Μητσοτάκης: Επιστροφή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024 – Επιπλέον έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα

Για τα απαιτούμενα έργα στη Θεσσαλία, σε ορίζοντα τριετίας, ο προϋπολογισμός των έργων αυτών "θα ξεπεράσει τα 3,3 δισ. Ευρώ", με την κυβέρνηση να έχει ήδη κινητοποιήσει πόρους που ξεπερνούν το 1 δισ. Ευρώ.

Την επέκταση και το 2024 της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο για τους αγρότες – μια παρέμβαση αξίας 82 εκατ. Ευρώ – προανήγγειλε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ομιλία του την “Ώρα του Πρωθυπουργού” προς την Ολομέλεια, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της αποσχιθείσας εκ του ΣΥΡΙΖΑ Κοινοβουλευτικής Ομάδος “Νέα Αριστερά”, Αλέξη Χαρίτση. Το ερώτημα που έθεσε ο τελευταίος, αφορούσε στις δράσεις της κυβέρνησης για την αποκατάσταση των πλημμυροπαθών αγροτών της Θεσσαλίας από τη σφοδρή κακοκαιρία “Daniel”.

Όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, στα μέτρα της κυβέρνησης υπέρ των αγροτών περιλαμβάνεται η θεσμοθέτηση πρόσθετης έκπτωσης 10% στο αγροτικό ρεύμα για την περίοδο Μαΐου-Σεπτεμβρίου. “Σε πρώτη φάση η ΔΕΗ θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, τους μήνες των υψηλών καταναλώσεων” ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης, αναφερόμενος ωστόσο και σε ρυθμίσεις χρεών: “Σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία, θα ρυθμιστούν χρέη των τοπικών και γενικών οργανισμών εγγείων βελτιώσεων ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ ύψους 87 εκατ. Ευρώ. Στη Θεσσαλία μάλιστα το κράτος θα αναλάβει το 75% αυτών των οφειλών ενώ στην υπόλοιπη χώρα οι οφειλές αυτές θα ρυθμιστούν με δεκαετή άτοκη εξόφληση.”.

Όπως είπε, “Θέλουμε να εξασφαλίσουμε σε αγρότες συνεταιρικών σχημάτων και σε αυτούς που ασκούν συμβολαιακή γεωργία, μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους του ρεύματος τουλάχιστον 30% για μια δεκαετία… Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να επιδοτήσουμε την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία που θα διατίθενται με την μορφή διμερών, μακροχρόνιων συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας”. Μάλιστα, για μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει άμεσα νέο Πρόγραμμα αποκλειστικά για Αγρότες που θα ονομάζεται “Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι”, αξίας 30 εκατ. Ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η πλημμύρα της Θεσσαλίας “κατατάσσεται σε μια από τις 2 ή 3 μεγαλύτερες καταγεγραμμένες πλημμύρες στην ιστορία της Ευρώπης”, τονίζοντας πως η Πολιτεία έδρασε “με επάρκεια και αυταπάρνηση”, για να προσθέσει πως η αναγέννηση των πληγεισών περιοχών της Θεσσαλίας θα απαιτήσει μεγάλους οικονομικούς πόρους, χρόνο και συνέπεια, ξεπερνώντας τα αυστηρά κυβερνητικά όρια.

Όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης, η κυβέρνηση έχει θέσει τις εξής δύο χρονοβόρες και κοστοβόρες προτεραιότητες για την αντιμετώπιση του ζητήματος: α) Τη στήριξη των δοκιμαζόμενων Θεσσαλών, ώστε να ξαναχτίσουν τη ζωή και την οικονομική τους δραστηριότητα και β) Την ανακατασκευή εκείνων των υποδομών που διέλυσε η ορμή του νερού, “με προετοιμασία και σωστούς διαγωνισμούς”, τονίζοντας πως μέχρι τον Δεκέμβριο είχαν πραγματοποιηθεί 1.500 αυτοψίες.

Για τα απαιτούμενα έργα, σε ορίζοντα τριετίας, ο προϋπολογισμός των έργων αυτών “θα ξεπεράσει τα 3,3 δισ. Ευρώ”, με την κυβέρνηση να έχει ήδη κινητοποιήσει πόρους που ξεπερνούν το 1 δισ. Ευρώ. Ειδικά για τα σχολεία των πληγεισών περιοχών, αυτά θα είναι πλήρως αποκατεστημένα με δαπάνες των Ελλήνων εφοπλιστών έως την έναρξη της επόμενου σχολικού έτους. Επίσης, μέχρι το τέλος Φλεβάρη, θα ξεκινήσει το πρόγραμμα ανοικοδόμησης στάβλων με σύγχρονες προδιαγραφές και αποκατάστασης του ζωικού κεφαλαίου.

Αναφορικά με την οικονομική βοήθεια προς τους πληγέντες αγρότες, ο κ.Μητσοτάκης είπε πως η πρώτη αρωγή τους, ανέρχεται μέχρις στιγμής σε 148 εκατ. Ευρώ προς 43.000 νοικοκυριά, αγρότες και επιχειρήσεις, ενώ επιπλέον 20 εκατ. Ευρώ αποτελούν προκαταβολή προς επιχειρήσεις. Ο πρωθυπουργός προσέθεσε πως σήμερα θα ξεκινήσουν οι προκαταβολές του 50% της τελικής κρατικής αρωγής προς καλλιεργητές και κτηνοτρόφους, επιπλέον των 150 εκατ. Ευρώ που έχουν ήδη εισπράξει 33.000 αγρότες και 2.100 κτηνοτρόφοι από τον ΕΛΓΑ για το 2023, ενώ θα υπάρξει νέα εκταμίευση στις 20 Φλεβάρη.

Στην ομιλία του, ο κ.Μητσοτάκης υπενθύμισε, ότι με τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή στην τρέχουσα εβδομάδα, προβλέπεται επταετής ρύθμιση οφειλών πληγέντων στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ “επί δύο χρόνια, οι αγρότες δεν θα πληρώνουν τίποτα σε ρεύμα”.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε επίσης, ότι η σύσταση του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων για τη Θεσσαλία θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση στον τρέχοντα μήνα, ζητώντας τη στήριξη όλης της αντιπολίτευσης “σε αυτήν την τολμηρή μεταρρύθμιση”.

Καμία δημοσίευση για προβολή