Μητσοτάκης Βουλή : Θα νομοθετήσουμε έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας. Η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να ναρκοθετήσει την παγκόσμια ανάκαμψη. Τα μέτρα στήριξης

Μητσοτάκης Βουλή

Με αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη στήριξη των πολιτών απέναντι στην ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση.

«Το βιώνει όλη η ΕΕ με τους κρατικούς προϋπολογισμούς να πολιορκούνται. Το ίδιο δυστυχώς συμβαίνει και με τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Γι αυτό το ΔΝΤ και ΕΚΤ προειδοποιούν ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να ναρκοθετήσει την παγκόσμια ανάκαμψη που όλοι περιμέναμε μετά την υγειονομική περιπέτεια», είπε.

Η κατάσταση θυμίζει την οικονομική κρίση του 2008

Ο πρωθυπουργός παρομοίασε την κατάσταση από τις επιπτώσεις του πολέμου με αυτή της οικονομικής κρίσης του 2008, σημειώνοντας πως οι εξελίξεις αυτές έρχονται σε μία φάση όπου όλοι ανέμεναν μία οικονομική ανάπτυξη μετά από δύο χρόνια πανδημίας.

Ο κ. Μητσοτάκης παράλληλα σημείωσε πως η χώρα με τις επιλογές που έκανε στάθηκε στη σωστή πλευρά της ιστορίας με το δίκαιο.

«Στο πλευρό της Ουκρανίας και των δεκάδων χιλιάδων ομογενών μας που δοκιμάζονται ιδίως στην φρίκη της Μαριούπολης. Δεν διστάσαμε να προτάξουμε στις ρωσικές κάννες ανθρωπιστική και αμυντική βοήθεια.

Δέσμευσή μου είναι να οικοδομηθεί από την χώρα μας ξανά το μαιευτήριο Μαριούπολης και αυτό αποτελεί ελάχιστη οφειλή. Στάση αρχής και διπλωματικής συνέχειας καθώς τιμούμε τις συμμαχίες μας για να μπορούμε και εμείς αν χρειαστεί να απαιτεί».

Στην Ουκρανία αντιμάχεται η Δημοκρατία με τον αυταρχισμό

Παράλληλα χαρακτήρισε απόδειξη διπλωματικής συνέπειας την στήριξη στην Ουκρανία καθώς αυτό δείχνει πως η χώρα μας σέβεται τη συμμαχία όπως επιθυμούμε και εμείς να συμβαίνει, κάνοντας αναφορά στην Τουρκία. «Οφείλουμε να ζήσουμε με τους γείτονές μας χωρίς εντάσεις», είπε.

Στην Ουκρανία αντιμάχεται η Δημοκρατία με τον αυταρχισμό, είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως είναι ανάγκη να αποκρουστεί κάθε προσπάθεια βίαιης αλλαγής συνόρων όπως και κάθε μοντέλο ηγέτη που θέλει αντιδημοκρατικά να γίνει ηγεμόνας. «Η Ελλάδα, οι Έλληνες είμαστε με την ελευθερία», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για πανευρωπαϊκή προσπάθεια αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων του πολέμου.

Για την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση

Η ελληνική πρόταση για έλεγχο χοντρικής τιμής ενεργειακού εμπορίου βρίσκεται στην ατζέντα ευρωπαϊκού συμβουλίου. Συζητούμε με πολλές χώρες και βλέπω σταδιακά να ωριμάζει η ανάγκη για δραστικές παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας. Όπως έχω πει η πολιτική οφείλει να δράσει ώστε η διεθνής κερδοσκοπία να σταματήσει να ποντάρει στον πόλεμο.

Η πολιτική οφείλει να δράσει απέναντι στην διεθνή κερδοσκοπία και η αγορά να επανέλθει στην κανονικότητα και οι τιμές να καθορίζονται με βάση τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης, είπε ο πρωθυπουργός. Σημείωσε δε πως οι εταιρείες έχουν υποχρέωση να καταθέσουν μερίδιο των συγκυριακών τους κερδών για την άρση της αναταραχής.

Στην συνέχεια είπε πως το πρώτο βήμα που μπορεί να γίνει είναι η αποθήκευση φυσικού αερίου από την Ενωμένη Ευρώπη. «Η αντίδρασή μας πρέπει να είναι άμεση, γιατί την κατάσταση θα την εκμεταλλευτούν οι λαϊκιστές που κρύβουν πως η ακρίβεια είναι εισαγόμενη επικρίνοντας τις εθνικές πολιτικές. Οι κίνδυνοι που διαγράφονται είναι και κοινωνικοί, και η παγκόσμια κοινή γνώμη οφείλει να οπλιστεί με την αλήθεια».

«Σχέδιο που συνδυάζει άμεσες παρεμβάσεις και σχέδιο για σταδιακή απεξάρτηση ενεργειακή από Ρωσία. Αναγνωρίζω τα τεχνικά εμπόδια που συναντά η προσπάθεια αυτή. Αρκεί μια χώρα να διαφωνήσει για να μην ληφθεί η οποιαδήποτε πρόταση. Δεν ξεχνώ ότι τελικά η πρότασή μας για το Ταμείο Ανάκαμψης έγινε δεκτή αλλά χρειάστηκαν 4 μήνες εντατικών ζυμώσεων».

Το διεθνές πληθωριστικό κύμα απειλεί την αναπτυξιακή πορεία της χώρας

Συνέχισε λέγοντας πως το διεθνές πληθωριστικό κύμα απειλεί και την πορεία της χώρας μας στην ανάπτυξη. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει μία από τις τρεις καλύτερες αναπτύξεις στην Ένωση της χώρας μας».

Η κρίση όμως έχει την ρίζα της πολύ μακριά από την πατρίδα μας. Η διαχείριση των ανατιμήσεων πρέπει να γίνεται με δυναμισμό και φειδώ με τόλμη και κυρίως με κοινωνική δικαιοσύνη. Ο προορισμός μας παραμένει ο ίδιος: διατηρήσιμη ανάπτυξη. Οντως τα νερά είναι αχαρτογράφητα και το σκάφος δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα. Ο μόνος δρόμος είναι η ρότα της δημοσιονομικής ισορροπίας.

Για τις μειώσεις φόρων

Σε αυτό αποσκοπεί και το υπό συζήτηση νομοσχέδιο που υπηρετεί διπλή στόχευση:

  • Υλοποιεί την προεκλογική δέσμευση φοροελαφρύνσεων ειδικά στην ακίνητη περιουσία
    Και από την άλλη απαντά σε επίκαιρες προκλήσεις.
  • Μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ όχι κατά 30% όπως είχαμε υποσχεθεί αλλά κατά 35%
  • Φέτος οι Ελληνες θα πληρώσουν 920 εκατ. ευρώ λιγότερα συγκριτικά σε σχέση με ότι τους είχε βεβαιωθεί το 2018 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ
  • Θα πληρώσουν 354 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2019 μετά τις πρώτες μειώσεις που είχε ανακοινώσει η δική μας κυβέρνησης
  • 8 στους 10 συμπολίτες θα δουν έως και 40% μειωμένο φόρο για τα ακίνητά τους.

Στο σημείο εκείνο ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, ρωτώντας τον εάν θα ψηφίσει αυτές τις μειώσεις.

Τα παραδείγματα

  • Μιλάμε για 5 εκατ. ιδιοκτήτες σε ζώνες μέσης και χαμηλής αξίας. Σταθερός προσανατολισμός της κυβέρνησής μας είναι η ανακούφιση των πιο αδύναμων και της μεσαίας τάξης. Μικρή επιβάρυνση σε μονοψήφιο αριθμό φυσικών προσώπων σε ακριβές περιοχές. Αυτό είναι και το δίκαιο.
  • Η αύξηση του ΕΝΦΙΑ θα σημειωθεί στο 1% των προϋπάρχουσων ζωνών. Ας το δούμε με παραδείγματα για να αντικρούσουμε στην πράξη τα όσα λέει η αντιπολίτευση:
  • Διαμέρισμα 110 τμ. στο Περιστέρι θα πληρώσει 245 ευρώ, επί ΣΥΡΙΖΑ πλήρωνε 431 ευρώ
  • Ιδιοκτησία 90 μέτρων στον Κορυδαλλό, ο ΕΝΦΙΑ μειωμένος σχεδόν στο μισό σε σχέση με τις ημέρες ΣΥΡΙΖΑ, παρά την άνοδο της τιμής ζώνης.
  • Σπίτι 110 τμ στη Ν. Σμύρνη πλήρωνε 362 ευρώ και φέτος θα πέσει 257 ευρώ.
  • Στο Λαύριο θα έχει φόρο 259 ευρώ, ενώ θα πλήρωνε 352 ευρώ.

Μέτρα ενίσχυσης

  • Στήριξη 200 ευρώ τον μήνα Απρίλιο απευθείας σε 900.000 χαμηλοσυνταξιούχους.
  • Επιδοτούμε τα καύσιμα. Το κάνουμε για όλα τα νοικοκυριά με εισοδηματικό όριο τα 30.000 ευρώ. Συγκεκριμένη ποσότητα, τα 60 λίτρα τον μήνα. Η ΕΛΣΤΑΤ υπολογίζει την μέση κατανάλωση στα 57 λίτρα τον μήνα.
  • Η ενίσχυση θα είναι 22 λεπτά στην ηπειρωτική χώρα, 28 λεπτά στα νησιά μας.

Νομοθέτηση έκτακτης εισφοράς στα υπερκέρδη των εταιρειών

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση για έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη των εταιρειών. Όπως είπε, θα δρομολογηθεί ο έλεγχος στα έσοδα των μεγάλων επιχειρήσεων ενέργειας για να διαπιστωθεί που υπήρχαν υπερκέρδη που οφείλονταν στην συγκυρία της διεθνούς αναταραχής.

«Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας, έχω δώσει εντολή, θα αναλύσει όλα τα στοιχεία από τον περασμένο Οκτώβριο και θα κινηθούμε με βάση το πόρισμα της ΡΑΕ. Όπου διαπιστωθούν υπερκέρδη, οι εταιρίες θα κληθούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των απωλειών που είχαν οι πολίτες.

Όπου διαπιστωθούν υπερβάσεις θα επιστραφούν στην κοινωνία. Δεν θα διστάσω να νομοθετήσω έκτακτη εισφορά όπου υπάρχουν τέτοια κέρδη», τόνισε.

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Ο πρωθυπουργός επέλεξε αυτή τη φορά να κλείσει το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες στα τέλη της άνοιξης, τα οποία σημειωτέον, διακινούνταν όλο το τελευταίο διάστημα από γαλάζια στελέχη, πετώντας το γάντι στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τον κάλεσε να σταματήσει να επαναλαμβάνει το αίτημα για εκλογές σε μία περίοδο που το μόνο που απαιτείται είναι σταθερότητα, γιατί οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν θα ρισκάρει την πορεία του τόπου για να γίνει αρεστός και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει κοστολογημένη πρόταση μέτρων για την στήριξη της κοινωνίας. «Μόνο όταν μας πείτε, πόσα και από που, μπορεί να σας ακούσουν οι πολίτες», είπε.

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή