Μητσοτάκης: “Η Ελλάδα δεν είναι ξέφρενο αμπέλι, τα σύνορα φυλάσσονται και θα φυλάσσονται”

Το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό και όχι διμερές με την Τουρκία τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το ζήτημα θα τεθεί άμεσα καθώς η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλαμβάνει σύντομα καθήκοντα και η Ελλάδα έχει την τύχη να έχει για πρώτη φορά δικό της αντιπρόεδρο.

Απαντώντας σε ερώτηση της Φώφης Γεννηματά στην «Ώρα του Πρωθυπουργού», ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι τα σύνορα φυλάσσονται και θα φυλάσσονται. Το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης είναι ξεκάθαρο, υπογράμμισε: «Η Ελλάδα έχει τις αντοχές της, αλλά ξέφραγο αμπέλι δεν είναι».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη σταδιακή ανακούφιση των νησιών: «Δεν υπάρχει μαγικός αλγόριθμός, καταβάλουμε προσπάθεια να μετακινηθούν δίκαια σε δομές και συνθήκες ανθρώπινες», σημείωσε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι οι αρμόδιοι υπουργοί κάνουν το καλύτερο δυνατό για την αντιμετώπιση του προβλήματος τονίζοντας ότι: «Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε αιχμές για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, από την οποία κληρονόμησε 70.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου: «Θα γίνουν επιστροφές σήμερα, δεν θα πω αριθμό», ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι αυτή δεν είναι η λύση του προβλήματος, αλλά η κυβέρνηση θέλει να στείλει ένα κυρίως συμβολικό μήνυμα στους διακινητές, ότι «ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα είναι αυτοί που επιλέγουμε εμείς, οι υπόλοιποι θα επιστρέφονται πίσω».

Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης γι’ αυτό και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να στηριχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά να γίνουν αλλαγές στον κανονισμό του Δουβλίνο.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ