Μητσοτάκης στη Βουλή: Ο ΟΑΕΔ μετονομάζεται σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, δεν θέλουμε «επαγγελματίες ανέργους» (Video)

Tην πλήρη στήριξη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που συζητείται στη Βουλή παρείχε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί μέρος της ενιαίας πολιτικής της κυβέρνησης για την απασχόληση και την καταπολέμηση της ανεργίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρέμβασή του από το βήμα της Βουλής ανέφερε ότι το νομοσχέδιο έρχεται να ξαναβάλει στον πυρήνα της πολιτικής της κυβέρνησης τη διασύνδεση των αναγκών των επιχειρήσεων με την προσφορά εργασίας, με παροχή σύγχρονων δεξιοτήτων στους μακροχρόνια ανέργους και προστασία όσων είναι για μεγάλο διάστημα εκτός εργασίας.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι από το καλοκαίριο του 2019 ως τον Φεβρουάριο του 2022, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, η ανεργία στη χώρα έπεσε από το 17,2% στο 12,8%, αν και παραδέχθηκε ότι παραμένει υψηλή, δεύτερη στην ΕΕ πίσω από την Ισπανία, οπότε χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια, καθώς, όπως είπε «η σκληρότερη δουλειά είναι να μην έχεις δουλειά». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το νομοσχέδιο έρχεται να πολεμήσει χρόνια προβλήματα της αγοράς εργασίας.

Η μακροχρόνια ανεργία

Το πρώτο αφορά στο φαινόμενο της μακροχρόνιας αποχής από την απασχόληση, σημειώνοντας ότι περισσότεροι από τους μισούς εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ δεν είχαν βρει δουλειά για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, και περίπου 50.000 βρίσκονται εκτός εργασίας για πάνω από δεκαετία. Συνέδεσε, δε, το φαινόμενο αυτό με τις κενές θέσεις εργασίας, όχι μόνο σε εξειδικευμένες δουλειές, αλλά παρατηρείται έλλειψε σε βασικές δεξιότητες και επτά στους δέκα εργοδότες δεν βρίσκουν εργαζόμενους (π.χ. στον τουρισμό).

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για αντίφαση η οποία πρέπει να απαντηθεί όχι μέσω της επιδότησης της διατήρησης της ανεργίας, αλλά με επιμόρφωση ανέργων, καθώς η Ελλάδα, όπως είπε, βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην ανάπτυξη δεξιοτήτων στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, είπε ότι με το νομοσχέδιο ο κάθε μακροχρόνια άνεργος θα καταρτίσει το δικό του σχέδιο δράσης σχετικά με τις γνώσεις και ανάγκες κατάρτισής του.

Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης

Επίσης, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ο κάθε άνεργος θα συνεχίσει να λαμβάνει το 50% του επιδόματος ανεργίας για όσους μήνες το δικαιούται αφού βρει δουλειά. Παράλληλα, μίλησε για αναμόρφωση των προγραμμάτων κατάρτισης, έλεγχο των παρόχων από φορείς πιστοποίησης και την θεσμοθέτιση του Ατομικού Λογαριασμού Δεξιοτήτων ο οποίος θα περιλαμβάνει όλες τις γνώσεις και πιστοποιήσεις που έχει ο κάθε άνεργος και εργαζόμενος.

Όσον αφορά στον ΟΑΕΔ, ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι μετονομάζεται σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και από το 2023 τα αποθεματικά των λογαριασμών του του μεταβιβάζονται στους κοινωνικούς εταίρους. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση κληρονόμησε έναν γραφειοκρατικό οργανισμό και ίσως συνειδητά ανοργάνωτο ώστε να επιτρέπεται κατασπατάληση πόρων, επικεντρώνοντας την επίθεσή του σε 55.000 πρόσωπα εγγεγραμμένα στο μητρώο του οργανισμού με ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ, αλλά και μεμονωμένες εξωφρενικές περιπτώσεις με εξαψήφιο ετήσιο εισόδημα.

Εκκαθάριση του τοπίου

Στο πλαίσιο αυτό ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε για εκκαθάριση τοπίου, διαγραφή εγγεγραμμένων που δεν το δικαιολογεί το εισόδημά τους, αλλά και όσων αρνηθούν τρεις φορές να απασχοληθούν σε θέση που τους ταιριάζει, όπως και σε ανέργους που δεν θα συμμετάσχουν σε προγράμματα κατάρτισης. Ξεκαθάρισε, δε, ότι στο νέο μητρώο θα εγγράφονται όσοι αναζητούν εργασία, λέγοντας ότι αυτό θα αποτελεί προϋπόθεση για τις όποιες παροχές, αν και από αυτή τη ρύθμιση θα εξαιρείται το επίδομα ανεργίας, το ΚΟΤ και το επίδομα θέρμανσης.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο ΟΑΕΔ θα προχωρήσει και στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του αξίας 1,5 δισ. ευρώ, λέγοντας, παράλληλα, ότι ο οργανισμός με τη νέα μορφή του θα μπορεί να γίνει πυλώνας για φθηνή στέγη, σημειώνοντας ότι το 37% των Ελλήνων ξοδεύει το 40% του εισοδήματός του για έξοδα στέγης, αυξάνοντας την πίεση για πολιτικές έξυπνες προσφοράς πιο φτηνής στέγης κυρίως στα νέα ζευγάρια.

Κάλεσμα στους εργοδότες για αύξηση μισθών

Ο πρωθυπουργός, επίσης, αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στην μισθολογική εικόνα της χώρας, παραδεχόμενος ότι οι μισθοί στην Ελλάδα είναι χαμηλοί και επαναλαμβάνοντας ότι το κράτος θα κάνει το χρέος του, αυξάνοντας για δεύτερη φορά τον κατώτατο μισθό μέσα στο 2022 από 1ης Μαΐόυ. Ωστόσο, κάνοντας λόγο για την ανάγκη ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου, σημείωσε ότι χρειάζεται και συμπόρευση των εργοδοτών και προσέθεσε ότι όταν κάποιοι παραπονούνται ότι δεν βρίσκουν εργαζόμενους, ο ίδιος του λέει να αυξήσουν τους μισθούς που δίνουν.

Τέλος, επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι δεν αντιπρότεινε εναλλακτικές, παρουσίασε ανακριβή στοιχεία και ψεύτικες καταγγελίες και σημείωσε με νόημα ότι η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο αυτό δεν ανακαλύπτει τον τροχό, αλλά τόνισε ότι δεν θέλουμε επαγγελματίες ανέργους που να εξαρτόνται από το κράτος.

Καμία δημοσίευση για προβολή