Μητσοτάκης: "Θέλω ισχυρή εντολή, γιατί μόνο έτσι δε θα μπούμε την επόμενη ημέρα σε περιπέτειες"

«Θέλω ισχυρή εντολή! Αυτό σημαίνει αυτοδυναμία γιατί μόνο έτσι δε θα μπούμε την επόμενη ημέρα σε περιπέτειες. Και αυτό γιατί θα οδηγηθούμε σε νέες εκλογές με απλή αναλογική. Άρα, σε ακυβερνησία. Η Νέα Δημοκρατία δέχεται συμπολίτες από τα δεξιά μας και τα αριστερά μας. Πολλοί δεν θα γίνουν Νέ Δημοκρατία. Αλλά τους ζητώ να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια για τη χώρα. Να εμπιστευτούν το σχέδιό μου για την Ελλάδα.»

Αυτή ήταν η κορύφωση της συνέντευξης που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον τηλεοπτικό σταθμό «Star» και τη Μάνια Ζαχαρέα.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αποκάλυψε ότι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της «γαλάζιας» παράταξης θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Παναγιώτης Πικραμμένος. «Με το κύρος του έχει να προσθέσει πολλά στη Βουλή», είπε. «Στη 12η θέση, την τιμητική, θα είναι ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης. Με τη συμμετοχή του συμβολίζει τη διεύρυνση», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, είπε «το φλέγον ζήτημα της αυξανόμενης προκλητικότητας της Τουρκίας», θα θέσει αύριο στις Βρυξέλλες και στη συνάντηση που θα έχει με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ. Παράλληλα, όπως σημείωσε , το ίδιο ζήτημα θα το φέρει στο προσκήνιο και στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, επισημαίνοντας ότι η προκλητικότητα της Άγκυρας δε μπορεί να μείνει αναπάντητη, αλλά θα πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις.

«Είναι επιβεβλημένο να υπάρχει εθνική γραμμή απέναντι στην Τουρκία»

«Η υπερβολική δραματοποίηση, όπως το ΚΥΣΕΑ, μάλλον κάνει τους πολίτες να ανησυχούν περισσότερο. Αν είχε συμβεί κάτι πιο σοβαρό εικάζω ότι θα είχε ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς. Δεν έλαβα κάποιο τηλεφώνημα. Η Σύγκλιση του ΚΥΣΕΑ ήταν υπερβολή. Ας αφήσουμε τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής έξω από την πολιτική αντιπαράθεση. Εάν ο κ. Τσίπρας διαθέτει πληροφορίες είναι στο χέρι του να με ενημερώσει», τόνισε.

«Κάνω πράξη την εντολή που πήρα για ανανέωση της ΝΔ»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε και στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, που δείχνουν το δρόμο της ανανέωσης. «Έλαβα εντολή, όταν εκλέχτηκα πρόεδρος, για ανανέωση στη Νέα Δημοκρατία. Και αυτήν την εντολή την κάνω πράξη. Επτά στους δέκα υποψήφιους, εάν εξαιρέσουμε τους νυν βουλευτές, είναι άνθρωποι που πολιτεύονται για πρώτη φορά. Τα ψηφοδέλτια αντικατοπτρίζουν τη Νέα Δημοκρατία του μέλλοντος. Εκτιμώ ότι η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα θα είναι αυξημένη. Άρα και νέοι άνθρωποι θα εκλεγούν», είπε.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έδειξε και πάλι προς την κατεύθυνση μίας σταθερής κυβέρνησης, με ισχυρή εντολή, η οποία θα τρέξει από την πρώτη στιγμή τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

«Θα σαρώσουμε τα περιττά εμπόδια στην επιχειρηματικότητα»

«Θα μειώσουμε τη φορολογία. Θα σαρώσουμε τα περιττά εμπόδια στην επιχειρηματικότητα. Θα είμαστε η πολύ ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης τα επόμενα χρόνια», ανέφερε και έδειξε πως ένας από τους κυρίαρχους στόχους της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας θα είναι η Ελλάδα να μετατραπεί άμεσα σε φιλικό προορισμό για τις επενδύσεις.

Περισσότερα σε λέξεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «σαχλαμάρες τα περί επταήμερης εργασίας» και εγκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα ότι καλλιεργεί fake news σε βάρος της Νέας Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι προοπτική είναι να διατηρηθεί η έκτακτη στήριξη που δόθηκε στους συνταξιούχους.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

  • Η γενικότερη σταθερότητα είναι σημαντικός παράγοντας.
  • Είμαι υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού σε ποσοστό διπλάσιο από την αύξηση του ΑΕΠ.
  • Θα διατηρήσουμε τα επιδόματα. Σκοπός μας είναι εφόσον έχουμε τη δημοσιονομική άνεση να επαναφέρουμε τα πολυτεκνικά επιδόματα.
  • Η μείωση της φορολογίας θα αποτυπωθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφίσουμε.
  • Θα κάνουμε στοχευμένες προσλήψεις στο Δημόσιο εκεί που έχουμε ανάγκη. Ξεκινώντας από νοσηλευτικό προσωπικό, προσλήψεις στην Παιδεία. Και 1.500 αστυνομικούς.
  • Δε θα απολυθεί κανείς δημόσιος υπάλληλος. Αλλά αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να υπάρχει κρεσέντο ρουσφετιών. όπως αυτό που είδαμε πρόσφατα.
  • Μπορούμε να μειώσουμε άμεσα το ΦΠΑ συνολικά στην εστίαση στο 13%. Η μείωση του ΦΠΑ σε δυο συντελεστές 11% και 22% θα γίνει το δεύτερο ήμισυ της θητείας μας.
  • Θα ενισχύσουμε την συμμετοχή των γενοσήμων στις φαρμακευτικές θεραπείες και θα αντιμετωπίσουμε το clawback που δημιουργελι προβλήματα στη φαρμακοβιομηχανία.
  • Στο πρώτο νομοσχέδιο, θα υπάρχει ο τρόπος οργάνωσης της κυβέρνησης. Απαιτώ και θα απαιτήσω από τους υπουργούς λογοδοσία, διαφάνεια, ταχύτητα. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχει σφιχτός συντονισμός, τακτικά υπουργικά συμβούλια. Η Βουλή θα μείνει ανοιχτή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ