Μειώθηκαν δραματικά η βιομηχανική παραγωγή, ο αριθμός των εργαζομένων και οι προσδοκίες στη βιομηχανία

Μη ανταγωνιστικό το ενεργειακό κόστος για την ελληνική βιομηχανία

 

Η παραγωγή και οι νέες παραγγελίες στη βιομηχανία μειώθηκαν δραματικά από την εμφάνιση της κρίσης του κοροναϊού. Αντίστοιχα έντονη ήταν η μείωση του αριθμού εργαζομένων, όπως επίσης κατακόρυφη ήταν και η μείωση των επιχειρηματικών προσδοκιών, λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας

Αυτό προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία της έρευνας PMI για την πραγματική οικονομία, της οποίας ο συνδυαστικός δείκτης για την ελληνική μεταποίηση υποχώρησε στο 29,5 – σε συνθήκες συρρίκνωσης που παραπέμπει σε ύφεση.

Στην ανάλυσή της η IHS-Markit αναφέρει:

  • Η έξαρση και κλιμάκωση της πανδημίας του κορωνοϊού 2019 (COVID-19) σε όλη την Ευρώπη οδήγησε στην εκτεταμένη ακύρωση ή στην αναστολή παραγγελιών, καθώς η ζήτηση από το εσωτερικό και το εξωτερικό μειώθηκε κατακόρυφα με πρωτοφανείς ρυθμούς.
  • Κατά συνέπεια, οι εταιρείες απέλυσαν προσωπικό με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας, καθώς η έλλειψη νέων εργασιών οδήγησε σε πλεονάζον διαθέσιμο προσωπικό.
  • Η αβεβαιότητα και οι φόβοι αργής ανάκαμψης είχαν αρνητικό αποτέλεσμα στα επίπεδα επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, τα οποία υποχώρησαν στο χαμηλότερο σημείο που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο του 2015.
  • Σε ό,τι αφορά τις τιμές, τόσο οι προμηθευτές όσο και οι κατασκευαστές μείωσαν τις τιμές χρέωσης στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν, και κυρίως, να διατηρήσουν τους πελάτες.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα –ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας– έκλεισε στις 29.5 μονάδες στο ξεκίνημα του δεύτερου τριμήνου, αισθητά χαμηλότερα από τις 42.5 μονάδες του Μαρτίου.

Η επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών ήταν η εντονότερη που έχει καταγραφεί από την αρχή συλλογής στοιχείων τον Μάιο του 1999, παρότι ενισχύθηκε ελαφρώς από την περαιτέρω επιμήκυνση του χρόνου παράδοσης προμηθειών (γεγονός που συνήθως υποδεικνύει βελτίωση της απόδοσης των κατασκευαστών).

 

Καμία δημοσίευση για προβολή