Πολιτική θύελλα: Εκδοτικό πριμ στην αντιπολίτευση με την κυβέρνηση να μιλά για “σχέδιο αποσταθεροποίησης”

Ψηφίστηκε το σχέδιο νόμου για τη φορολόγηση των πολυεθνικών και η τροπολογία για τη Χρυσή Βίζα

 

Τελικά η τραγική υπόθεση των Τεμπών δεν κρίθηκε πολιτικά με τον εκλογικό θρίαμβο της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές και τον καταποντισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Η αδύνατη αντιπολίτευση επιχειρεί να επιστρέψει στο προσκήνιο αξιοποιώντας πολιτικά μια τραγωδία για την οποία ευθύνεται το απαράδεκτο χρόνιο καθεστώς των ελληνικών σιδηροδρόμων και η οποία θα είχε αποφευχθεί το μοιραίο βράδι του Φεβρουαρίου του 2023, αν δεν υπήρχε συρροή (ομολογημένων στον ανακριτή) ανθρώπινων ευθυνών και ανεπάρκειας των πολιτικών υπεύθυνων για τις δημόσιες μεταφορές.

Η εφημερίδα “Το Βήμα”, ναυαρχίδα του Συγκροτήματος του κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, επανέφερε το ζήτημα στην επικαιρότητα, δημοσιεύοντας ρεπορτάζ με ισχυρισμούς για “μονταρισμένα με τρόπο που αλλοιώνουν την πραγματικότητα ηχητικών ντοκουμέντων από το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών”. Σύμφωνα με “Το Βήμα”,”όπως προκύπτει από νεότερα έγγραφα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ., η υπόδειξη του σταθμάρχη για αναχώρηση τρένου προς την υποτιθέμενη «λάθος πορεία» δεν αφορούσε τη μοιραία αμαξοστοιχία -όπως παρουσιάστηκε την 1η Μαρτίου σε μονταρισμένο ηχητικό ντοκουμέντο- αλλά εκείνη τοπικού συρμού που κινήθηκε κανονικά”.

Κυβέρνηση: “Σενάρια συνωμοσίας”

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις τόνισαν πως «η Δικαιοσύνη έχει στα χέρια της αυτούσιο το υλικό ώστε να διεξάγει με αποτελεσματικό τρόπο την έρευνά της», ενώ σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τόνισε ότι το  δημοσίευμα της εφημερίδας “αποτελεί δημοσιογραφική κηλίδα στη ιστορική της πορεία, καθώς προβάλλει σενάρια συνωμοσίας γύρω από τα αίτια της τραγωδίας των Τεμπών, που πληγώνει όλους τους Ελληνες”.

Σημειώνεται ότι οι πληροφορίες αυτές είχαν ήδη γίνει γνωστές – όχι με τη σημερινή  ερμηνεία της εφημερίδας – από σειρά μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της δημόσιας ΕΡΤ, αλλά και του site του ίδιου Συγκροτήματος, από τις 2 Μαρτίου του 2023.

Οι … ταυτόχρονες πολιτικές πρωτοβουλίες

Η επαναφορά του γνωστου αυτού ζητήματος ως κρίσιμου (πολιτικού) γεγονότος του τραγικού δυστυχήματος – σε συγκυρία που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα Τέμπη παραμένουν ανοιχτή πληγή για την κυβέρνηση – ενεργοποίησε και κινητοποίησε την αντιπολίτευση, σχεδόν ταυτόχρονα με την κυκλοφορία της εφημερίδας. Ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού και εκλογές με… διεθνείς παρατηρητές. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ανακοίνωσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Από κοντά και τα υπόλοιπα κόμματα που αναζητούσαν πεδίο δράσης.

Η κυβέρνηση σε αυτή την πολιτική έκρηξη βλέπει “σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας από ισχυρά συμφέροντα”, φράση που οδήγησε την εκδότρια εταιρεία της εφημερίδας “Το Βήμα” να ταυτοποιήσει τις βολές και να της επιστρέψει τις κατηγορίες αναφερόμενη σε “επιτελικό παρακράτος”.

Οι εξελίξεις και το πολιτικό “παιχνίδι”

Έτσι η χώρα ξαναμπαίνει σε νέα περίοδο εσωστρέφειας, στο δρόμο για της ευρωεκλογές, με την καχεκτική αντιπολίτευση να βρίσκει πολιτικό αφήγημα (ενδεχομένως και ισχυρή εκδοτική στήριξη), το οποίο μάλιστα αγγίζει το κοινό αίσθημα για την άδικη τραγωδία. Και ενώ πολιτικά η κυβέρνηση βγήκε αλώβητη από τα Τέμπη στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου, τα επιτελεία των αντιπολιτευόμενων κομμάτων κρίνουν ότι στις “ευρωεκλογές των μηνυμάτων” μπορεί να “χάσει πόντους”, ενδεχομένως και την παντοδυναμία της.

Τέσσερα είναι τα στοιχεία που αξίζουν της προσοχής μας:

  1. Η περιβόητη μονταζιέρα που «αποκάλυψε» το «Βήμα της Κυριακής»  αφορά πιθανόν μια παραποίηση διαλόγων, άγνωστο από ποιους, ένα χρόνο πριν, που όμως δεν παραπλάνησε ούτε τη Δικαιοσύνη, που έχει πλέον όλα τα στοιχεία στα χέρια της, ούτε εξέτρεψε τις έρευνες.
  2. Ένα ισχυρό συγκρότημα Τύπου (μετά από χρόνια) εμφανίζεται να πριμοδοτεί πολιτική αφύπνιση της αντιπολίτευσης η οποία συνδέεται με επιδίωξη καθοριστικών ανατροπών.
  3. Ο Στέφανος Κασσελάκης αξιοποιεί την πριμοδότηση αυτή με λάθος τρόπο: δεν αξίζουν στη χώρα που δηλώνει ότι “θα γίνει πρωθυπουργός” εκλογές με ξένους παρατηρητές, λες και ζούμε στην τριτοκοσμική Αφρική. Η δημοκρατία, μετά τη μεταπολίτευση έχει αποκτήσει στέραιες βάσεις, τις οποίες έχουν στηρίξει το σύνολο των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου (και ο ΣΥΡΙΖΑ του οποίου ηγείται). Αν δεν είναι πολιτική αφέλεια ή κόπωση από την προπέδευση του στο στρατό,πρόκειται για επικίνδυνη τοποθέτηση. Μπορεί και προσπάθεια να έχει ισχυρότερη αντίδραση από τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.
  4. Ο Νίκος Ανδρουλάκης βρήκε την ευκαιρία που έψαχνε: “να βγει μπροστά”. Ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι η πρόταση του (μομφή κατά της κυβέρνηση) δεν έχει πρακτικό αποτέλεσμα. Συνεπώς κατατίθεται για να ηγηθεί σε ένα προσωρινό αντιπολιτευτικό “μέτωπο”, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα είναι και ο πρωταγωνιστής του παιχνιδιού.

Στις επόμενες μέρες θα ζήσουμε μια πολιτική “θύελλα”, στην οποία θα έχουν ρόλους όχι μόνο οι εκλεγμένες πολιτικές ηγεσίες. Καθίστε αναπαυτικά στην πολυθρόνα σας και ανοίξτε τις τηλεοράσεις σας στις βραδινές ειδήσεις…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οξύτατη πολιτική σύγκρουση άνοιξε το “Βήμα”. “Είμαστε στόχος συμφερόντων”, λέει η κυβέρνηση. Πρόταση μομφής ετοιμάζει η αντιπολίτευση

 

 

 

 

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή