Μητσοτάκης: “Χρήσιμη και αναγκαία” η θεσμοθέτηση πολιτικού γάμου ομοφύλων – Καθιστά ορατούς ανθρώπους “αόρατους”

"Ή παπάς-παπάς ή ζευγάς-ζευγάς. Και σε άλλες υποθέσεις είχαμε διαφορετικές επιλογές. Αποδείχθηκε, ότι δεν διατάραξαν την κοινωνική συνοχή, ούτε τις σχέσεις μας με την Εκκλησία."

Χρήσιμη και αναγκαία χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής τη θεσμοθέτηση πολιτικού γάμου ομόφυλων ζευγαριών

Χρήσιμη και αναγκαία χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής τη μεταρρύθμιση της θεσμοθέτησης πολιτικού γάμου ομόφυλων ζευγαριών που εισάγει κυβερνητικό νομοσχέδιο, το οποίο συζητείται από χθες στην Ολομέλεια, πολιτική διαδικασία που ολοκληρώνεται σήμερα με ονομαστική ψηφοφορία των βουλευτών.

“Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί με ευθύνη μια υπαρκτή κοινωνική πραγματικότητα, αίροντας με τόλμη μια σοβαρή για τη Δημοκρατία μας ανισότητα. Για να προστατεύσουμε αυτονόητα δικαιώματα παιδιών με την ασπίδα των γονιών τους και να αποδώσουμε επιτέλους δικαιοσύνη και στην καθημερινότητα συμπολιτών μας του ιδίου φύλου”, ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η μεταρρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση, κάνει τη ζωή ανθρώπων καλύτερη χωρίς να στερεί τίποτα από τους πολλούς. Όπως είπε, πρόκειται για κάτι που προβλέπεται στο Σύνταγμα της Ελλάδος και τρόπον τινά απαιτείται από το πολίτευμα της Ελλάδος, ούτως ώστε να καταστούν ορατοί άνθρωποι μέχρις σήμερα αόρατοι, μαζί τους πολλά παιδιά να καταφέρουν να βρουν τη θέση που τους ταιριάζει δίπλα σε όλα τα άλλα.

“Και οι δύο γονείς των ομόφυλων ζευγαριών δεν έχουν ακόμα νομικά τις ίδιες δυνατότητες να δίνουν στα παιδιά τους. Να τα παίρνουν από το σχολείο, να συνταξιδεύουν, να τα συνοδεύουν στο νοσοκομείο”, συνέχισε μεταξύ άλλων ο κ.Μητσοτάκης.

“Αυτό το κενό ερχόμαστε και καλύπτουμε επιτρέποντας σε όλους αν το επιθυμούν να σφραγίσουν θεσμικά τη σχέση τους με μία τελετή στο δημαρχείο όπως το κάνουν και τα ετερόφυλα ζευγάρια. Ζυγίζεται η δύναμη της Δημοκρατίας μας να ενσωματώνει ισότιμα τον κάθε πολίτη“, επεσήμανε ο πρωθυπουργός, για να επισημάνει πως αυτό ισχύει σε 36 χώρες της Ευρώπης και του κόσμου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο γάμος δεν είναι τίποτα άλλο από το επιστέγασμα της αγάπης δύο ανθρώπων που επιλέγουν να συμπορευτούν. “Γι’ αυτό και τα νομικά συστήματα προσαρμόζονται διεθνώς απαντώντας σε σύγχρονα πρακτικά ζητούμενα”, τόνισε. Ο κ.Μητσοτάκης πρόσθεσε, ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση είναι και χρήσιμη και αναγκαία αλλά είναι σημαντικό και να εξηγηθεί το περιεχόμενό της.

“Πρώτον επεκτείνουμε τα δικαιώματα των παιδιών και σε εκείνα που ζουν ήδη με ομόφυλα ζευγάρια”, επισημαίνοντας πως δεν αλλάζει το πλαίσιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ούτε υπάρχει γονέας 1 και γονέας 2. Ανέφερε, ότι ο θρησκευτικός γάμος αποτελεί αποκλειστική υπόθεση της Εκκλησίας της Ελλάδος, θέσεις της οποίας η κυβέρνηση σέβεται.

“Ή παπάς-παπάς ή ζευγάς-ζευγάς. Και σε άλλες υποθέσεις είχαμε διαφορετικές επιλογές. Αποδείχθηκε, ότι δεν διατάραξαν την κοινωνική συνοχή, ούτε τις σχέσεις μας με την Εκκλησία”, συμπλήρωσε.

“Πολίτες διαφορετικών ταχυτήτων δεν ταιριάζουν στη Δημοκρατία και στον πολιτισμό μας”

“Η συγκυρία έδωσε την ευκαιρία να ακουστούν πολλές απόψεις. Και κυρίως οι απόψεις και οι ιστορίες που δεν είχαν ακουστεί μέχρι σήμερα. Είναι απόψεις και γνώμες και εμπειρίες που παρείχαν σε όλους μας χρήσιμες διευκρινίσεις και οδήγησαν σε πολλές συγκλίσεις. Είναι αλήθεια, ότι υπάρχουν επιφυλάξεις οι οποίες διατρέχουν οριζόντια όλα τα κόμματα. Είναι καλό να εξηγηθούν για ακόμα μια φορά προβλέψεις του νομοσχεδίου και να απαντηθούν εύλογες ανησυχίες”, συμπλήρωσε ο κ.Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός είπε, ότι μία εξ αυτών ισχυρίζεται πως οι αλλαγές θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν μέσα από το ισχύον σύμφωνο συμβίωσης. “Τότε θα δημιουργούσαμε δύο παρεμφερείς θεσμούς με νέες ανισότητες”, έκρινε.

“Το σύμφωνο το οποίο εγώ προσωπικά είχα ψηφίσει λίγους μήνες πριν εκλεγώ πρόεδρος της ΝΔ, αποτελεί χαλαρή σύμβαση η οποία λύνεται μονομερώς”, ανέφερε, ενώ για την τεκνοθεσία είπε, ότι το νομοσχέδιο δεν αναφέρεται καθόλου στην ιατρικώς υποβοηθουμένη αναπαραγωγή, ενώ το καθεστώς μένει ίδιο και για την υιοθεσία.

Ο πρωθυπουργός είπε, ότι οι μελέτες των επιστημόνων απαντούν σε κάθε καλοπροαίρετη ένσταση γύρω από τα παιδιά. “Κατανοώ όσους έχουν στο μυαλό τους τη παραδοσιακή έννοια της οικογένειας και μπορεί να ανησυχούν. Τις διακρίσεις ερχόμαστε να άρουμε. Σήμερα έχουμε αναμφισβήτητα εμπειρικά δεδομένα τα οποία υπερβαίνουν τις υποκειμενικές μας πεποιθήσεις. Ευτυχισμένα παιδιά μπορούν να μεγαλώνουν και με γονείς του ίδιου φύλου“, συμπλήρωσε, για να επισημάνει πως αυτό που κάνει τη διαφορά σε ένα σπίτι είναι η αγάπη και η στοργή.

Και σήμερα υπάρχουν μονογονεϊκες, διαζευγμένες οικογένειες. Σήμερα το διαζύγιο δυστυχώς είναι μια πραγματικότητα. Η λύση δεν βρίσκεται στην τυφλή άρνηση καταστάσεων και πραγματικότητας. Διαφορετικά το μόνο που θα κάναμε είναι να διαμορφώσουμε πολίτες διαφορετικών ταχυτήτων. Δεν ταιριάζει στη Δημοκρατία και στον πολιτισμό μας”, πρόσθεσε.

Να μη συγχέουμε τη συντήρηση με την οπισθοδρόμηση“, ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας πως αυτό το νομοσχέδιο κάνει πράξη πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Καμία δημοσίευση για προβολή