων».

Ενοχλημένος ο πρωθυπουργός με τις τράπεζες 

Σύμφωνα με πληροφορίες η αναφορά του πρωθυπουργού στη συνάντηση με την ΠτΔ στις τράπεζες, δείχνει την ιδιαίτερη ενόχλησή του για τη στάση που κρατούν οι τράπεζες και όπως υπογραμμίζει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, πρέπει να πληρωθούν από τα κέρδη των τραπεζών κι όχι να τα πληρώσει ο προϋπολογισμός, δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος.

Δεν πάει άλλο 

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έγραψε το Economico.gr, η κυβέρνηση, δια του υπουργού Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα, είπε, όσο πιο ευγενικά γίνεται ένα “δεν πάει άλλο” στις συστημικές τράπεζες.  Και ακολούθησε ένα λιγότερο ευγενικό “τελεσίγραφο” για απαντήσεις σε κρίσιμα θέματα “εντός δύο εβδομάδων.

Η κυβερνητική παρέμβαση – και κυρίως η πίεση που ασκήθηκε – ενόχλησε τους επι κεφαλής του τραπεζικού συστήματος. “Κερασάκι στην τούρτα” η δήλωση Σταϊκούρα στους εμβρόντητους τραπεζίτες ότι ” δεν υφίσταται ζήτημα απόδοσης bonus στα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη για το 2022″.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ζήτησε από το  χρηματοπιστωτικό σύστημα “να συμβάλει ενεργά τστην στήριξη των πολιτών που πιέζονται τα εισοδήματά τους, λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της αύξησης του κόστους χρήματος”.

Ο υπουργός σημείωσε μεταξύ των άλλων ότι οι προκλήσεις είναι μεγάλες και θα πρέπει και οι τράπεζες να ακολουθήσουν την πολιτική της κυβέρνησης – που ουσιαστικά στηρίζει τα εισοδήματα των πολιτών που πιέζονται – συμβάλλοντας με τον δικό του τρόπο προς αυτή την κατεύθυνση.

“Τελεσίγραφο” δύο εβδομάδων στις τράπεζες

Το υπουργείο κάλεσε τις τράπεζες το αργότερο μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για μία σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν, με την επιτάχυνση των ρυθμίσεων, μέσα από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, την στήριξη των ενήμερων δανειοληπτών, την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και την επανεξέταση των χρεώσεων στις τραπεζικές εργασίες. Αυτό δεν άρσε στους κορυφαίους τραπεζίτες, που εμφανίστηκαν έοιμοι να κάνουν μικρές παραχωρήσεις, ήσσονος σημασίας.

Από την πλευρά τους οι τραπεζίτες εμφανίζονται “ενοχλημένοι” με την πολιτική παρέμβαση, όπως λένε στη λειτουργία των τραπεζών. “Δεν υπάρχουν πολλά μέτρα που μπορούμε να προτείνουμε τα οποία να μην προσκρούουν στους εποπτικούς περιορισμούς”, αναφέρει κορυφαίο στέλεχος συστημικής τράπεζας. Δεν κρύβουν δε τη δυσαρέσκειά τους για τους υψηλούς τόνους που “έχει υιοθετήσει το ΥΠΟΙΚ” υποδεικνύοντας στις τράπεζες, μεταξύ άλλων, παρεμβάσεις στην τιμολογιακή τους πολιτική.

Καμία δημοσίευση για προβολή